Λαϊκισμός και κρίση στην Ελλάδα: Μια ανοιχτή συζήτηση στο Free Thinking Zone - iefimerida.gr

Λαϊκισμός και κρίση στην Ελλάδα: Μια ανοιχτή συζήτηση στο Free Thinking Zone

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Τάκης Παππάς, καθηγητής συγκριτικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, συζητάει με τους δημοσιογράφους Θοδωρή Γεωργακόπουλο και Γιάννη Παλαιολόγο για τον λαϊκισμό και τις αιτίες της σημερινής κρίσης.

Τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, στις 18:30. Στο ακτιβιστικό βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone.

«Το 2010 η Ελλάδα έπαψε ξαφνικά να είναι μια σταθερή και οικονομικά εύρωστη δημοκρατία στον πυρήνα της Ευρώπης. Το κράτος χρεοκόπησε και έκτοτε συντηρείται με δανεικά, η ανεργία εκτινάχθηκε στα ύψη, το παλαιό κομματικό σύστημα κατέρρευσε με πάταγο, το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ σχεδόν εξαερώθηκε, οι οπαδοί των Ναζί μπήκαν στη Βουλή, ενώ ένα άλλο, αριστερό κόμμα μεταπήδησε σε μικρό χρονικό διάστημα από το περιθώριο της πολιτικής στην εξουσία, μοιράζοντας νέες υποσχέσεις και ελπίδα. Η μεταπολίτευση είναι πλέον παρελθόν, αλλά κανείς ακόμη δεν γνωρίζει πώς θα είναι το μέλλον. Τι πήγε, λοιπόν, στραβά στην Ελλάδα;»

Στο βιβλίο «Λαϊκισμός και κρίση στην Ελλάδα» ο Τάκης Παππάς μελετάει την περίοδο της Μεταπολίτευσης, από τον Ιούλιο του 1974 μέχρι τον Ιούνιο του 2012, μια περίοδο που «ξεκίνησε με εντυπωσιακές επιτυχίες και κατέληξε σε πλήρη αποτυχία». «Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ελλάδα υπέστη τρεις μεταμορφώσεις: η πρώτη, από μια –έστω εύθραυστη– φιλελεύθερη δημοκρατία σε μια πολιτεία έμπλεη λαϊκισμού και πολιτικού εξτρεμισμούˑ η δεύτερη, από τη σχετική οικονομική ευημερία σε αυξανόμενη ανέχειαˑ και η τρίτη από ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε διεθνή παρία» σημειώνει στην εισαγωγή του βιβλίου του ο Τάκης Παππάς.

Η κεντρική θέση του βιβλίου είναι ότι η Μεταπολίτευση αποτέλεσε την αρένα όπου αναμετρήθηκαν στην Ελλάδα ο πολιτικός φιλελευθερισμός και ο λαϊκισμός, με τελικό νικητή τον δεύτερο. Ο Τάκης Παππάς αναλύει την έννοια του λαϊκισμού και εξετάζει με λεπτομέρειες όλους εκείνους τους μηχανισμούς που συνέβαλαν στην επικράτησή του στην χώρα μας, όπως για παράδειγμα οι πελατειακές σχέσεις και ο πολωμένος δικομματισμός. Ανάμεσα στα κεφάλαια του βιβλίου, ο συγγραφέας παρεμβάλλει τα προφίλ τεσσάρων πολιτικών προσώπων που οι σταδιοδρομίες τους φανερώνουν πολλά για τα ζητήματα που αναλύει. Οι πολιτικοί αυτοί είναι: ο «δεξιός επιχειρηματίας» Χριστόφορος Στράτου, ο «φαύλος σοσιαλιστής» Άκης Τσοχατζόπουλος, ο «αριστερός γυρολόγος» Νίκος Μπίστης κι ο «επίμονος μεταρρυθμιστής» Αλέκος Παπαδόπουλος.

Με τον Τάκη Παππά θα συνομιλήσουν οι δημοσιογράφοι Θοδωρής Γεωργακόπουλος και Γιάννης Παλαιολόγος.

* Το βιβλίο «Λαϊκισμός και κρίση στην Ελλάδα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος

Λαϊκισμός και κρίση στην Ελλάδα: Μια ανοιχτή συζήτηση στο Free Thinking Zone  | iefimerida.gr 0


INFO
Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 18:30
Free Thinking Zone, Σκουφά 64, Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ