Βρυξέλλες: Με την πλάτη στον τοίχο η Ελλάδα για να αποφύγει την απομόνωση - iefimerida.gr

Βρυξέλλες: Με την πλάτη στον τοίχο η Ελλάδα για να αποφύγει την απομόνωση

«Καυτό» προδιαγράφεται το επόμενο 48ωρο για την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να προσέρχεται το απόγευμα στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Στόχος είναι να υπάρξει ώθηση στην αντιμετώπιση του προσφυγικού αλλά και στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο Αλέξης Τσίπρας από χθες επιδίδεται σε... μαραθώνιο διπλωματικών επαφών, με την πρωθυπουργική «ατζέντα» να είναι γεμάτη.

Η ακύρωση, μάλιστα, της συνάντησης των ηγετών των 10 χωρών-μελών της ΕΕ (οι οποίες θα υποδεχθούν «εθελοντικά» περισσότερους πρόσφυγες), με την Τουρκία δημιουργεί τώρα πια "χώρο" για διμερείς συναντήσεις. Πρόκειται για επαφές που, αφορούν κυρίως τον Έλληνα πρωθυπουργό που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μετά την απουσία του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η τρομοκρατία αλλάζει την ατζέντα
Ο κ. Νταβούτογλου, ματαίωσε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα ,εναντίον οχημάτων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στην οποία βρήκαν τον θάνατο τουλάχιστον 28 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες.

Ο Αλέξης Τσίπρας,αργά χθες βράδυ μάλιστα συνομίλησε με τον Τούρκο όμολογό του, μεταφέροντάς του τη συμπαράσταση της χώρας μας.

Σε ό, τι αφορά τώρα στο προσφυγικό, κοινή πεποίθηση στο πρωθυπουργικό επιτελείο, είναι ότι η στάση της Τουρκίας αποτελεί «κλειδί» στον έλεγχο των προσφυγικών ροών. Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στη θέση ότι η προσπάθεια για ανακοπή των ροών θα έχει αποτέλεσμα, μόνο εάν εκδηλωθεί στα τουρκικά παράλια. Ωστόσο, λόγω των εξελίξεων στην Άγκυρα και την ανανολη της παρουσίας του κ. Νταβούτογλου στη Βελγική πρωτεύουσα, όλα είναι...ρευστά - εκτός απο τις ακυρώσεις της τριμερούς (Μέρκελ - Τσίπρα - Νταβούτογλου) και της 11 μερούς.

Επιχείρηση «Ανοιχτά σύνορα»
Με τους… σκληρούς της Ευρώπης (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία) να ζητούν ευθέως «σφράγισμα» των συνόρων και να εντείνουν τους ελέγχους, η Αθήνα εκφράζει την ελπίδα για την αποψινή διάσκεψη ότι «δεν θα δούμε τη λήψη ακραίων αποφάσεων».

Μόνιμη θέση της Ελλάδος, βέβαια, είναι ότι το κλείσιμο των συνόρων οδηγεί την Ευρώπη σε αδιέξοδο. «Πρέπει να δούνε με ανοιχτά μάτια το θέμα, χωρίς ξενοφοβία και χωρίς τη λογική ‘ας συμβεί παραπέρα, να μη συμβεί σε μένα", έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Τα «όπλα» για το προσφυγικό
Τα «όπλα» της Αθήνας, πάντως είναι τρία:

• Οι πρόσφατες υποστηρικτικές δηλώσεις Μέρκελ και Γιούνκερ, οι οποίοι τάσσονται «κατά» της περιχαράκωσης των χωρών, αν και η Γερμανίδα καγκελάριος είναι «απομονωμένη»
• Η εκπλήρωση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η Ελλάδα, με την ολοκλήρωση των τριών hotspots (Λέσβο, Χίο, Λέρο)
• Η αποδοχή της γερμανοτουρκικής πρωτοβουλίας για ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Αγχος για την αξιολόγηση
Βασικό μέλημα της κυβέρνησης, πάντως, είναι να κλείσει η αξιολόγηση όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Ο στόχος να ολοκληρωθεί μέσα στον Φενρουάριο έχει αποκλειστεί με την κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, να έχει επιδοθεί σε ένα αναγκαστικό αγώνα δρόμου για να προλάβει το Eurogroup της 7ης Μαρτίου.

Τέλος, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι από τη Δευτέρα το Οικονομικό επιτελείο θα εντείνει τις προσπάθειες του να υπάρξει σύγκλιση με τους θεσμούς, προκειμένου να επιστρέψουν σύντομα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ