Η «ζαριά» του Παπανδρέου που έσωσε την Ελλάδα - iefimerida.gr

Η «ζαριά» του Παπανδρέου που έσωσε την Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ιδιοφυής ή ερασιτέχνης; Πώς θα καταγράψει η ιστορία τον Γιώργο Παπανδρέου, αναρωτιούνται τα ξένα ΜΜΕ με την πλειοψηφία τους να θεωρεί πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έσωσε με τη... ζαριά του την Ελλάδα.

Η βελγική εφημερίδα «L'Echo» γράφει «Ηρωας παρά τη θέλησή του ή παρεξηγημένη ιδιοφυΐα, ο Παπανδρέου έκανε μια τεράστια μπλόφα και κέρδισε», αναφερόμενη στην επιλογή του δημοψηφίσματος. «Μα ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος; Ασυγχώρητος αφελής; Κυνικός υπολογιστής; ... με το ολίσθημά του εξανάγκασε τους μεγάλους ιερείς της Ευρώπης να ''καούν'', προσεγγίζοντας ένα απαγορευμένο θέμα: το ταμπού της εξόδου από το ευρώ έσπασε. Ολίσθημα, όντως;», διερωτάται η εφημερίδα.

«Απέσπασε μια πολύτιμη πολιτική νίκη. Τι το καλύτερο από αυτό το αδύνατο δημοψήφισμα, για να ξεπεράσεις τις διαμάχες τακτικής; Τι το καλύτερο από την απειλή του λαού για να εξαναγκάσει μια βραδύνοα αντιπολίτευση να συμμαχήσει με το μοναδικό φερέγγυο σχέδιο;», σημειώνει η «L' Echo» , εγκωμιάζωντας τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στην άλλη πλευρά του Ρήνου, το γερμανικό περιοδικό Stern αναφέρει πως «Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη εάν ο Παπανδρέου θα περάσει στην Ιστορία ως ο μεγαλύτερος ερασιτέχνης της πολιτικής ή ως ηρωικός μάρτυρας» ενώ κάνει λόγο για «στρατηγική-χαρακίρι» που εξανάγκασε τον Αντώνη Σαμαρά να συναινέσει. «Σίγουρα είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνο να φέρνεις όλο τον κόσμο στο χείλος του γκρεμού με αυτόν τον στόχο κατά νου. Αλλά το αποτέλεσμα μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία για τον Παπανδρέου», καταλήγει το έγκριτο περιοδικό.

Για προσχεδιασμένες κινήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού κάνει λόγο η αμερικανική εφημερίδα Boston Herald, η οποία εξήρε το πολιτικό ταλέντο του Γιώργου Παπανδρέου. «Η κίνηση του να υποβάλει το νέο σχέδιο διάσωσης της ΕΕ σε δημοψήφισμα πιθανότατα είχε την έκβαση που ο ίδιος ήθελε. Ο ηγέτης της ΝΔ άλλαξε στάση και στηρίζει το σχέδιο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ