«Η Κάδμω» της Μέλπως Αξιώτη κυκλοφορεί σε νέα έκδοση - iefimerida.gr

«Η Κάδμω» της Μέλπως Αξιώτη κυκλοφορεί σε νέα έκδοση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι εκδόσεις Κέδρος παρουσιάζουν το κύκνειο άσμα της Μέλπως Αξιώτη, ένα κείμενο με ιδιαίτερο φιλολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον.

Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, στις 20:30 το βράδυ. Στον Ιανό.

«Ν’ αρχίζεις τη νέα σου ζωή , με το τίποτα. Γυμνή σαν το σκουλήκι, όπως σαν έπιασες την πρώτη φορά την πένα για να γράψεις. Να ξαναρχίζεις τη νέα σου ζωή σαν να είναι μια παλάμη ανοιχτή. Βραδιάζει. Ξημερώνει, γυρίζει ο τροχός. Τι γρήγορα που φεύγουν τα άτομα! Ο άνθρωπος γίνεται χώμα, μένει μόνο το είδος. “Πήραμε τη ζωή μας λάθος…” όπως είχε πει ο ποιητής. Οι ποιητές είναι εκείνοι που βρίσκουν κάτι τόσο λεπτά πράγματα. Σαν την αναπνοή».

Στην «Κάδμω» η Μέλπω Αξιώτη καταγράφει την αγωνία της εξόριστης ηρωίδας της να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη της γλώσσας και της πατρίδας της. Πρόκειται για ένα βαθιά αυτοβιογραφικό κείμενο, ονειρικά γραμμένο, όπου η συγγραφέας κάνει ουσιαστικά τον απολογισμό της δικής της ξεχωριστής και πολυτάραχης ζωής: τα παιδικά χρόνια στη Μύκονο, τα προπολεμικά χρόνια στην Αθήνα, η εποχή που γράφει τα πρώτα της κείμενα, η Κατοχή, τα δύσκολα χρόνια της εξορίας, η χαρά της επιστροφής στην πατρίδα, αλλά και η απογοήτευση που ακολούθησε, η μοναξιά, η αίσθηση της φθοράς και το αναπόφευκτο τέλος που νιώθει να πλησιάζει.

«Ένα κείμενο σύντομο, λιτό και μεστό· σε συγκινεί με τη γυμνή αλήθεια του, σε καθηλώνει με τη σοβαρότητα του τόνου του, σε συναρπάζει με τις ποιητικές αποδρομές του […] «Η Κάδμω» από θρηνωδία θανάτου ολοένα μεταλλάζει σε καταπνιγμένο πάθος ζωής, για να μεταπέσει αμέσως σε θρηνωδία και ξανά σε πάθος –ένα αλλόκοτο και φευγαλέο στροβίλισμα […] Η δύναμη της ποίησης, η δύναμη των λέξεων» σημειώνει ο λογοτέχνης και κριτικός λογοτεχνίας Αλέξανδρος Κοτζιάς τον Ιούλιο του 1972, την εποχή που πρωτοκυκλοφόρησε το μυθιστόρημα της Μέλπως Αξιώτη.

Η πολυαναμενόμενη, εξαιρετικά φροντισμένη έκδοση συνοδεύεται από το Επίμετρο και τα Σχόλια της διακεκριμένης φιλολόγου Μαρίας Κακαβούλια. Στο επίμετρο ο αναγνώστης μπορεί να βρει στοιχεία για τη σημαντική συγγραφική κληρονομιά της Μέλπως Αξιώτη, μια σύντομη ανάλυση των κύριων θεμάτων που πραγματεύεται το μυθιστόρημα, ένα ενημερωμένο εργοβιογραφικό σημείωμα, την ιστορία του χειρογράφου της «Κάδμως», καθώς κι ένα μικρό ανθολόγιο κριτικών κειμένων που γράφτηκαν για το έργο την εποχή που εκδόθηκε.

Για την Μέλπω Αξιώτη και το έργο της θα μιλήσουν εκλεκτοί ομιλητές όπως οι συγγραφείς Μάρω Δούκα και Παναγιώτης Κουσαθανάς, η κριτικός λογοτεχνίας Τιτίκα Δημητρούλια, ο ποιητής Θωμάς Τσαλαπάτης και η επιμελήτρια της έκδοσης Μαρία Κακαβούλια.
Η ηθοποιός Σοφία Σεϊρλή θα παρουσιάσει μια σύντομη παράσταση βασισμένη στις διαδρομές της Μέλπως Αξιώτη.

«Η Κάδμω» της Μέλπως Αξιώτη κυκλοφορεί σε νέα έκδοση | iefimerida.gr 0



INFO
Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 20:30
IANOS, Σταδίου 24, Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη

«Η Κάδμω» της Μέλπως Αξιώτη κυκλοφορεί σε νέα έκδοση | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ