Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια -Αγνωστο το πότε θα επιστρέψει το κουαρτέτο - iefimerida.gr

Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια -Αγνωστο το πότε θα επιστρέψει το κουαρτέτο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην Αθήνα θα βρίσκονται από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να βρεθεί κοινός τόπος ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών.

Μετά τις βελτιωμένες προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στα ανοικτά θέματα μεταξύ των δύο μερών, στόχος είναι να υπάρξει σύγκλιση στο σκέλος των δημοσιονομικών μεγεθών για τους στόχους του 2018 και να συμφωνηθούν τα νέα μέτρα που απαιτούνται.

Ωστόσο, αν και οι προτάσεις που κατατέθηκαν σε τηλεδιάσκεψη την περασμένη Παρασκευή χαρακτηρίζονται βελτιωμένες από την Ελλάδα, οι εκπρόσωποι των δανειστών εκτιμούν ότι ακόμα δεν υπάρχει σαφής εικόνα της κατάστασης. Πηγές που είναι κοντά στη διαπραγμάτευση επισημαίνουν πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν όταν υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις, ώστε η άφιξή τους στην Αθήνα να συνεπάγεται και το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Το κλείσιμο του 2015 με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ, αντί στόχου για έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ, αποτελεί ένα πλεονέκτημα για την κυβέρνηση, καθώς επετεύχθη χωρίς να έχουν εφαρμοστεί όλα τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ θεωρεί πως το 2015 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ και «βλέπει» δημοσιονομικό κενό τουλάχιστον της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ φέτος, που θα πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα.

Αντίθετα, η Κομισιόν διατηρεί μια πιο ήπια στάση και -σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του οικονομικού επιτελείου- συγκλίνει περισσότερο με τις ελληνικές εκτιμήσεις, παρά το γεγονός ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επισημάνει ότι θα απαιτηθούν νέα μέτρα φέτος για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Αλλά και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έκανε λόγο για την ανάγκη περικοπής συντάξεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ