Ο μόνος άνθρωπος στον κόσμο που μπορεί να τελειώσει τον πόλεμο στη Συρία με ένα τηλεφώνημα - iefimerida.gr

Ο μόνος άνθρωπος στον κόσμο που μπορεί να τελειώσει τον πόλεμο στη Συρία με ένα τηλεφώνημα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπάρχει μόνο ένας άνθρωπος στον πλανήτη που μπορεί να βάλει τέλος στον εμφύλιο της Συρίας με ένα τηλεφώνημα. Αυτό υποστήριξε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ.

«Κι αυτός είναι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν», αποκάλυψε ο Χάμοντ μιλώντας στην εκπομπή του BBC «The Andrew Marr Show».

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ τόνισε ακόμη ότι το αν θα φύγει ή θα μείνει ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, θα εξαρτηθεί από το αν οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να τον απομακρύνουν.

  • Μεντβέντεφ: Η Ρωσία δεν προτίθεται να σταματήσει τους βομβαρδισμούς

Ο Ρώσος Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σε συνέντευξη του στο περιοδικό «TIME» ότι η πρόσφατη απόφαση για κατάπαυση των εχθροπραξιών δεν πρόκειται να σταματήσει τον πόλεμο στην Συρία.
Όπως επεσήμανε ο Μεντβέντεφ, δεν είναι στα άμεσα σχέδια της Ρωσίας να αναστείλει τους βομβαρδισμούς που πραγματοποιεί ενάντια στις θέσεις των ανταρτών στην Συρία, έως ότου οι σύμμαχοι της στην Δαμασκό καταλήξουν σε μια επωφελή για αυτούς συνολική συμφωνία ειρήνης.
Αναφερόμενος στους μαχητές της Αντιπολίτευσης που πλήττει με τους βομβαρδισμούς της στην περιοχή γύρω από το Χαλέπι, ο Μεντβεντεφ τόνισε ότι «όποιος κυκλοφορεί με ένα αυτόματο όπλο στον ώμο αποτελεί έναν δικαιολογημένο στόχο, όχι μόνο οι τρομοκράτες του ISIS».
«Είναι όλοι τους ληστές και τρομοκράτες», δήλωσε, ενώ αναφερόμενος στους αντάρτες της Συρίας τόνισε «τριγυρνούν από το ένα μέρος στο άλλο και από την μια αντιμαχόμενη πλευρά στην άλλη για διάφορους λόγους: Μπορεί να πληρώνονται καλύτερα από κάποιους σε σχέση με άλλους, ή να τα χουν «σπάσει» μεταξύ τους. Επομένως είναι πολύ δύσκολο για εμάς να εντοπίσουμε τις διάφορες, ποιος είναι μετριοπαθής και ποιος όχι, ποιος είναι ο καλός και ποιος είναι ο κακός».
Η συνέντευξη του Ρώσου Πρωθυπουργού δόθηκε μια ημέρα μετά την συμφωνία για κατάπαυση των εχθροπραξιών στην οποία κατέληξαν τα 17 κραητη-μελη του ISSG (International Syrian Support Group), μεταξυ των οποίων και η Ρωσία, αμφισβητώντας ουσιαστικά το εύρος της απόφασης αυτής. «Τουλάχιστον μας δίνει μια συγκρατημένη αισιοδοξία και ελπίζουμε ότι σύντομα θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία για το μέλλον της Συρίας, για τον τρόπο με τον οποίο θα δρομολογηθεί η διαδικασία επίλυσης του προβλήματος, για τις αρχές και τους συμμετέχοντες στον απαραίτητο ενδο-Συριακό διάλογο» για να προσθέσει μετά από μια παύση «και για την κατάπαυση του πυρός ασφαλώς»!
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι διπλωματικές προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την επίτευξη κάποιας συμφωνίας έχουν «τιναχθεί στον αέρα» από την απόφαση του καθεστώτος της Δαμασκού να επιτεθεί σε μεγάλη κλίμακα στο Χαλέπι με την στρατιωτική υποστήριξη της βαριάς πολεμικής μηχανής της Ρωσίας.
Ερωτώμενος για τον χρόνο στον οποίο αυτή η εκστρατεία θα σταματήσει, η οποία έχει ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες προσφύγων να μετακινούνται προς τα Τουρκικά σύνορα, ο Μεντβεντεφ δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. «Όταν επιτευχθεί η ειρήνη» απαντά, αυξάνοντας την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας.
Οι προϋποθέσεις για μια τέτοια ειρηνευτική συμφωνία που θέτει η Μόσχα καταδεικνύει το πόσο απέχουμε από μια τέτοια εξέλιξη. «Πρώτα από όλα πρέπει ο Πρόεδρος Ασσαντανα κάτσει στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων με τους εκπρόσωπους της αντιπολίτευσης. Ποιοι θα συμμετέχουν σε αυτό μένει να καθοριστεί. Τα διάφορα μέρη πρέπει να συμφωνήσουν στην διαδικασία και την πολιτική δομή της δημοκρατικής μετάβασης και τον μελλοντικό ρόλο του Προέδρου Ασσαντ στην νέα Συρία» επισημαίνει ο Ρώσος Πρωθυπουργός για να προσθέσει «σε κάθε άλλη περίπτωση θα έδειχνε πολύ παράξενη η όποια διαφορετική εξέλιξη».
Ο Μεντβεντεφ ωστόσο τονίζει την ανάγκη «να τερματισθεί σύντομα ο πόλεμος στην περιοχή». Μια τέτοια όμως εξέλιξη δεν φαίνεται στον ορίζοντα καθώς ο Ασσαντ έχει αυξήσει τις επιθέσεις του στρατού του ενάντια στις θέσεις των ανταρτών από την ημέρα που ενεπλάκει δυναμικά η Ρωσική αεροπορία στις συγκρούσεις. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος Ασσαντ ξεκαθάρισε ότι ανεξαρτήτως αν μπορεί να επιτευχθεί ή όχι οι δυνάμεις του Ασσαντ θα επιδιώξουν την ανακατάληψη όλων των εδαφών της Συρίας υπό τον έλεγχο τους.
Ο Μεντβεντεφ απέφυγε εντέχνως να απαντήσει στην ερώτηση του TIME για το αν η Ρωσία συμμερίζεται αυτόν τον στόχο του Ασσαντ. «Δεν είναι αυτός που καθορίζει την στρατιωτική παρουσία μας στην περιοχή, επισημαίνοντας όμως ότι η Ρωσία δεν θα δεχθεί διάσπαση της Συρίας.
«Επιθυμούμε η Συρία να διατηρήσει τα ιστορικά της σύνορα ως μια ενωμένη χώρα» είπε και πρόσθεσε, «δεν χρειαζόμαστε άλλη μια Λιβύη, η οποία έχει διασπαστεί σε δεκάδες κομμάτια, ούτε θέλουμε το χάος που επικρατεί σε διάφορες περιοχές όπου έχουν κυριαρχήσει τοπικοί πολέμαρχοι, ή για να το θέσουμε απλά, λωποδύτες, ασχέτως της ρητορικής που χρησιμοποιούν για να κάλυψη».
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι δυτικοί διπλωμάτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι το κλειδί των εξελίξεων και της όποιας ειρηνευτικής συμφωνίας, κρατά η Ρωσία. Όπως δήλωσε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών «αν η Ρωσία δεν τερματίσει, ή ελαχιστοποιήσει τους βομβαρδισμούς, η μετριοπαθής αντιπολίτευση δεν θα προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου».
Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ασσαντ για εκτεταμένη βαρβαρότητα και εγκλήματα πολέμου ενάντια στον Συριακό λαό. Μάλιστα, έκθεση του ΟΗΕ στις 8 Φεβρουαρίου επιβεβαιώνει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχει διαπράξει τo καθεστώς Ασσαντ, κάνοντας λόγο για εκτεταμένα βασανιστήρια και συστηματικές δολοφονίες.
Ερωτώμενος για αυτήν την έκθεση ο Ρώσος Πρωθυπουργός κράτησε επιφυλάξεις δηλώνοντας ότι «πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά και αν αποδειχθεί ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα να κινηθούν οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες», προσθέτοντας ότι αυτές οι κατηγορίες δεν επηρεάζουν την σχέση της Ρωσίας με τους συμμάχους της στην Δαμασκό.
Ο Μεντβεντεφ απάντησε και σε ερωτήσεις σχετικά με τις συμμαχίες, επισημαίνοντας ότι οι πρώην σύμμαχοι της Συρίας, οπός η Τουρκία, η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία, της έχουν τώρα γυρίσει την πλατύ. «Δεν είναι το θέμα επομένως ποιον μπορούμε να αποκαλούμε σύμμαχο, αλέα ποιος χει μια υπεύθυνη και συνεπή στάση έναντι του Συριακού ζητηματος», είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Συρία ΠΟΛΕΜΟΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ