Η σύγχρονη μουσική χωρίς κώδικες-Το Σάββατο όλη μέρα στο Μέγαρο Μουσικής [εικόνες, πρόγραμμα] - iefimerida.gr

Η σύγχρονη μουσική χωρίς κώδικες-Το Σάββατο όλη μέρα στο Μέγαρο Μουσικής [εικόνες, πρόγραμμα]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις 20 Φεβρουαρίου από τις 12:30 έως τις 23:00, μια ολοήμερη εξερεύνηση των πολλαπλών εκφράσεων της σύγχρονης μουσικής του 20ου και 21ου αιώνα.

Στο πλαίσιο του πολύ ενδιαφέροντος αυτού αφιερώματος, η μουσική συναντά τον χορό, τα εικαστικά, τον βωβό κινηματογράφο και την πιο κλασική σύγχρονη δημιουργία. Δείτε παρακάτω αναλυτικά το πρόγραμμα.

Η σύγχρονη μουσική χωρίς κώδικες-Το Σάββατο όλη μέρα στο Μέγαρο Μουσικής [εικόνες, πρόγραμμα] | iefimerida.gr 0

12:30-14:00 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Ανοιχτή πρόβα-μάθημα της βραδινής συναυλίας με έργα σύγχρονης μουσικής. Συμμετέχουν ο συνθέτης, μαέστρος και ακαδημαϊκός Θόδωρος Αντωνίου και ο πιανίστας, συνθέτης και ραδιοφωνικός παραγωγός Χρίστος Παπαγεωργίου. Κατά τη διάρκεια της πρόβας αμφότεροι θα παρουσιάσουν στο κοινό τα έργα, είτε αναλύοντάς τα εξαρχής, είτε επεμβαίνοντας όπου χρειάζεται για να αποσαφηνίσουν τις προθέσεις των συνθετών και να αποκαλύψουν τα μυστικά που κρύβουν αυτές οι κατά κανόνα πολύπλοκες παρτιτούρες.

17:00-17:45 Αίθουσα Banquet
Οπτικοακουστική «Εισαγωγή στη μουσική του 20ού αιώνα». Ο Χρίστος Παπαγεωργίου, «αναζητώντας την κυρία με τη στρυχνίνη» της σύγχρονης μουσικής, παρακολουθεί, με πιάνο και προβολές εικόνων, την πορεία των ρευμάτων της μουσικής στον 20ο αιώνα, μέσα από χαρακτηριστικά παραδείγματα.

17:45-18:30 Αίθουσα Banquet
«Σύγχρονη μουσική και ζωγραφική». Ο Χρίστος Παπαγεωργίου υποδέχεται τον εικαστικό και μουσικό Νικόλα Κληρονόμο με το καβαλέτο του. Θα συνομιλήσουν –με πιάνο και καμβά αντίστοιχα– για τα πιο αντιπροσωπευτικά μουσικο-εικαστικά ιδιώματα του 20ου αιώνα, μεταμορφώνοντας τους ήχους σε χρώματα, και τα χρώματα σε ήχους και δημιουργώντας τους απαραίτητους συσχετισμούς που θα βοηθήσουν το κοινό να αντιληφθεί οπτικά και να «δει» τη σύγχρονη μουσική.

Η σύγχρονη μουσική χωρίς κώδικες-Το Σάββατο όλη μέρα στο Μέγαρο Μουσικής [εικόνες, πρόγραμμα] | iefimerida.gr 1

18:30-19:15 Αίθουσα Banquet
«Σύγχρονη μουσική και κινηματογράφος». Ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος επιλέγει τρία αποσπάσματα από την εμβληματική ταινία του βωβού εξπρεσιονιστικού κινηματογράφου «Το εργαστήριο του δόκτορος Καλιγκάρι» (1920) του Ρόμπερτ Βίνε, τα οποία θα «ντύσουν» με σύγχρονα ιδιώματα, αυτοσχεδιάζοντας ζωντανά, επιλεγμένοι μουσικοί και συνθέτες ενώπιον του κοινού. Από το κοινό και μια τριμελή επιτροπή (Θανάσης Αποστολόπουλος - πιανίστας, Δημήτρης Μαραγκόπουλος - συνθέτης, Χρίστος Παπαγεωργίου - πιανίστας και συνθέτης) θα δοθούν τρεις διακρίσεις στους μουσικούς που θα πετύχουν την πιο δημιουργική λειτουργική προσέγγιση ανάμεσα στην εικόνα και τη μουσική. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τους παρουσιαστές, τους μουσικούς και το κοινό για τις σύντομες αυτές δημιουργίες.

19:15-20:00 Αίθουσα Banquet
«Μουσική και σύγχρονος χορός» με την ευγενική συμμετοχή της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Με παράλληλη προβολή βίντεο, ο Χρίστος Παπαγεωργίου και το κοινό θα συνομιλήσουν με τη διευθύντρια της ΚΣΟΤ, Παυλίνα Βερέμη, αλλά και με καθηγητές, μουσικούς και επιλεγμένους τελειόφοιτους που θα παρουσιάσουν το φάσμα της σύγχρονης κινησιολογίας και του χορευτικού λεξιλογίου στον 20ο αιώνα. Η παρουσίαση θα τελειώσει με μια ζωντανή επί σκηνής ομαδική χορευτική επίδειξη τεχνικής σύγχρονου ρεπερτορίου, ειδικά προετοιμασμένη γι' αυτή τη βραδιά.
Παράλληλα, στην Αίθουσα MC2, οι μουσικόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σύγχρονες δημιουργίες νεαρών συνθετών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Σύνθεσης του Εργαστηρίου Ηλεκτροακουστικής Μουσικής Έρευνας και Εφαρμογών (ΕΡΗΜΕΕ) του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η σύγχρονη μουσική χωρίς κώδικες-Το Σάββατο όλη μέρα στο Μέγαρο Μουσικής [εικόνες, πρόγραμμα] | iefimerida.gr 2

20:30 Music Plus Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Συμπαραγωγή με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών. Το ολοήμερο αφιέρωμα θα κορυφωθεί με τη συναυλία του Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής, το οποίο θα ερμηνεύσει έργα αντιπροσωπευτικών ρευμάτων της σύγχρονης μουσικής. Το πρόγραμμα θα αρχίσει με το αυτοσχεδιαστικό έργο Conductor’s Improvisation του Θόδωρου Αντωνίου και θα συνεχιστεί με τη fusion σύνθεση Conversations (1959) για κουαρτέτο τζαζ και κουαρτέτο εγχόρδων του Gunther Schuller. Ακολουθoύν το έργο Theatre Piece (1960) για θεατρικό δρώμενο του John Cage, και η σουρεαλιστική σύνθεση του Γιάννη Χρήστου Αναπαράστασις I - Ο βαρύτονος (1968) για ηθοποιό και ενόργανο σύνολο. Σειρά έχουν, αμέσως μετά, η βιομουσική δημιουργία του Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη με τίτλο Brainswarm (2013) καθώς και η σύντομη μινιμαλιστική σύνθεση Clapping music (1972) του Steve Reich. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με Graphic Music και με το έργο Οδύσσεια (1963) για ενόργανο σύνολο του Ανέστη Λογοθέτη.

Το αφιέρωμα
Η σύγχρονη μουσική χωρίς κώδικες
Μέγαρο Μουσικής: Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα, τηλ 210 7282333
Ημέρα: Σάββατο 20 Φεβρουαρίου
Ωρα: 12.30-23.00
Τιμή εισιτηρίου: ενιαίο για όλες τις εκδηλώσεις (8 ευρώ και 15 ευρώ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ