Αδελφοί Γιαννίδη: Επιτυχημένο άλμα από τα χρώματα Vitex στον τουρισμό - iefimerida.gr

Αδελφοί Γιαννίδη: Επιτυχημένο άλμα από τα χρώματα Vitex στον τουρισμό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική βιομηχανία, οδήγησαν παραδοσιακές επιχειρηματικές οικογένειες να δραστηριοποιηθούν παράλληλα και σε άλλους κλάδους.

Οι αδελφοί Νίκος και Δημήτρης Γιαννίδης, μέτοχοι στην πασίγνωστη βιομηχανία Vitex εξηγούν την προσπάθειά τους να επιλύσουν τις διαφορές τους με τους συγγενείς - συνεταίρους τους καθώς και την στροφή τους από την παραγωγή χρωμάτων και ασφαλτικών στις ευκαιρίες αλλά και δυσκολίες του τουριστικού κλάδου.

Από βιομήχανοι, ξενοδόχοι

Σε όλες τις ιστορικές περιόδους, υπάρχουν κάποια χαρισματικά μυαλά που βλέπουν πολύ πιο μακριά από τη...συγκυρία! Έτσι και ο παππούς των αδελφών Γιαννίδη, ο Νικόλαος, προέβλεψε στα τέλη του 1990 τα επερχόμενα προβλήματα της ελληνικής βιομηχανίας. Με τη διορατικότητα του ανήσυχου επιχειρηματία, δημιούργησε την ξενοδοχειακή μονάδα Aeolos Βeach, στην πανέμορφη παραλία της Νέας Αλικαρνασσού, στην Κώ. Όπως αφηγείται ο μεγαλύτερος αδερφός Νίκος Γιαννίδης, «το ξενοδοχείο δεν ήταν ποτέ κύρια ενασχόληση για τον παππού μας. Ήταν το μεράκι του. Το έχτισε κοντά στην γενέτειρά του Νίσυρο».

Αδελφοί Γιαννίδη: Επιτυχημένο άλμα από τα χρώματα Vitex στον τουρισμό | iefimerida.gr 0

Πλέον, το όνειρο του Νικόλαου Γιαννίδη γίνεται πράξη από τους δυο εγγονούς του. Ο Νίκος και ο Δημήτρης, που ήδη αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια προβλήματα στην Vitex με τους συγγενείς τους και συνεταίρους τους, εξαγοράζουν το ποσοστό του θείου τους Κωνσταντίνου Γιαννίδη (Προέδρου της Vitex) στο ξενοδοχείο της Κω και ελέγχουν πλέον το σύνολο της επιχείρησης. Έκτοτε, εφαρμόζουν με μεθοδικότητα και συνέπεια σύγχρονές τεχνικές διοίκησης με στόχο την μακροπρόθεσμη ανάπτυξή και αύξηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ξενοδοχείου.

Όπως όλοι οι κλάδοι της εθνικής οικονομίας, έτσι και οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν παραμένουν αλώβητες. Βιώνουν και αυτές σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, δεν είναι η μόνη απειλή για τον τουρισμό των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Όπως επισημαίνει ο αδελφός του Νίκου, Δημήτρης Γιαννίδης, με σπουδές στην διοίκηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην Αγγλία από το Huddersfield University «οι πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις στο τουριστικό προϊόν της Κω, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις (μικρή αλλά –πάντως- αύξηση), όπως και στα περισσότερα είδη τροφίμων (αρκετά μεγαλύτερη), η αύξηση του φόρου εισοδήματος στις επιχειρήσεις, η αύξηση προκαταβολής φόρου στο 100% και, τέλος, η επικείμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών απειλούν την ανταγωνιστικότητα στον πλέον προσοδοφόρο τομέα της εθνικής οικονομίας, την τουριστική βιομηχανία. Ήδη οι κρατήσεις από τους tours operators, γίνονται βάσει των έως τώρα γνωστών –νομοθετημένων- επιβαρύνσεων. Συνεπώς οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και ίσως αργότερα στο φορολογικό, θα πλήξουν καίρια την οριακή πλέον ανταγωνιστικότητα».

Αλλά και ο Νίκος Γιαννίδης υποστηρίζει εμφατικά ότι «στον τουρισμό δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη προηγουμένων δεκαετιών όπως έγιναν στον κλάδο της μεταποίησης, τα οποία τον οδήγησαν εκτός ανταγωνισμού, με τελική κατάληξη το λουκέτο παλαιών εμβληματικών βιομηχανικών κολοσσών και την έκρηξη της ανεργίας».

Πάντως παρά τις συνθήκες κρίσης τα δύο αδέρφια, με σύγχρονο μάνατζμεντ και σωστές επενδυτικές κινήσεις κατόρθωσαν να διπλασιάσουν το τζίρο της τουριστικής μονάδας την τελευταία διετία, ολοκληρώνουν το επενδυτικό πλάνο ανακαίνισης του ξενοδοχείου και σχεδιάζουν την αύξηση της δυναμικότητας με επενδύσεις ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2017.


Η τρίτη γενιά Γιαννίδη και η δικαστική περιπέτεια

Ο Δημήτρης Γιαννίδης που κατέχει μαζί με τον αδελφό του Νίκο, το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της Αφοι Γιαννίδη Α.Ε. Ερμής-Vitex μετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας από το 2002 έως το 2010, οπότε η πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης, που συνίστατο από τα μετοχικά μερίδια των τριών συγγενών τους Κώστα, Γιάννη και Αρμόδιου Γιαννίδη αποφάσισε την απομάκρυνσή του από τη θέση του εντεταλμένου αντιπροέδρου.

Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Γιαννίδης «η διαφωνία μου σε διοικητικά θέματα, το διάστημα που ήμουν εντεταλμένος αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της εταιρείας, οδήγησε από το 2009 την κατά την γνώμη μου αδικαιολόγητη, αποβολή μου από το ΔΣ, με απόφαση της πλειοψηφίας των μετόχων και θείων μου. Έκτοτε το κλίμα των συναντήσεων ήταν και είναι βαρύ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αδερφός του πατέρα μας, Κωνσταντίνος που είναι Πρόεδρος της εταιρείας καθώς και οι δύο θείοι μου Γιάννης Γιαννίδης και Αρμόδιος Γιαννίδης που κατέχουν θέσεις Διευθύνοντος Συμβούλου και Αντιπροέδρου αντίστοιχα έδιναν με το σταγονόμετρο πληροφορίες για την πορεία της εταιρείας».Η στάση της πλειοψηφίας των συγγενών – μετόχων κατέστησε μονόδρομο την αντίδραση των αδελφών Γιαννίδη.

«Για την προάσπιση των συμφερόντων μας», τονίζει ο Νίκος Γιαννίδης, «ήταν αναπόφευκτo να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη, καθώς η πληροφόρηση που έδιναν στις γενικές συνελεύσεις οι τρεις θείοι (ως εντεταλμένοι σύμβουλοι του Δ.Σ), για τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας ήταν ανεπαρκής»

Μετά όμως από χρόνια διενέξεων, έγινε το πρώτο αποφασιστικό βήμα, προς την δικαίωση των αδελφών Γιαννίδη, δύο εκ των βασικών μετόχων της τρίτης γενιάς της οικογενειακής επιχείρησης Αφοι Γιαννίδη ΑΕ, στην οποία ανήκουν τα χρώματα Vitex. Συγκεκριμένα το δικαστήριο αποδέχθηκε στα μέσα του 2015 το αίτημα των δύο μετόχων για διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου βάσει του άρθρου 40 του νόμου 2190/1920 στην εν λόγω εταιρεία ώστε να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία της αλλά και την πραγματική οικονομική της πορεία, αφού οι διοικούντες Κωνσταντίνος, Γιάννης και Αρμόδιος Γιαννίδης αρνούνται να τους δώσουν επαρκή στοιχεία. Ο έλεγχος θα αφορά την νομιμότητα και την σκοπιμότητα των πεπραγμένων της διοίκησης της επιχείρησης. Με την απόφασή του το ειρηνοδικείο αναγνώρισε το δικαίωμα των μετόχων της μειοψηφίας, να λάβουν γνώση της πραγματικής οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης.


Η οικογένεια Γιαννίδη

Τα αδέρφια Νίκος και Δημήτρης είναι δυο επιχειρηματίες με σύγχρονη Ευρωπαϊκή σκέψη. Ο Νίκος έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του με πτυχίο MBA από το πανεπιστήμιο HEC Paris στην Γαλλία και με εργασιακή εμπειρία σχεδόν δέκα ετών σε μεγάλη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, γνώριζε καλά το ευρωπαϊκό εργασιακό και επιχειρηματικό περιβάλλον και είχε επισημάνει την ανάγκη να ξεφύγει η βιομηχανία από τις παθογένειες της παραδοσιακής οικογενειακής επιχείρησης. Άποψή του ήταν να υιοθετηθεί ένα σύγχρονο management και να αποκτήσει η εταιρεία ευρωπαϊκή επιχειρηματική κουλτούρα.

Η εταιρεία Αφοι Γιαννίδη Α.Ε. Ερμής Vitex με παρουσία στον κλάδο της παραγωγής και εμπορίας οικοδομικών χρωμάτων και μονωτικών πάνω από 40 χρόνια αποτελεί την συνέχεια των επιχειρηματικών δράσεων του ιδρυτή Νικόλαου Γιαννίδη (παππού των Νίκου και Δημήτρη) και των δύο αδελφών του, Αρμόδιου και Σταύρου από το 1932. ‘Όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο Νικος Γιαννίδης «ο παππούς μου ήταν άνθρωπος με όραμα και συνέπεια, κάτι που χαρακτήριζε όλους τους επιχειρηματίες εκείνης της εποχής, από αυτούς που έκτισαν τα θεμέλια της οικονομίας της χώρας μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αδερφός του Δημήτρης, προσθέτει: «όταν ξεκίνησα στην οικογενειακή επιχείρηση το 2002, χρονιά που απεβίωσε ο παππούς μας, με διακατείχε το ίδιο πνεύμα και είχα πάντα σε προτεραιότητα το best business practice, όπως ονομάζουν οι ειδικοί του επιχειρηματικού management, όχι -όπως δυστυχώς το εννοεί μία μεγάλη ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών- μόνο στο ‘φαίνεσθαι’ αλλά όπως πραγματικά ορίζει η ευθύνη προς τους καταναλωτές, τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Και η κρίση σίγουρα έχει φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή μας, αλλά πάντα υπάρχει περιθώριο».Σήμερα μέτοχοι της επιχείρησης είναι τα δύο αδέρφια με ποσοστό 25%, και οι Κωνσταντίνος, Γιάννης και Αρμόδιος Γιαννίδης που έκαστος κατέχουν από 25%.

Αδελφοί Γιαννίδη: Επιτυχημένο άλμα από τα χρώματα Vitex στον τουρισμό | iefimerida.gr 1

Η πορεία προς την δικαίωση τους σε σχέση με την θέση τους στην Vitex έχει πάρει τον άχαρο αλλά αναγκαίο δρόμο της δικαιοσύνης. Οι επιχειρηματίες Νίκος και Δημήτρης Γιαννίδης, στρέφουν πλέον την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στον τουριστικό κλάδο στο ξενοδοχείο τους στην Κω, αφού εκτιμούν ότι το νησί της Δωδεκανήσου έχει πολλά περιθώρια τουριστικής αναβάθμισής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αδελφοί Γιαννίδη Vitex Τουρισμός Aeolos Beach
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ