Χάος στην Ειδομένη -500 πρόσφυγες προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό - iefimerida.gr

Χάος στην Ειδομένη -500 πρόσφυγες προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενταση επικράτησε νωρίτερα στην Ειδομένη, όπου τις τελευταίες ώρες έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 3.500 άτομα τα οποία περιμένουν να μεταφερθούν στην ουδέτερη ζώνη.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες οι Αφγανοί μετανάστες που βρίσκονται αποκλεισμένοι στα σύνορα της Ειδομένης πριν μερικές ώρες ξεκίνησαν καθιστική, ειρηνική διαμαρτυρία.

Στο μεταξύ απομακρύνθηκαν οι δημοσιογράφοι, με την freelanser Mαριάννα Καρακουλάκη να καταγγέλλει ότι η αστυνομία απομάκρυνε τους εκπροσώπους του Τύπου από το σημείο λέγοντας ότι είναι αυτοί που προκαλούν τις εντάσεις.

Χάος στην Ειδομένη -500 πρόσφυγες προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό | iefimerida.gr 0

Νεότερες πληροφορίες, εντωμεταξύ, αναφέρουν ότι περίπου 500 Αφγανοί έκαναν ντου, επιχειρώντας να σπάσουν τον κλοιό και να μπορέσουν να συνεχίσουν δια της βαλκανικής οδού το ταξίδι προς την Ευρώπη.

Χάος στην Ειδομένη -500 πρόσφυγες προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό | iefimerida.gr 1

Πάνω στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ παίζεται τις τελευταίες ημέρες ένα άλλο δράμα: άνθρωποι που έχουν διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα από το Αφγανιστάν καταρρέουν, όταν αστυνομικοί της γειτονικής χώρας τούς ενημερώνουν ότι πλέον δεν μπορούν να περάσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται εκνευρισμός, καθώς όταν οι Αφγανοί συνειδητοποιούν ότι έχουν εγκλωβισθεί, διαμαρτύρονται και προκαλείται ένταση.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την περιοχή, οι διαμαρτυρόμενοι έχουν μπλοκάρει τις γραμμές του τρένου, ενώ στο σημείο καταφθάνουν περισσότερες δυνάμεις των ΜΑΤ. Περίπου 150 άτομα έριξαν την περίφραξη στις σιδηροδρομικές γραμμές, στο ύψος του καταυλισμού στην Ειδομένη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη.

Οι Αφγανοί κάθισαν πάνω στις γραμμές, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν, αν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Χάος στην Ειδομένη -500 πρόσφυγες προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό | iefimerida.gr 2

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι, μετά τα επεισόδια, τα Σκόπια έκλεισαν τα σύνορα για όλους τρους πρόσφυγες.

Χάος στην Ειδομένη -500 πρόσφυγες προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό | iefimerida.gr 3

3.500 άνθρωποι περιμένουν να μεταφερθούν στην ουδέτερη ζώνη

Από την άλλη πλευρά, στο βενζινάδικο στο ύψος του Πολύκαστρου, όπου έχουν φτάσει πάνω από 3.500 πρόσφυγες, αναμένοντας να τούς μεταφέρουν στην ουδέτερη ζώνη, εκατοντάδες απελπισμένοι από την πολυήμερη καθυστέρηση φορτώνονται τα λιγοστά υπάρχοντά τους, παίρνουν από το χέρι τα παιδιά τους και ξεκινούν με τα πόδια να διανύσουν την 20 χιλιομέτρων απόσταση για την Ειδομένη...

Ένα ατελείωτο ανθρώπινο κονβόι
Ένα ατελείωτο ανθρώπινο κονβόι είναι η εικόνα του δρόμου, 20 χιλιόμετρα πριν από τους Ευζώνους. Δίπλα στα αυτοκίνητα που αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, περπατούν οικογένειες με τα παιδιά τους στους ώμους, στην αγκαλιά, σε καροτσάκια. Κάποιοι ξυπόλητοι, άλλοι με χιλιομπαλωμένα παπούτσια, παιδιά που μόλις έμαθαν να περπατάνε, ανάπηροι σε καροτσάκια, όλοι θεωρούν ότι έρχονται πιο κοντά στο "ευρωπαϊκό όνειρο", αν φτάσουν στην Ειδομένη. Τι κι αν εθελοντές, μέλη της Ύπατης Αρμοστείας και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα τους ενημερώνουν ότι και στην ουδέτερη ζώνη θα αναγκαστούν να περιμένουν επί μέρες γιατί η "στρόφιγγα", από πλευράς ΠΓΔΜ, έχει σφίξει. Θέλουν να είναι εκεί, ακόμα και αν τους λένε ότι οι Αφγανοί δεν περνούν ή ότι θα χρειαστεί και 'κει να περιμένουν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 600 Αφγανοί έχουν "κοπεί" μέχρι στιγμής και παραμένουν στον καταυλισμό. "Καλύτερα να πεθάνω στην Ελλάδα παρά να γυρίσω πίσω" λέει απελπισμένος ο 24χρονος Καρίμ. Με σπουδές στην αγγλική λογοτεχνία, απέδρασε όπως λέει από τους Ταλιμπάν και ταξίδευε έναν μήνα για να φτάσει εδώ και τελικά να δει να ανακόπτεται το ταξίδι του. Κλαίγοντας δίπλα του, ο 36χρονος Καρίμι αναρωτιέται γιατί δεν τους ενημέρωσαν νωρίτερα ότι δεν θα μπορούσαν να περάσουν.

Τεράστιες ουρές στη διανομή φαγητού
«Έπρεπε να μας σταματήσουν στην Τουρκία και να μας πουν ότι δεν θα μας επιτραπεί να συνεχίσουμε από δω και πέρα» λέει χαρακτηριστικά. Πάντως ο καταυλισμός προσωρινής διαμονής στην Ειδομένη, τον οποίο επισκέφθηκε σήμερα και ο Γερμανός πρόξενος Ίνγκο Φον Φος, είναι τις τελευταίες μέρες ασφυκτικά γεμάτος, με περισσότερους από 1.500 ανθρώπους. Οι ουρές είναι τεράστιες μπροστά από τη σκηνή που γίνεται διανομή τροφίμων και νερών, όπως και στη σκηνή- "ντουλάπα με ρούχα", όπως την ονόμασαν οι εθελοντές που τη διαχειρίζονται- για να μοιράζουν ρούχα και παπούτσια. Ουρά υπάρχει και μπροστά στην ουδέτερη ζώνη, αφού οι έλεγχοι από τη γειτονική χώρα έχουν γίνει εξαιρετικά αυστηροί και μπορούν να περάσουν μόνο όσοι Σύροι και Ιρακινοί έχουν διαβατήριο ή ταυτότητα και το υπηρεσιακό τους σημείωμα. Υποβάλλονται μάλιστα και σε σωματικό έλεγχο, ενώ γίνεται και εξονυχιστικός έλεγχος των χαρτιών τους.
Μόνο κάτι νεαρά κορίτσια που κάθονται περιμένοντας τη σειρά τους, χαίρονται την ηλιόλουστη μέρα. Είναι χαρούμενες γιατί "απέδρασαν από τον πόλεμο στη Συρία" κι ας αναγκάστηκαν να ταξιδεύουν κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες. Είναι καλοντυμένες, έχουν βάψει έντονα τα μάτια τους και φορούν χρωματιστές μαντίλες. Ονειρεύονται να φτάσουν στη Φιλανδία, όπου βρίσκονται συγγενείς τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Καταυλισμός και στο... βενζινάδικο
Ένας ακόμη, μεγάλος καταυλισμός, έχει στηθεί στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολυκάστρου, όπου γίνεται η πρώτη στάση των λεωφορείων που μεταφέρουν τους πρόσφυγες από την Αθήνα. Ήδη, η Ύπατη Αρμοστεία έχει στήσει δύο μεγάλες σκηνές, χωρητικότητας 150-200 ατόμων η μία και 46 οικογενειακές σκηνές, χωρητικότητας περίπου δέκα ατόμων η κάθε μία. Παράλληλα, υπάρχουν 11 θερμαινόμενες σκηνές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη διαμονή των ανθρώπων καθώς και κάποιοι άλλοι χώροι των Γιατρών, που χρησιμοποιούνται για υπηρεσίες.
Στην ουσία πρόκειται για την ανάπτυξη ενός καταυλισμού που μπορεί να φιλοξενήσει περί τα 2000 άτομα, ενώ έχουν μπει τουαλέτες και υπάρχουν σκηνές για πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα. "Βρίσκομαι εδώ τέσσερις μέρες και ταξίδευα με τη γυναίκα μου και το παιδί μου άλλες 40 από το Αφγανιστάν" λέει ο Ομούρ και αναρωτιέται, αν πρέπει να ξεκινήσει να πάει περπατώντας μέχρι την ουδέτερη ζώνη, αν και γνωρίζει ότι τις τελευταίες δύο μέρες έχει απαγορευθεί η διέλευση στους ομοεθνείς του.
Σύμμαχός τους μόνο η ...καλοκαιρία των ημερών καθώς "εγκλωβισμένοι" πρόσφυγες βρίσκουν ευκαιρία να πλύνουν τα ρούχα τους και να τα απλώσουν στα λιγοστά δεντράκια του βενζινάδικου και τα παιδιά να ξεχαστούν για λίγο, παίζοντας μπάλα, σαν να 'χουν πάει εκδρομή...

Η ΠΓΔΜ δεν επιτρέπει τη διέλευση σε Αφγανούς λόγω Κροατίας
Η αστυνομία της ΠΓΔΜ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα δεν επιτρέπει τη διέλευση σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν μέσω της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, ενώ περίπου 700 Αφγανοί βρίσκονται εδώ και δύο ημέρες εγκλωβισμένοι στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία, καθώς η τελευταία δεν τους επιτρέπει να εισέλθουν στο έδαφός της.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, σε συνάντηση που είχε σήμερα με δημοσιογράφους στα Σκόπια, ανέφερε ότι οι περίπου 700 Αφγανοί πρόσφυγες θα παραμείνουν στον πρόχειρο καταυλισμό που υπάρχει στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Σερβία έως ότου η Κροατία και η Σερβία καταλήξουν σε λύση σχετικά με τη διέλευση Αφγανών προσφύγων.

Ο κ. Πόποσκι συμπλήρωσε ότι οι Αφγανοί πρόσφυγες δεν μπορούν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς το Βορρά, επειδή δεν το επιτρέπει η Κροατία.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, η Κροατία, ύστερα από σχετικούς ελέγχους, επέστρεψε πρόσφατα στη Σερβία 366 Αφγανούς για τους οποίους θεώρησε ότι δεν διέφυγαν από τη χώρα τους για να γλυτώσουν από τις πολεμικές συρράξεις, αλλά διέμεναν και εργαζόταν παράνομα στην Ελλάδα για πολλούς μήνες ή και χρόνια.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, οι κροατικές αρχές διαπίστωσαν ότι οι Αφγανοί αυτοί μιλούσαν πολύ καλά την ελληνική γλώσσα, γεγονός που θεωρήθηκε ότι δεν πρόκειται για πρόσφυγες πολέμου, αλλά για μετανάστες, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τις προσφυγικές ροές και παρεισέφρησαν σε αυτές, με σκοπό να φύγουν από την Ελλάδα, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Η Σερβία, από την πλευρά της, διεμήνυσε ότι πλέον δεν θα γίνονται δεκτοί στο μέλλον πρόσφυγες που επιστρέφονται από την Κροατία.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ επανέλαβε ότι η χώρα του δεν προτίθεται να κλείσει τα σύνορα με την Ελλάδα για πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και οι οποίοι γίνονται δεκτοί από χώρες της ΕΕ και πρόσθεσε ότι ο φράχτης που υψώνει η ΠΓΔΜ στα σύνορά της με την Ελλάδα αποσκοπεί στο να εμποδιστούν οι διελεύσεις των παράτυπων μεταναστών.

Χάος στην Ειδομένη -500 πρόσφυγες προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό | iefimerida.gr 4
Χάος στην Ειδομένη -500 πρόσφυγες προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό | iefimerida.gr 5
Χάος στην Ειδομένη -500 πρόσφυγες προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό | iefimerida.gr 6
Χάος στην Ειδομένη -500 πρόσφυγες προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό | iefimerida.gr 7
Χάος στην Ειδομένη -500 πρόσφυγες προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό | iefimerida.gr 8
Χάος στην Ειδομένη -500 πρόσφυγες προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό | iefimerida.gr 9
Χάος στην Ειδομένη -500 πρόσφυγες προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό | iefimerida.gr 10
Χάος στην Ειδομένη -500 πρόσφυγες προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό | iefimerida.gr 11
Χάος στην Ειδομένη -500 πρόσφυγες προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό | iefimerida.gr 12
Χάος στην Ειδομένη -500 πρόσφυγες προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό | iefimerida.gr 13
Χάος στην Ειδομένη -500 πρόσφυγες προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό | iefimerida.gr 14
Χάος στην Ειδομένη -500 πρόσφυγες προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό | iefimerida.gr 15
Χάος στην Ειδομένη -500 πρόσφυγες προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό | iefimerida.gr 16
Χάος στην Ειδομένη -500 πρόσφυγες προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό | iefimerida.gr 17
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ