Οι παγίδες που κρύβουν τα βρεφικά κρεβάτια -Τι έδειξαν έλεγχοι της Ε.Ε. - iefimerida.gr

Οι παγίδες που κρύβουν τα βρεφικά κρεβάτια -Τι έδειξαν έλεγχοι της Ε.Ε.

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος για την εποπτεία της αγοράς σχετικά με τα παιδικά κρεβατάκια, καθώς από το δείγμα που ελέγχθηκε, διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας και υπάρχει κίνδυνος τραυματισμών, ασφυξίας, ακόμη και πνιγμού.

Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας (διεύθυνση Πολιτικής Ποιότητας), από τoν Ιανουάριο 2014 έως το Φεβρουάριο 2016 συμμετέχει με τις αρχές εποπτείας της αγοράς άλλων κρατών μελών, (Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Ισλανδία, Μάλτα, Ολλανδία, Πορτογαλία, Τσεχία) στο κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τον ασφάλεια των παιδικών κρεβατιών και ανακλινόμενων παιδικών κρεβατιών (παρκοκρέβατα). Ο κύριος στόχος αυτής της κοινής δράσης, η οποία συντονίζεται από τον μη κερδοσκοπικό Οργανισμό PROSAFE (Product Safety Forum of Europe) και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι να διασφαλισθεί ότι τα παιδικά κρεβατάκια και παρκοκρέβατα που διατίθενται στην αγορά της Ε.Ε. και τα οποία προορίζονται για να χρησιμοποιηθούν από συχνά αφύλακτα βρέφη και μικρά παιδιά, καθώς οι γονείς αφήνουν τα παιδιά τους σε αυτά για πολλές ώρες κάθε μέρα, είναι ασφαλή.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, σε 150 επιθεωρήσεις/ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στην ενιαία αγορά, σε κατασκευαστές, εισαγωγείς, εμπόρους και διαδικτυακά καταστήματα,
συλλέχτηκαν από τις αρχές εποπτείας της αγοράς των συμμετεχόντων κρατών μελών 50 δείγματα παιδικών κρεβατιών και παρκοκρέβατων.

Τα δείγματα, εξετάστηκαν εργαστηριακά ως προς το αν πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας σχετικών προτύπων και σύμφωνα με τα αποτελέσματα

  • Το 70% των δειγμάτων δεν συμμορφώνονταν με τις μηχανικές προδιαγραφές και
  • 92% με τις συνολικές απαιτήσεις (μηχανικές, συσκευασία, οδηγίες χρήσης, σήμανση) του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 716 + Α1:2013 «Έπιπλα - Παιδικά κρεβάτια και ανακλινόμενα κρεβάτια για οικιακή χρήση - Μέρος 1, Μέρος 2: Απαιτήσεις ασφάλειας και Μέθοδοι δοκιμής».

Τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ ανησυχητικά, καθώς οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τα κρεβατάκια, παρκοκρέβατα είναι πτώσεις, παγίδευση μέρος του σώματος ενός παιδιού, ή ακόμα και ασφυξία, πνιγμός.

Παραδείγματα μη συμμόρφωσης σε παιδικά κρεβατάκια/παρκοκρέβατα:

Το δείγμα αυτό απέτυχε κατά τις δοκιμές, η αλυσίδα δοκιμών πιάνεται στις άκρες των κεφαλαριών. Ένα παιδί με κρεμασμένη γύρω από το λαιμό του την πιπίλα ή άλλα μέρη του ρουχισμού του, για παράδειγμα, μπορεί να τραυματιστεί ή να πνιγεί, αν αυτά πιαστούν στην προεξέχουσα άκρη των κεφαλαριών.

Οι παγίδες που κρύβουν τα βρεφικά κρεβάτια -Τι έδειξαν έλεγχοι της Ε.Ε. | iefimerida.gr 0

Ο ενδεχόμενος κίνδυνος εγκλωβισμού του κεφαλιού και του σβέρκου ενός μικρού παιδιού στην πλαστικοποιημένη υφασμάτινη τσέπη ενέχει πολύ δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία του.

Οι παγίδες που κρύβουν τα βρεφικά κρεβάτια -Τι έδειξαν έλεγχοι της Ε.Ε. | iefimerida.gr 1

Το ανωτέρω δείγμα της πλευράς κρεβατιού επίσης δεν θεωρείται ασφαλές, δεδομένου ότι πλευρική ράγα έσπασε κατά τη δοκιμή, με κίνδυνο τον εγκλωβισμό ενός μικρού παιδιού.

Οι παγίδες που κρύβουν τα βρεφικά κρεβάτια -Τι έδειξαν έλεγχοι της Ε.Ε. | iefimerida.gr 2


Οι αρμόδιες εθνικές αρχές, βάσει των αποτελεσμάτων των δοκιμών του εν λόγω κοινού ευρωπαϊκού προγράμματος εποπτείας της αγοράς, προέβησαν σε απαγόρευση διάθεσης στην αγορά παιδικών κρεβατιών, παρκοκρέβατων, καθώς και σε απόσυρση μοντέλων αυτών. Σχεδόν τα μισά, 22 από τα μοντέλα των δειγμάτων που εξετάσθηκαν, εκτιμήθηκαν ως μη ασφαλή, από τις συμμετέχουσες αρχές και έχουν ήδη αποσυρθεί από την ευρωπαϊκή αγορά.

Εκτιμάται ότι 22 συνολικά κοινοποιήσεις σχετικά με τα παιδικά κρεβατάκια και παρκοκρέβατα θα δημοσιευθούν στο σύστημα RAPEX (Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής Επικινδύνων Προϊόντων, πλην τροφίμων). Παράλληλα, δόθηκε η δυνατότητα σε επιχειρήσεις, σε 10 περιπτώσεις πανευρωπαϊκά, να προβούν σε διορθωτικές ενέργειες και να βελτιώσουν τα μοντέλα των παιδικών κρεβατιών, παρκοκρέβατων, ώστε να είναι ασφαλή όταν διατίθενται για πώληση.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω αποτελέσματα βασίζονται σε δείγματα προϊόντων, παιδικά κρεβατάκια, παρκοκρέβατα που προέρχονται από τις αγορές των συμμετεχόντων κρατών μελών. Όπως σε κάθε δραστηριότητα εποπτείας της αγοράς, τα αποτελέσματα αντιπροσωπεύουν τις στοχευμένες προσπάθειες που αναλαμβάνουν οι αρχές για τον εντοπισμό μη ασφαλών προϊόντων. ∆εν αποτελούν όμως μια στατιστικά έγκυρη εικόνα της κατάστασης του συνόλου της αγοράς. Τα δείγματα ελέγχθηκαν σε διαπιστευμένα εργαστήρια. Οι δοκιμές επικεντρώθηκαν σε αυτές τιςαπαιτήσεις ασφάλειας που έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ασφάλεια των καταναλωτών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ