Ηταν έντονο το χειροκρότημα για το «Εγκλημα και τιμωρία» στο Θέατρο Ανεσις- Και όχι αδίκως [εικόνες] - iefimerida.gr

Ηταν έντονο το χειροκρότημα για το «Εγκλημα και τιμωρία» στο Θέατρο Ανεσις- Και όχι αδίκως [εικόνες]

Ιεροκλής Μιχαϊλίδης (Πορφύρης)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τώρα που φτάνουμε προς το τέλος της θεατρικής σεζόν, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η παράσταση του θεάτρου Ανεσις αποτελεί μία από τις επιτυχίες της χρονιάς.

Ένα μεγάλο μπράβο και μία υπόκλιση στην ευφυή σκηνοθεσία του γεωργιανού Λεβάν Τσουλάτζε. Στο πολύπλευρο ταλέντο του Ιεροκλή Μιχαηλίδη, στον Τάσο Ιορδανίδη που επέλεξε, ηλικιακά νωρίς, το ρόλο που θα τον σημαδέψει, αλλά και στην αμεσότητα του θεατράνθρωπου Θοδωρή Κατσαφάδου.

Βιβλία παντού, ντάνες, κυρίως μεγάλοι τόμοι, τρεις καρέκλες και ένα τραπέζι,ολόκληρος ο κόσμος του Ρασκόλνικοφ. Ιδεαλιστής, θέλει να «καθαρίσει» τον κόσμο απο τους σκάρτους, τον σκοτώνουν οι τύψεις, σχεδόν αυτοτιμωρείται και έτσι οδηγείται στην αγάπη.
Έντονο το θρησκευτικό στοιχείο, οι φιλοσοφικές αναζητήσεις και οι κοινωνικές προεκτάσεις, στο τότε και το σήμερα.
Η ψύχραιμη, πατρική φιγούρα του ανακριτή, θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους. «Είναι η αρρώστια που γεννάει το έγκλημα ή το αντίθετο» αναρωτιέται ο θρήσκος ανακριτής Πορφύρης που σχεδόν ευλαβικά, φτιάχνει το τσάι του.

Ηταν έντονο το χειροκρότημα για το «Εγκλημα και τιμωρία» στο Θέατρο Ανεσις- Και όχι αδίκως [εικόνες]  | iefimerida.gr 0

Από δίπλα οι γυναίκες της ζωής του. Ποια είναι χειρότερη; Αυτή που εκδίδεται επι χρημασι για να ζήσει την οικογένεια της, ή αυτή που παντρεύεται τον ηλικιωμένο πλούσιο δικηγόρο που θα της εξασφαλίσει το μέλλον;

Γρήγοροι ρυθμοί. Κόντρα η σκηνοθεσία στην κλασσικότητα του κειμένου και εντυπωσιακά λιτά, λειτουργικά σκηνικά που κατορθώνουν να ταξιδέψουν το θεατή, όπως ένα κομμάτι νοβοπάν που πάει και έρχεται και μας μεταφέρει από τη μία πλευρά της πόλης στην άλλη.

Σχεδόν μονότονα κυριαρχεί μουσική υπόκρουση που καταφέρνει να σε αποκόψει από τον έξω κόσμο.

Ηταν έντονο το χειροκρότημα για το «Εγκλημα και τιμωρία» στο Θέατρο Ανεσις- Και όχι αδίκως [εικόνες]  | iefimerida.gr 1

Αληθινή ιστορία κάπου στο 1860
Ο Ντοστογιέφσκι εμπνεύστηκε το «Έγκλημα και τιμωρία» από ένα αληθινό περιστατικό, όταν στα μέσα της δεκαετίας του 1860, ένας φοιτητής είχε δολοφονήσει έναν γέροντα με κίνητρα παρόμοια με αυτά του Ρασκόλνικοφ, του ήρωα του βιβλίου του.

Αντιφατικά συναισθήματα του «τρώνε» το μυαλό
Ο Ρασκόλνικοφ, φοιτητής της Νομικής στην Πετρούπολη διαπράττει το διπλό φόνο μιας γριάς τοκογλύφου και της αδελφής της. Κίνητρο της δολοφονίας ήταν η ληστεία, αλλά σε βάθος ο ήρωας φαίνεται πως επιδίωξε να υπερβεί τα ηθικά κοινωνικά όρια.
Μετά την δολοφονία κατακλύζεται από αντιφατικά συναισθήματα μεταξύ ενοχής και παράνοιας. Κυρίαρχα πρόσωπα στη ζωή του, ο Ραζουμίχιν, συμφοιτητής του, η αδελφή του Ντούνια και μία ορφανή νεαρή πόρνη η Σόνια, που έχει πάρει το ρόλο του προστάτη της οικογένειάς της από τον ανήμπορο και αλκοολικό πατέρα της Μαρμελάντωφ.

Ο Ρασκόλνικοφ, καταδιώκεται από τον δαιμόνιο Πορφύρη Πετρόβιτς, ο οποίος ξέρει από την αρχή πως είναι ο ένοχος και τον σπρώχνει στο να κάνει τρομερά λάθη ώστε να αποκαλυφθεί.

Ηταν έντονο το χειροκρότημα για το «Εγκλημα και τιμωρία» στο Θέατρο Ανεσις- Και όχι αδίκως [εικόνες]  | iefimerida.gr 2

Παίζουν: Ιεροκλής Μιχαηλίδης (ανακριτής Πορφύρης), Τάσος Ιορδανίδης (Ρασκόλνικοφ), Θάλεια Ματίκα (Σόνια), Σοφία Πανάγου (Ντούνια), Δημήτρης Καπετανάκος (Ραζουμίχιν), Δημήτρης Διακοσάββας (γριά τοκογλύφος-Λούζιν) και ο Θοδωρής Κατσαφάδος (Μαρμελάντωφ).
Η παράσταση καθηλώνει και βάζει ψηλά τον πήχη.

Η παράσταση
«Έγκλημα και τιμωρία» του Ντοστογιέφκσι
Διασκευή - Σκηνοθεσία/Φωτισμοί/Μουσική επιμέλεια: Λεβάν Τσουλάτζε
Σκηνικά:Σταύρος Λίτινας
Τετάρτη και Κυριακή (19.30), Πέμπτη (20.00), Παρασκευή, Σάββατο (20:30)
Θέατρο Άνεσις, Λ. Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι, Τηλ: 210 7488881

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ