Ολη η Ελλάδα ένα hotspot -Από την Ειδομένη ως τον Πειραιά και τα νησιά - iefimerida.gr

Ολη η Ελλάδα ένα hotspot -Από την Ειδομένη ως τον Πειραιά και τα νησιά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χάος επικρατεί τις τελευταίες ώρες γύρω από το μεταναστευτικό, με τη χώρα να έχει να αντιμετωπίσει αρκετά ανοιχτά μέτωπα.

Από τη μία, ο φόβος ότι θα κλείσουν τα σύνορα στην Ευρώπη έχει αυξήσει τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο. Επόμενος προορισμός των προσφύγων και των μεταναστών, που καταφθάνουν κατά χιλιάδες στα ελληνικά νησιά, είναι ο Πειραιάς.

Και στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, όμως, η κατάσταση τις τελευταίες μέρες είναι ασφυκτική, καθώς χιλιάδες μετανάστες έχουν βρει καταφύγιο στον επιβατικό σταθμό του ΟΛΠ.

Το τρίτο μεγάλο ανοιχτό μέτωπο είναι εκείνο της Ειδομένης, όπου σήμερα τα ξημερώματα ξεκίνησε αστυνομική επιχείρηση για το άνοιγμα των σιδηροδρομικών γραμμών που έκλεισαν από χθες το μεσημέρι Αφγανοί πρόσφυγες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι τα Σκόπια έχουν κλείσει τα σύνορά τους για αυτούς.

Το χρονικό στην Ειδομένη -Κλειστά τα σύνορα στα Σκόπια

Η κατάσταση στην Ειδομένη την τελευταία εβδομάδα είναι ασφυκτική, καθώς περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή. Τα πράγματα χειροτέρεψαν από τη στιγμή που τα Σκόπια απαγόρευσαν τη διέλευση στους Αφγανούς πρόσφυγες, με αποτέλεσμα γύρω στα 600 άτομα να έχουν εγκλωβιστεί στην ουδέτερη ζώνη.

Χθες μάλιστα λίγο πριν τις 15:00 οι Αφγανοί πρόσφυγες πραγματοποίησαν ειρηνική διαμαρτυρία και στη συνέχεια επιχείρησαν να ανοίξουν το συνοριακό πέρασμα προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Έκτοτε έχουν κλείσει την σιδηροδρομική γραμμή με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιούνται τα δρομολόγια. Ο ΟΣΕ έχει κάνει αίτημα στην αστυνομία προκειμένου να προβεί σε κινήσεις για να ανοίξουν οι γραμμές και να περάσουν οι αμαξοστοιχίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τα επεισόδια με τους Αφγανούς πρόσφυγες, τα Σκόπια έκλεισαν τελείως τα σύνορα.

Στην Αθήνα οι Αφγανοί πρόσφυγες

Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή από τη διασταύρωση που οδηγεί στην Ειδομένη και αναμένεται οι Αφγανοί να μεταφερθούν με λεωφορεία στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, εκτός από τους περίπου 200 Αφγανούς που βρίσκονταν πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, στην Αθήνα θα μεταφερθούν και οι υπόλοιποι 500 Αφγανοί που παρέμεναν στον καταυλισμό καθώς δεν τους επιτρέπεται πλέον να διέλθουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ.

Ασφυκτική η κατάσταση στον Πειραιά

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue star 1 μεταφέροντας 1.130 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.

Συγκεκριμένα το πλοίο μετέφερε 904 άτομα από τη Μυτιλήνη και 229 από τη Χίο. Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει εντός της ημέρας και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Διαγόρας" με 10 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω.

Οι πρόσφυγες που κατέφθασαν σήμερα προστίθενται στους περίπου 4.000 που κατέπλευσαν χθες.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, πριν απο λίγο δόθηκε η άδεια να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό στην Ειδομένη μόνο σε Σύριους και Ιρακινούς μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ όσοι είναι υπήκοοι Αφγανιστάν αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα να οδηγηθούν κάποιοι απο αυτούς στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στο Σχιστό.

Ακομά και στην Καλαμπάκα και τα Τέμπη οι πρόσφυγες!

Καθηλωμένοι σε διάφορα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου είναι πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες που μεταφέρονται στην Ειδομένη.

Περισσότεροι από 400 πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, βρίσκονται από χθες βράδυ καθηλωμένοι στην ευρύτερη περιοχή του Μουργκανίου στην Καλαμπάκα, καθώς δεν ολοκλήρωσαν το ταξίδι τους με λεωφορεία προς την Ειδομένη.

Ολη η Ελλάδα ένα hotspot -Από την Ειδομένη ως τον Πειραιά και τα νησιά | iefimerida.gr 0

Οι πρόσφυγες ξεκίνησαν από τον Πειραιά και, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καλαμπάκας, Χρήστος Σινάνης, παραμένει άγνωστο το πότε θα αναχωρήσουν από την περιοχή.

Ολη η Ελλάδα ένα hotspot -Από την Ειδομένη ως τον Πειραιά και τα νησιά | iefimerida.gr 1

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο ΣΚΑΪ παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στα Τέμπη, όπου ακινητοποιήθηκαν τα πούλμαν που μετέφεραν μετανάστες μέχρι να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στην Ειδομένη.

Οι πρόσφυγες έχουν αποβιβαστεί από τα πούλμαν και περιμένουν να αναχωρήσουν, μέχρι τότε όμως, ολόκληρες οικογένειες με μικρά παιδιά κάθονται στο έδαφος δίπλα στα τρακτέρ των μπλόκων.

Και στην Κοζάνη 400 μετανάστες

Στη Κοζάνη έφθασαν 400 πρόσφυγες, οι οποίοι φιλοξενούνται στο κλειστό γυμναστήριο της Λυκόβρυσης.

Οι πρόσφυγες ξεκίνησαν από την Αθήνα με προορισμό την Ειδομένη και ακολούθησαν την διαδρομή μέσω Κοζάνης λόγω των μπλόκων στην περιοχή των Τεμπών. Τα πούλμαν που τους μετέφεραν ακινητοποιήθηκαν στα διόδια της Εγνατίας οδού στον Πολύμυλο Κοζάνης και στην περιοχή των Σερβίων. Με εντολή της αστυνομίας αποφασίστηκε να σταματήσει η μετάβασή τους στην Ειδομένη και να φιλοξενηθούν για άγνωστο χρονικό διάστημα στην Κοζάνη. Σήμανε συναγερμός. Ενημερώθηκαν οι τοπικές αρχές, ο δήμος της Κοζάνης, η περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας και η εκκλησία για την άμεση προετοιμασία και την οργάνωση της φιλοξενίας των προσφύγων.

Ολη η Ελλάδα ένα hotspot -Από την Ειδομένη ως τον Πειραιά και τα νησιά | iefimerida.gr 2

Ο δήμος της Κοζάνης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά από τους πολίτες να βοηθήσουν προσφέροντας τρόφιμα, είδη, πρώτης ανάγκης, βρεφικά γάλατα, ζεστά ρούχα και παπούτσια.

Από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης βρέθηκε στο χώρο του σταδίου και παρέμεινε καθ' όλη την διάρκεια της άφιξης των προσφύγων συντονίζοντας τις πρώτες ενέργειες για την φιλοξενία τους. Στήθηκε το Ιατρείο με γιατρούς του ιατρικού συλλόγου Κοζάνης, ενώ εθελοντές όπως η Αρσις, η ελληνική ομάδα διάσωσης, η λέσχη καταδρομέων έφτασαν στο χώρο μεταφέροντας τα πρώτα προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης. Την ίδια στιγμή μέλη του φαρμακευτικού συλλόγου, νοσηλευτές αλλά και αρκετοί πολίτες πρόσφεραν εθελοντικά από την πρώτη στιγμή τις υπηρεσίες τους.

Ολη η Ελλάδα ένα hotspot -Από την Ειδομένη ως τον Πειραιά και τα νησιά | iefimerida.gr 3

Το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Κοζάνης, η εκκλησία με την συνδρομή της περιφέρειας έχουν αναλάβει την προετοιμασία της σίτισης των προσφύγων.

Οι πρόσφυγες προέρχονται από την Συρία και από το Αφγανιστάν. Μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν πολλά νέα ζευγάρια με μωρά από δύο μηνών έως ενός έτους και παιδιά μέχρι πέντε ετών.

Ολη η Ελλάδα ένα hotspot -Από την Ειδομένη ως τον Πειραιά και τα νησιά | iefimerida.gr 4

Το κλειστό στάδιο της Λυκόβρυσης δεν διαθέτει θέρμανση και οι εθελοντές που έχουν αναλάβει το έργο υποστήριξης και φιλοξενίας των προσφύγων, κάνουν έκκληση για κουβέρτες και υπνόσακους.

Ολη η Ελλάδα ένα hotspot -Από την Ειδομένη ως τον Πειραιά και τα νησιά | iefimerida.gr 5

Συναγερμός στην κυβέρνηση για το Προσφυγικό

Με το πρόβλημα του προσφυγικού να παραμένει ανοιχτό, αργά χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό παρουσία των υπουργών Γ.Μουζάλα,Ν.Κοτζιά, Ν.Τόσκα,Π.Καμμένου,Δ.Βίτσα,Ν.Ξυδάκη, και της κυβερνητικής εκπροσώπου Ο.Γεροβασίλη, όπου και εξετάστηκε μια σειρά ζητημάτων με επίκεντρο πάντα και τη στάση της Τουρκίας.

Τη σύσκεψη απασχόλησε όμως και το γεγονός ότι έκλεισαν τα σύνορα και έχει συγκληθεί η Σύνοδος της Τετάρτης από την Αυστρία με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των χωρών του βίζεγκραντ (Σκόπια, Κροατία, Σερβία, Σλοβενία), πράγμα που δείχνει πόσο εύθραυστη είναι μια συμφωνία της Ε.Ε.

Με δεδομένο ότι χιλιάδες πρόσφυγες είναι έτοιμοι να μπουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, η κυβέρνησης προετοιμάζεται για υποδοχή 50.000 ακόμα και από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι .....οριακά.

Σε 4-5 στρατόπεδα που θα γίνουν κέντρα προσωρινής φιλοξενίας (στον άξονα Ειδομένη-Πειραιάς) ελπίζουν οι αρμόδιοι υπουργοί ότι θα είναι σε θέση να διαχειριστούν το μεταναστευτικό «μπαμ» τις επόμενες εβδομάδες.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πάντως της σύγκλισης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών,κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωνε κατηγορηματικά αργά χθες βράδυ στο iefimerida.gr ότι " δεν υπάρχει και ούτε συζητήθηκε κάτι τέτοιο".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ