Φίλιππος Πλιάτσικας- «Οι ακραίες συνθήκες που ζούμε έχουν δημιουργήσει μια μορφή ουρλιαχτού» [εικόνες] - iefimerida.gr

Φίλιππος Πλιάτσικας- «Οι ακραίες συνθήκες που ζούμε έχουν δημιουργήσει μια μορφή ουρλιαχτού» [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με αφορμή τη συναυλία του στις 27 Φεβρουαρίου στο Gazi Live, ο Φίλιππος Πλιάτσικας μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις του για το τραγούδι και την καθημερινότητα. Όσο για τους πρόσφυγες, το λέει από το 2007, «Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα, θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα».

Ένα βιβλίο, μία νέα δισκογραφική δουλειά, συναυλίες, αλλά και δημιουργία ενός ωδείου. Η χρονιά, παρά τις δυσκολίες της, κυλά εξαιρετικά δημιουργικά για τον Φίλιππο Πλιάτσικα, την ώρα που οι περισσότεροι καλλιτέχνες συνάδελφοι του, επενδύουν σε καφέ και σουβλάκια... «Πάντα προσπαθούμε να δημιουργούμε καταφύγια για ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας με κοινή αισθητική, τρόπο σκέψης και ανησυχίες, που ψάχνουν τρόπο να ονειρεύονται και να ασχολούνται με τη μουσική. Η "Πυξίδα" το ωδείο στο οποίο αναφέρθηκες, είναι ένα εγχείρημα που ξεκινήσαμε μια ομάδα ανθρώπων, δύο χρόνια τώρα, από μια σχολή στη Μεταμόρφωση το οποίο επεκτάθηκε με ακόμη μία σχολή στη Κηφισιά».

Φίλιππος Πλιάτσικας- «Οι ακραίες συνθήκες που ζούμε έχουν δημιουργήσει μια μορφή ουρλιαχτού» [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Συναυλίες και τραγούδια σε μία περίοδο που στις τηλεοράσεις κυριαρχούν εικόνες πτωμάτων στις ελληνικές ακτές. Εννέα χρόνια πριν, από μία και μόνο τέτοια εικόνα, ο Φίλιππος Πλιάτσικας, είχε σκαρώσει ένα τραγούδι που έμελε να γίνει μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, το «Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα». «Είναι μια υποκειμενική υπόθεση το πώς βλέπει ο καθένας από μας τα πράγματα και τι συνηθίζει ή όχι. Προσωπικά έγραψα το τραγούδι το 2007 με αφορμή μια ανάλογη εικόνα από μια φωτογραφία που βρέθηκε στα χέρια μου, εννέα χρόνια όμως μετά, όχι, δεν μπορώ να συνηθίσω στις εικόνες αυτές».

Πως φαντάζει ο «Ολοκαίνουριος κόσμος» για τον οποίο μιλάτε στο άλμπουμ σας; «Ο δικός μου ολοκαίνουριος κόσμος είναι ένας κόσμος αισιόδοξος. Ελπίζω ότι οι άνθρωποι στην πλειονότητα τους θα μπορέσουν κάποια στιγμή να συνεννοηθούν, να νοιαστούν και τελικά να εξελιχθεί ο κόσμος μας σε κάτι μέσα στο οποίο θα μπορούν οι επόμενες γενιές να ζήσουν σε επίπεδα ανθρώπινα».

Δεν είμαι καθόλου σίγουρος εάν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν αυτιά που είναι διατεθειμένα να ακούσουν

Για αυτά τα ανθρώπινα επίπεδα έχουν βγει όλοι στους δρόμους. Κινητοποιήσεις με γραβάτες ή όχι. Ποιος είναι ο δικός σας τρόπος αντίδρασης, πέρα από το τραγούδι; «Ο καθένας από μας έχει τον δικό του τρόπο αντίδρασης και οταν δεν εμπεριέχει βία και επιθετικότητα προς τον συνάνθρωπο είναι πάντα χρήσιμος. Είναι ελπιδοφόρο μήνυμα από πάντα και όχι μόνο τώρα, όταν οι άνθρωποι αποφασίζουν να αντιδράσουν. Σε σχέση με την προσωπική μου αντίδραση ή κατά πόσο με αφορούν τα μέτρα των κυβερνήσεων, ασφαλώς και με αφορούν, γιατί επέλεξα να είμαι μέλος μια κοινωνίας και όχι να πάρω τα βουνά, πράγμα το οποίο, βέβαια, δεν δείχνει και τόσο άσχημη λύση στις μέρες μας».

Παρόλα αυτά, επιλέγει να μην μιλάει πολύ και δηλώνει πως δεν είναι καλός στις συμβουλές. «Δεν θεωρώ ότι έχω τη δυνατότητα να βάζω κατευθυντήριες, άρα κατ' επέκταση, δεν μπορώ να ξυπνήσω τον κόσμο. Αυτό που προσπαθώ είναι να ξυπνήσω τον εαυτό μου. Για να υπάρχει λόγος κάποιος να εκφράσει τη γνώμη του, θα πρέπει να υπάρχει και ακροατήριο πρόθυμο να ακούσει. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος εάν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν αυτιά που είναι διατεθειμένα να ακούσουν. Οι ακραίες συνθήκες στις οποίες ζούμε σήμερα έχουν δημιουργήσει μια μορφή ουρλιαχτού. Προφανώς όταν ουρλιάζει ο κόσμος, δεν έχει καμία διάθεση να ακούσει. Άρα δεν αρκεί μόνο κάποιος να θέλει να πει κάτι».

Φίλιππος Πλιάτσικας- «Οι ακραίες συνθήκες που ζούμε έχουν δημιουργήσει μια μορφή ουρλιαχτού» [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Μία συναυλία στις 27 Φεβρουαρίου στο Gazi Live και μία σπουδαία συνύπαρξη «Με αφορμή την κυκλοφορία του δίσκου "Ένας ολοκαίνουργιος κόσμος" που είναι φόρος τιμής στον ήχο που είχα πάντα μέσα μου από μικρός, κάνω μια αναδρομή στα χρόνια από το 1987, που πρωτοφτιάχτηκε σε ένα παλιό πέτρινο σπίτι στο Μενίδι η μπάντα που αργότερα ονομάστηκε Πυξ Λαξ, μέχρι και σήμερα. Έτσι για τα επόμενο διάστημα θα ταξιδεύω παρέα με όλες εκείνες τις μουσικές και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω απ΄ αυτές και με μεγάλωσαν. Αυτό που κάποια στιγμή ονομάσαμε: Το Rock της Δυτικής όχθης!».
Η συνύπαρξη με τα συγκροτήματα των Μπλε και Εκείνος & Εκείνος, δεν προέκυψε τυχαία, αλλά έχει βάσεις στο χρόνο. «Η συνύπαρξη πραγματοποιείται για να ξανατραγουδήσουμε, 18 χρόνια μετά την πρώτη συνάντησή μου με τους Μπλε σε ένα studio της Θεσσαλονίκης και για πρώτη φορά επί σκηνής, τραγούδια που σημάδεψαν τη rock-pop ιστορία της μουσικής στην Ελλάδα. Όσο για τους Εκείνος & Εκείνος μας συνδέει μια βαθιά φιλία χρόνων με αυτό το συγκρότημα που γεννήθηκε και δημιουργήθηκε στο Πέραμα, σ’ αυτή τη γωνιά της δυτικής Αττικής φτιάχνοντας τραγούδια που κέρδισαν τη μάχη με το χρόνο. Είναι σαν να ανήκουμε σε μια μεγάλη μουσική οικογένεια».

Φίλιππος Πλιάτσικας- «Οι ακραίες συνθήκες που ζούμε έχουν δημιουργήσει μια μορφή ουρλιαχτού» [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Φίλιππος Πλιάτσικας
27 Φεβρουαρίου στο Gazi Live
Μαζί του: Μπλε και Εκείνος & Εκείνος

Εσιτήρια απο 12 ευρώ

Φίλιππος Πλιάτσικας- «Οι ακραίες συνθήκες που ζούμε έχουν δημιουργήσει μια μορφή ουρλιαχτού» [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Φίλιππος Πλιάτσικας gazi live
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ