Νουί (ΕΚΤ): Δεν απαιτούνται πρόσθετα κεφάλαια για τις ελληνικές τράπεζες - iefimerida.gr

Νουί (ΕΚΤ): Δεν απαιτούνται πρόσθετα κεφάλαια για τις ελληνικές τράπεζες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η καλύτερη εγγύηση για την αποφυγή νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών είναι να ανακάμψει η οικονομία, με την εφαρμογή του προγράμματος, και να λύθεί το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.

Αυτό τόνισε η επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, σε συνέντευξη στην «Αγορά». Παράλληλα ανέφερε ότι τα σχέδια κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών έχουν υλοποιηθεί, επομένως δεν υπάρχει ανάγκη πρόσθετων κεφαλαιακών απαιτήσεων, απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει αποκλειστεί διά παντός το «κούρεμα» καταθέσεων.

«Από αυτήν την άποψη είμαστε εντάξει και άρα δεν υπάρχει λόγος να θεωρήσει κανείς ότι απαιτείται ''κούρεμα'' καταθέσεων αφού δεν χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση. Ωστόσο, η καλύτερη εγγύηση για την αποφυγή νέας ανακεφαλαιοποίησης είναι να ανακάμψει η οικονομία με βάση την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα από τις τράπεζες το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων», εξήγησε.

Οι ελληνικές τράπεζες θα εξαιρεθούν από τα φετινά πανευρωπαϊκά stress tests, διότι η συνολική αξιολόγηση που διενεργήθηκε από την ΕΚΤ το 2015 ήταν αυστηρή και οι παραδοχές στις οποίες βασίστηκε το σενάριο δυσμενών εξελίξεων ήταν επαρκώς συντηρητικές και ενδεδειγμένες για την τρέχουσα κατάσταση, ανέφερε ακόμη.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, σημείωσε ότι ένα μέρος τους μπορεί να αντιμετωπιστεί εντός των ισολογισμών των τραπεζών και μερικά άλλα θα μπορούσαν να πωληθούν. «Πρέπει να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες, καθώς έχουμε ποικίλες περιπτώσεις δανείων, όπως δάνεια σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις ή δάνεια σε ιδιώτες», επισήμανε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ