Οι ΗΠΑ είχαν στείλει κατά λάθος πύραυλο στην Κούβα -Τον επέστρεψε η Αβάνα - iefimerida.gr

Οι ΗΠΑ είχαν στείλει κατά λάθος πύραυλο στην Κούβα -Τον επέστρεψε η Αβάνα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο αδρανής πύραυλος Hellfire, τον οποίο είχαν στείλει κατά λάθος οι ΗΠΑ στην Κούβα το 2014, εντοπίστηκε και επεστράφη στη χώρα σύμφωνα με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πρόκειται για μία υπόθεση αρκετά ντροπιαστική για την Ουάσιγκτον, καθώς έθεσε σε κίνδυνο ευαίσθητη τεχνολογία και προκάλεσε διπλωματικές εντάσεις. Ο εκπαιδευτικός πύραυλος επρόκειτο να σταλεί στη Γερμανία, αλλά φορτώθηκε σε αεροπλάνο με προορισμό την Κούβα, όπου παρέμεινε για περισσότερο από ένα χρόνο.

Το Σάββατο έφτασε στο Ορλάντο ένα αεροσκάφος που μετέφερε τον πύραυλο πίσω στις ΗΠΑ, που θα τοποθετηθεί σε αποθήκη. «Μπορούμε να πούμε, χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες, ότι ο πύραυλος επεστράφη σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Κούβας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, ο οποίος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς κατέληξε ο πύραυλος στην Κούβα, επικαλούμενος τον ομοσπονδιακό νόμο ο οποίος δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να δίνει λεπτομέρειες για ζητήματα αμυντικών εξοπλισμών.

Σε δική της ανακοίνωση, η κυβέρνηση της Κούβας ανέφερε ότι προφανώς ο πύραυλος έφτασε κατά λάθος στην Αβάνα και εντοπίστηκε από αξιωματούχους του τελωνείου. Παράλληλα, σημείωνε ότι η Κούβα επικοινώνησε νωρίτερα την πρόθεσή της να τον επιστρέψει.

Η αμερικανική κυβέρνηση και η Lockheed Martin έστειλαν στην Κούβα μία ομάδα ειδικών, για να επιθεωρήσει και να παραλάβει τον πύραυλο. Ο Hellfire είναι πύραυλος αέρος εδάφους, που συνήθως εκτοξεύεται από ελικόπτερο. Ο συγκεκριμένος δεν περιελάμβανε εκρηκτικά, αλλά και πάλι η τεχνολογία του δεν θα επέτρεπε να πέσει σε λάθος χέρια.

Θα χρησιμοποιούνταν σε άσκηση του ΝΑΤΟ το 2014, αλλά κατά λάθος μπήκε σε πτήση της Air France με προορισμό την Κούβα. Εκεί, ο πύραυλος κρατήθηκε από τους αξιωματούχους που τον εντόπισαν, χωρίς να δοθούν δημόσια κάποιες εξηγήσεις. Ηδη έχει ξεκινήσει ομοσπονδιακή έρευνα στις ΗΠΑ για να διαπιστωθεί αν όλη η υπόθεση ήταν μία απίστευτη γκάφα, ή αν όλο αυτό έγινε εσκεμμένα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πύραυλος Κούβα ΗΠΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ