Καβγάς στην πόρτα του Μαξίμου -Δεν άφησαν αγρότες να μπουν - iefimerida.gr

Καβγάς στην πόρτα του Μαξίμου -Δεν άφησαν αγρότες να μπουν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οτι έφαγαν «πόρτα» από το Μαξίμου καταγγέλλουν οι νέοι αγρότες, ενώ ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, Χρήστος Γκόντιας, καταγγέλλει ότι δεν εγκρίθηκαν για να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου τα άτομα που είχαν διαλέξει με δημοκρατικές διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βασιλόπουλος, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ενωσης Νέων Αγροτών, σε δηλώσεις του έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατήγγειλε ότι έφαγαν πόρτα από το Μέγαρο Μαξίμου. «Μας στεναχωρεί πολύ αυτό», είπε και πρόσθεσε πως «έχουμε δύσκολες ημέρες μπροστά μας και τα νέα παιδιά περιμένουν και από εμάς κάποιες κινήσεις. Εμείς προσπαθήσαμε για διάλογο, η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν θέλει. Εμείς ήρθαμε για να συμμετάσχουμε στον διάλογο και μας είπαν ότι δεν είμαστε στη λίστα των ονομάτων».

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων κατήγγειλε ότι παραβιάζονται τα δικαίωματά της, λέγοντας ότι δεν επέτρεψαν στην πενταμελή επιτροπή που έχει εκλεγεί από τα μπλόκα τους να περάσει στο Μέγαρο Μαξίμου. «Αυτά τα περιμέναμε από άλλα καθεστώτα. Από αλλού τα περιμέναμε και από αλλού μας βρήκαν. Δεν θα παραστούμε στον διάλογο, αφού δεν μπαίνουν μέσα τα άτομα που επιλέξαμε. Θα απευθυνθούμε στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς που δεν βάζουν κριτήρια για το ποιος θα προσέλθει στο ραντεβού», ανέφερε εκπρόσωπός τους.

«Εμείς δεν θα τους χαρίσουμε έναν προσχηματικό διάλογο. Δεν γίνεται να συμμετέχουμε σε μια συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τους εκπροσώπους μας να τους ορίζουν το Μέγαρο Μαξίμου και άλλες δυνάμεις του πρωτογενούς τομέα», είχε δηλώσει νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, Χρήστος Γκόντιας.

Τι απαντάει το Μαξίμου για την «πόρτα» στους αγρότες
Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας το θέμα περί «πόρτας» από το Μαξίμου στους αγρότες αναφέρουν πως η κυβέρνηση έχει βάλει βέτο μόνο για έναν άνθρωπο, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν τοποθετημένος στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τώρα προσέρχεται ως συνδικαλιστής.
Παράλληλα οι ίδιες πηγές τονίζουν πως αίτημα από την Ενωση νέων αγροτών δεν είχε κατατεθεί. Ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει πως ευχαρίστως θα οριστεί συνάντηση μέσω και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σε εξέλιξη πάντως βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των αγροτών από τα υπόλοιπα μπλόκα. Υπενθυμίζεται πως στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται εκπρόσωποι μπλόκων από τα Τέμπη, τις Μικροθήβες, το Κάστρο και την Πελοπόννησο.

Στη συνάντηση συμμετέχουν, επίσης, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Μάρκος Μπόλαρης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Αναστάσιος Πετρόπουλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Επιπλέον, παρίστανται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και Σταύρος Αραχωβίτης.

Ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τους αγρότες χαρακτήρισε καλή βάση για έναν διάλογο που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό τα αιτήματα και τις προτάσεις που έχει στα χέρια της η κυβέρνησης από τους αγρότες.

Υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των αγροτών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «το αγροτικό κίνημα έχει πια ωριμάσει και μπορεί να βρει δρόμους έκφρασης με αυτονομία και αυτοτέλεια, ούτως ώστε να μπορέσει ο αγώνας και η κινητοποίηση να έχει και αποτέλεσμα. Όχι μόνο μια εκπροσώπηση για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και όταν υπάρχουν τα μπλόκα, προβολή στα ΜΜΕ, αλλά να έχει μια αυθεντική εκπροσώπηση στη χάραξη πολιτικής», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Εγώ θεωρώ ότι δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου χωρίς να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις δικές σας θέσεις και τις δικές σας προτάσεις. Και την ίδια στιγμή οι δικές σας θέσεις και οι δικές σας προτάσεις δεν μπορεί να μην λαμβάνουν υπόψη και το συνολικότερο πρόβλημα του τόπου, τις δημοσιονομικές συνθήκες το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε και να δουλεύουμε».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης «ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τα πέντε χρόνια, από το 2010 έως το 2015, υπήρξε μια μεγάλη καταστροφή εθνικού πλούτου». «Από τα 245 δισ. που ήταν το ΑΕΠ φτάσαμε στα 175 δισ. Αυτό είναι μια τεράστια καταστροφή», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Αν δεν καταφέρουμε να ανακτήσουμε τον εθνικό πλούτο, και κατά την άποψή μου πρωτοπόρος για την ανάκτηση του πλούτου είναι ο αγροτικός χώρος, τότε να πούμε αλήθειες μεταξύ μας, δεν θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για εισόδημα, ούτε για συντάξεις ούτε για έξοδο από την κρίση. Ας το λάβουμε αυτό υπόψη μας και ας προσπαθήσουμε να πούμε αλήθειες αλλά να βρούμε και λύσεις πάνω στα πραγματικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είμαι πραγματικά ανοιχτός να κάνουμε έναν πολύ ουσιαστικό διάλογο και θα ακούσω με πολύ προσοχή τις θέσεις και τις προτάσεις σας διότι ήδη έχω δει ότι τα αιτήματα σας είναι μια πολύ καλή βάση ενός διαλόγου που έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό».

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης θα ακολουθήσουν δηλώσεις από την κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ