Οδηγούμαστε μήπως σε μια νέα κρίση; Οι ομοιότητες με το 2008 - iefimerida.gr

Οδηγούμαστε μήπως σε μια νέα κρίση; Οι ομοιότητες με το 2008

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το 2016 έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής, στις λίγες μέρες που μετρά, μια ταραχώδης και ασταθής περίοδος για την παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς αγορές, σε τέτοιο βαθμό που σε πολλούς ειδήμονες θυμίζει την κρίση του 2008.

Τα προβλήματα εμφανίστηκαν με την βουτιά των μετοχών στο κινεζικό χρηματιστήριο, για να περάσει σύντομα στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, ως μια μίνι κρίση στον τραπεζικό της τομέα.
Τον περασμένο μήνα, ο Τζορτζ Σόρος, ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής και άριστος γνώστης της αγοράς, επεσήμανε ότι παρατηρεί πολλές ομοιότητες με τις πιέσεις που εμφανίστηκαν λίγο πριν την οικονομική κρίση του 2008 και οδήγησαν τελικά στο ξέσπασμα της.
«Θα έλεγα ότι τα στοιχεία ισοδυναμούν με μια νέα κρίση. Όταν παρατηρώ τα δεδομένα των χρηματαγορών, διαβλέπω μια μεγάλη πρόκληση που μου θυμίζει πολύ την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008» δήλωσε ο Σόρος από την Σρι Λάνκα.
Παρ ότι τα πράγματα δεν είναι ακόμη όσο δυσμενή ήταν τότε, τα στελέχη της επενδυτικής τράπεζας «Jefferies», αποφάσισαν να συγκεντρώσουν τους επενδυτικούς και οικονομικούς δείκτες που επιστρέφουν στα επίπεδα του 2008 και να τους παρουσιάσουν

Δείτε τις κύριες ομοιότητες με εκείνη την περίοδο όπως τις συγκέντρωσαν οι αναλυτές της τράπεζας και που δημοσιεύονται στον Business Insider.

  1. Ο Δείκτης της Investors Intelligence που αποτυπώνει την αισιοδοξία των επενδυτών για την πορεία της αγοράς, βρίσκεται στο -14, επίπεδο που έχει να φανεί από τον Μάρτιο του 2009.
  2. Η απόδοση των επενδύσεων που δίνουν επιχειρήσεις συνδεδεμένες με τον S&P 500 βρίσκονται ξανά στα χαμηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2008.
  3. Οι χρηματαγορές στις ΗΠΑ έχουν εμφανίσει μέσα στο 2015 τόσα «χαμηλά έτους» όσα καταγράφηκαν και κατά τη διάρκεια της κρίσης, το 2008 και το 2009.
  4. Η διαφορά (spread) μεταξύ των αποδόσεων που δίνει το δεκαετές ομόλογο του Αμερικανικού δημοσίου (US Treasury) και του μερίσματος που αποδίδουν οι 500 μετοχές του S&P, βρίσκεται κοντά στα επίπεδα του 2008 και του 2009.
  5. Το ποσοστό των μετοχών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης που «κλείνουν» σε υψηλότερη τιμή από τον μέσο όρο τους των 200 ημερών, είναι μόλις 15%, στο χαμηλότερο σημείο από το 2011 και πριν από αυτό, από το 2008.
  6. Ο αριθμός των διευθυντικών στελεχών που αγοράζουν μετοχές των εταιρειών τους, σε σχέση με εκείνους που πωλούν το μερίδιο τους, είναι ο υψηλότερος από το 2011 και πριν από εκείνη την περίοδο, από το 2008.
  7. Τα ομόλογα υψηλού κινδύνου (οι ομολογίες δηλαδή που έχουν χαρακτηρισθεί από τους οίκους αξιολόγησης κάτω του BBB) παρουσιάζουν μεγαλύτερη επισφάλεια, σε επίπεδα που έχουν να παρατηρηθούν από το 2008, σύμφωνα με την διάφορα μεταξύ της απόδοση που δίνουν και της απόδοσης στην οποία οι επενδύτες είναι διατεθειμένοι να τα αγοράσουν.

Παρ' ότι στην έκθεση τους οι αναλυτές της Jefferies» προσπαθούν να τονίσουν ότι «έχουμε 2016 και όχι 2008», είναι πραγματικά αξιοπρόσεκτο πόσοι οικονομικοί και χρηματοπιστωτικοί δείκτες μας «γυρνάνε» πίσω σε εκείνη την εποχή και γεννούν ανησυχίες για το μέλλον που διαγράφεται για την παγκόσμια οικονομία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ