Εξαγριωμένοι αγρότες: Μπλόκα παντού, κατέβασαν ταμπέλα του ΣΥΡΙΖΑ - iefimerida.gr

Εξαγριωμένοι αγρότες: Μπλόκα παντού, κατέβασαν ταμπέλα του ΣΥΡΙΖΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπλόκα στις εθνικές οδούς και καταλήψεις σε εφορίες, κτίρια περιφερειών και γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η εικόνα από τις κινητοποιήσεις των αγροτών και σήμερα, καθώς δεν κάνουν πείσω στις θέσεις τους, απαιτώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει την πρόταση για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Τα Τέμπη παραμένουν κλειστά επ' αόριστον, όπως και ο Ισθμός και τα Μάλγαρα, ενώ αποκλεισμοί γίνονται σε πολλά ακόμη σημεία. Την ίδια ώρα, στον «χορό» των κινητοποιήσεων μπήκαν και οι Βούλγαροι οδηγοί φορτηγών, προχωρώντας σε αντίποινα, εξοργισμένοι από τα μπλόκα των Ελλήνων αγροτών, που δυσκολεύουν τη δουλειά τους. Παράλληλα, δεν έλειψαν και οι εντάσεις, στις καταλήψεις και τους αποκλεισμούς των αγροτών σε εφορίες, τράπεζες και γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Απέκλεισαν τους μεθοριακούς σταθμούς

Σήμερα, οι Βούλγαροι οδηγοί φορτηγών απέκλεισαν την κυκλοφορία σε όλους τους κύριους μεθοριακούς σταθμούς μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Μάλιστα, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, μέχρι να ανοίξουν το δρόμο οι Ελληνες αγρότες.

Αποτέλεσμα αυτού, να έχει σχηματιστεί ουρά 17 χλμ. το μεσημέρι, από τη βουλγαρική πλευρά στον μεθοριακό σταθμό Κούλατα-Προμαχώνας. «Για έναν και πλέον μήνα επικρατεί κυκλοφοριακό χάος εδώ και εμείς, οι μεταφορικές επιχειρήσεις, είμαστε εκείνοι που έχουν πληγεί πιο πολύ. Η κατάσταση μας ανάγκασε να αντιδράσουμε και να στήσουμε αυτά τα μπλόκα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βεσελίν Ντάνκο, ένας από τους οδηγούς φορτηγών που εμποδίζουν την κυκλοφορία όλων των οχημάτων σε αυτόν τον πολυσύχναστο οδικό άξονα.

Αλλοι δύο μεθοριακοί σταθμοί στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα (Καπιτάν Πέτκο-Ορμένιο και Ίλιντεν-Εξοχή) έχουν επίσης αποκλειστεί.

Ενταση στο Μεσολόγγι

Επεισόδια σημειώθηκαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, το μεσημέρι, με τους αγρότες να κατεβάζουν μάλιστα την πινακίδα του κόμματος που υπήρχε στο μπαλκόνι.

Ολα ξεκίνησαν όταν οι αγρότες της περιοχής έκαναν συγκέντρωση στην πόλη και ζήτησαν να μπουν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην κεντρική πλατεία, ώστε να παραδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Λίγο αργότερα, σύμφωνα με το ΑΙΧΜΗTV εμφανίστηκε συνεργάτης της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Μαρίας Τριανταφύλλου, ο οποίος τους γνωστοποίησε πως έχει εντολή να μην επιτραπεί η είσοδος στα γραφεία, κάτι που εκνεύρισε τους αγρότες που απείλησαν να επιστρέψουν με τρακτέρ.

«Εμείς ήρθαμε εδώ ειρηνικά να μεταφέρουμε τα αιτήματά μας. Αν δεν μας ανοίξουν όμως θα σπάσουμε την πόρτα», έλεγαν χαρακτηριστικά. Αργότερα επέστρεψαν με τρακτέρ στο σημείο και κάποιοι σκαρφάλωσαν στα οχήματα και κατάφεραν να φθάσουν στο μπαλκόνι των γραφείων, από όπου αφαίρεσαν την πινακίδα.

Εξαγριωμένοι αγρότες: Μπλόκα παντού, κατέβασαν ταμπέλα του ΣΥΡΙΖΑ | iefimerida.gr 0
Εξαγριωμένοι αγρότες: Μπλόκα παντού, κατέβασαν ταμπέλα του ΣΥΡΙΖΑ | iefimerida.gr 1
Εξαγριωμένοι αγρότες: Μπλόκα παντού, κατέβασαν ταμπέλα του ΣΥΡΙΖΑ | iefimerida.gr 2
Εξαγριωμένοι αγρότες: Μπλόκα παντού, κατέβασαν ταμπέλα του ΣΥΡΙΖΑ | iefimerida.gr 3
Εξαγριωμένοι αγρότες: Μπλόκα παντού, κατέβασαν ταμπέλα του ΣΥΡΙΖΑ | iefimerida.gr 4

«Δεν μπορεί να ζητάει διάλογο ο ΣΥΡΙΖΑ με κλειστές πόρτες και δεν δεχόμαστε να μας χαρακτηρίζει ακροδεξιά στοιχεία. Είμαστε όλοι αγρότες που διεκδικούμε το δίκιο μας», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Επίσης άδειασαν πορτοκάλια και ελιές στην είσοδο των γραφείων και αποχώρησαν.









Απέκλεισαν το διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας

Στην Καβάλα, οι αγρότες προχώρησαν σε αποκλεισμό του διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας, όπου στεγάζονται και οι υπηρεσίες της εφορίας. Με τα τρακτέρ τους, αλλά και δεμάτια από άχυρα απέκλεισαν την κεντρική είσοδο του κτιρίου.

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜΘ Σωτήρης Παπαδόπουλος, τόνισε σε δηλώσεις του στην είσοδο του Διοικητηρίου ότι οι παραγωγοί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις, καθώς η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης παραμένει.

Εξαγριωμένοι αγρότες: Μπλόκα παντού, κατέβασαν ταμπέλα του ΣΥΡΙΖΑ | iefimerida.gr 5
Εξαγριωμένοι αγρότες: Μπλόκα παντού, κατέβασαν ταμπέλα του ΣΥΡΙΖΑ | iefimerida.gr 6
Εξαγριωμένοι αγρότες: Μπλόκα παντού, κατέβασαν ταμπέλα του ΣΥΡΙΖΑ | iefimerida.gr 7

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Γιάννης Πασαλίδης διεμήνυσε ότι με απόφαση των μπλόκων της περιφέρειας, οι αγρότες θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους και κάλεσε τους συναδέλφους τους να μην μετέχουν σε διάλογο αν δεν διασφαλιστούν τα αιτήματά τους. «Το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και η εφορία θα παραμείνουν αποκλεισμένα, όπως και τα τελωνεία της περιφέρειας μας, ενώ οι αποκλεισμοί των παραδρόμων θα γίνονται από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 12 το βράδυ. Το πόσο θα συνεχίσουμε την κινητοποίησή μας στο διοικητήριο θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις», πρόσθεσε.




Καταλήψεις σε εφορίες

Τις κινητοποιήσεις τους κλιμάκωσαν και αλλού οι αγρότες. Κατάληψη έκαναν στην ΔΟΥ Πύργου, αλλά και η Α' ΔΟΥ Λάρισας στην Φιλιππούπολη και στη ΔΟΥ Τρικάλων για δύο ώρες.

Μάλιστα, προχωρούν και σε εναλλακτικές μορφές διαμαρτυρίας. Στον κόμβο Αντιγόνου, με τη λήξη του 24ωρου αποκλεισμού, θα οργανωθεί μουσική εκδήλωση στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Εδεσσας, με τους αγρότες να θέλουν να στείλουν και μήνυμα ότι θα παραμείνουν στους δρόμους όσο χρειαστεί. Μάλιστα, φορείς και συνεταιρισμοί της περιοχής έχουν ετοιμάσει μεζέδες, για να μοιράζουν στους διερχόμενους.

Εξαγριωμένοι αγρότες: Μπλόκα παντού, κατέβασαν ταμπέλα του ΣΥΡΙΖΑ | iefimerida.gr 8

Διαφορετικό ήταν το κλίμα στα Νέα Μουδανιά σήμερα το πρωί, όπου οι αγρότες απέκλεισαν τις εισόδους δύο υποκαταστημάτων τραπεζών.

Το πρόγραμμα των σημερινών κινητοποιήσεων

Τα Τέμπη παραμένουν κλειστά επ' αόριστον, ενώ οι αγρότες θα αποκλείσουν έως τις 9 το βράδυ το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη.

Το σημερινό πρόγραμμα των κινητοποιήσεων στη Β. Ελλάδα έχει ως εξής:

Στον νομό Πέλλας η απόφαση, που ελήφθη, αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου, Μαυροβουνίου, Μεσημερίου, Αλυσίδας Βεγορίτιδας και Αψάλου (18:00- 21:00)

Στον νομό Πιερίας, σε Αιγίνιο και Κατερίνη, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Χρήστο Βάγια, συνεχίζεται ο αποκλεισμός για τρίτη ημέρα σήμερα.

Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Αργότερα θα αποφασιστεί εάν θα κλείσει η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας. Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας.

Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (12:00-15:00 και 20:00-23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 19:00 έως τις 23:00. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στο τελωνείο Δοϊράνης, Γιώργος Τερζής, ενημέρωσε ότι αύριο από τις 10:00 έως και τις 13:30 θα τελεί υπό κατάληψη η ΔΟΥ νομού Κιλκίς, τόσο από ανθρώπους τους πρωτογενούς τομέα, όσο και κόσμο άλλων επαγγελματικών κλάδων.

Στα διόδια των Μαλγάρων, συνεχίζεται ο αποκλεισμός. «Δεν πρόκειται να ανοίξουμε μέχρι και την Παρασκευή, εκτός εάν κρίνουμε ότι λόγω καιρού μπορεί να ταλαιπωρήσουμε, μέσω των παρακαμπτηρίων, τους οδηγούς και να προκληθεί ατύχημα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Αχιλλέας Καμπούρης.

Σε αποκλεισμό παραμένει για περισσότερες από δύο εβδομάδες ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Υπενθυμίζεται ότι συμβολικά στο μπλόκο στήθηκε τέντα, με τους συμμετέχοντες σε αυτό να στέλνουν μήνυμα ότι δεν προτίθενται να αποχωρήσουν.

Παραμένουν επ' αόριστον κλειστές η παλιά και νέα εθνική Κορίνθου-Αθήνας.

Στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Κορίνθου, οι αγρότες θα κλείσουν το δρόμο στα διόδια Νεστάνης από τις 6 το απόγευμα ως τις 11 το βράδυ, με αποτέλεσμα να διεξάγεται η κυκλοφορία από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - 'Αργους σε μια διαδρομή που φτάνει τα 75 περίπου χιλιόμετρα η παράκαμψη. Στη Σπάρτη οι αγρότες θα κλείσουν από τις 7 έως τις 8 το βράδυ τη γέφυρα του Ευρώτα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αγρότες μπλόκα καταλήψεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ