Ινστιτούτο Bruegel: Θα χρειαστούν 100 χρόνια για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ελλάδα - iefimerida.gr

Ινστιτούτο Bruegel: Θα χρειαστούν 100 χρόνια για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον κίνδυνο να παγιδευτούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα δημιουργώντας μια εκρηκτική κατάσταση επισημαίνει το Ινστιτούτο Bruegel επιρρίπτοντας ευθύνες στην Ε.Ε και στους εταίρους της Ελλάδας, που αρνούνται να τηρήσουν τα συμφωνημένα.

Αντί η Ε.Ε. να προωθεί την εφαρμογή του συμφωνημένου σχεδίου μετεγκατάστασης, επικεντρώνεται τώρα στο να παγιδεύσει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες σε μια χώρα που βρίσκεται στη χειρότερη οικονομική κατάσταση στην Ε.Ε., τονίζεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, στο οποίο σημειώνεται ότι με τους ρυθμούς που γίνεται η μετεγκατάσταση, θα απαιτηθούν 100 χρόνια για να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα και 47 από την Ιταλία.

Το 2015 περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διέσχισαν τη Μεσόγειο σε μια προσπάθεια να φθάσουν στην Ελλάδα, με σχεδόν 4.000 εξ αυτών να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή αυτή.

Ο αριθμός των προσφύγων που πέρασαν τη θάλασσα από την Τουρκία στην Ελλάδα αυξήθηκε 20 φορές από το 2014 στο 2015. Μέχρι τώρα το 2016, η Ελλάδα έχει δεχθεί στο έδαφός της 74.052 πρόσφυγες, ενώ εκτιμάται ότι χιλιάδες πρόσφυγες θα εξακολουθήσουν να φθάνουν στις ελληνικές ακτές.
Μάλιστα, σύμφωνα με έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιανουαρίου 2016, προβλέπει ότι μέχρι 1 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τη διαδρομή ανατολικής Μεσογείου και δυτικών Βαλκανίων το 2016.

Αναφέρεται, επίσης ότι είναι λίγοι οι μετανάστες που μένουν στην Ελλάδα.

Ινστιτούτο Bruegel: Θα χρειαστούν 100 χρόνια για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ελλάδα | iefimerida.gr 0


Για τους πρόσφυγες και μετανάστες, η Ελλάδα είναι η πόρτα για τη διαδρομή από τα Βαλκάνια στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη, περνώντας μέσω Σκοπίων, Σερβίας, Κροατίας, Ουγγαρίας, Σλοβενίας και Αυστρίας. Από τη στιγμή που η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ άρχισε να παρακολουθεί τις αναχωρήσεις από τα κύρια σημεία εισόδου στην Ευρώπη τον Ιούλιο του 2015, εκτιμάται ότι σχεδόν 700.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φύγει από την Ελλάδα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Όπως σημειώνει το Bruegel, αν και υπάρχουν φήμες ότι οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών όπου καταφθάνουν πρώτα οι πρόσφυγες, μπορεί να είναι υποψήφιοι για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, για την «ενσυναίσθηση και αυτοθυσία» τους, όμως η συνολική ευρωπαϊκή απάντηση υπήρξε αργή και ανοργάνωτη. Οι ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν σε ένα σχέδιο μετεγκατάστασης ώστε να βοηθηθούν η Ελλάδα και η Ιταλία να αντιμετωπίσουν την πληθώρα προσφύγων το περασμένο έτος.

Το σχέδιο προβλέπει τη μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από τη Συρία και την Ερυθραία από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση επιπλέον 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Ιταλία, με τον συνολικό αριθμό των προς μετεγκατάσταση προσφύγων να φθάνει τις 160.000 τα επόμενα δύο χρόνια.
Μέχρι τώρα, ωστόσο, η εφαρμογή του σχεδίου αλληλεγγύης έχει υπάρξει πολύ αργή.

Βάσει των στοιχείων της Κομισιόν, μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2016 μόνον 279 άτομα είχαν μετεγκατασταθεί από την Ιταλία και 202 από την Ελλάδα, με τις Γαλλία και Φινλανδία να αποτελούν μακράν τις χώρες που δέχονται τους περισσότερους.

Ινστιτούτο Bruegel: Θα χρειαστούν 100 χρόνια για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ελλάδα | iefimerida.gr 1

Αυτό σημαίνει ότι αν η μετεγκατάσταση συνεχιστεί με τους τρέχοντες ρυθμούς, θα χρειαστούν 47 χρόνια για να μετεγκατασταθούν 39.600 άτομα από την Ιταλία και περισσότερα από 100 χρόνια για να επιτευχθεί η σχεδιασμένη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα. Τα μέλη της Ε.Ε., σημειώνει το Bruegel, αρνούνται να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα.

Πρόσφατα, δόθηκε στην Ελλάδα προθεσμία ενός μηνός να εκπληρώσει τους κανόνες της Ε.Ε. στη μεταναστευτική πολιτική, ενώ οι χώρες μέλη της Ε.Ε. συζητούν αν πρέπει να σταλούν συνοριοφύλακες ή δυνάμεις στα Σκόπια για να σφραγίσουν τα σύνορα με την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Bruegel πρόσφυγες μετεγκατάσταση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ