Γιατί η Μέρκελ δεν κάλεσε στο Βερολίνο τον πρόεδρο του Ιράν, Ροχάνι - iefimerida.gr

Γιατί η Μέρκελ δεν κάλεσε στο Βερολίνο τον πρόεδρο του Ιράν, Ροχάνι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του Ιράν, Χασάν Ροχάνι, στη Ρώμη και στο Παρίσι, στα τέλη Ιανουαρίου, πολλοί γερμανοί σχολιαστές διερωτήθηκαν: Γιατί δεν έρχεται στο Βερολίνο;

Ο Σταινμάγιερ και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, οι σοσιαλδημοκράτες υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομίας αντίστοιχα, είχαν σπεύσει στην Τεχεράνη και είχαν υπογράψει τη συμφωνία των πυρηνικών με το Ιράν, πρόσφατα. Γιατί δεν πήγε ο Ροχανί στη Γερμανία;
Η απάντηση είναι απλή: Δεν πήγε γιατί η Ανγκελα Μέρκελ δεν τον κάλεσε.

Υποδεχόμενη την Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου, στο Βερολίνο, τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένζεμιν Νετανιάχου, η Ανγκελα Μέρκελ έδωσε την εξήγηση. Είπε ότι «κανονικές και φιλικές σχέσεις με το Ιράν» αποκλείονται όσο η Τεχεράνη δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.
Η γερμανίδα καγκελάριος υπερασπίστηκε τη συμφωνία για τα πυρηνικά αλλά πρόσθεσε ότι η στάση του Ιράν απέναντι στο Ισραήλ είναι «εντελώς απαράδεκτη».
«Οταν είμαστε στη Γερμανία ξέρουμε ότι είμαστε ανάμεσα σε καλούς φίλους» της απάντησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.
Με κίνδυνο να χαθούν ιρανικές αγορές για τις γερμανικές επιχειρήσεις, η Ανγκελα Μέρκελ παραμένει σταθερή στις απόψεις της. Από τη στιγμή που ανακοίνωσε στην ισραηλινή βουλή, το 2008, ότι η ασφάλεια του Ισραήλ «αποτελεί μέρος του λόγου ύπαρξης» της Γερμανίας δεν υποχώρησε ποτέ από τις αρχές της, παρότι δεν παραλείπει να επικρίνει κάποιες φορές την κυβέρνηση του Ισραήλ.
Επί τη ευκαιρία της επίσκεψης Νετανιάχου, οι δύο ηγέτες επισκέφτηκαν το Μουσείο Ιστορίας της Γερμανίας στο οποίο υπάρχει έκθεση με σκίτσα των φυλακισμένων Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Άνγκελα Μέρκελ Ροχανί Ιράν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ