Ασφαλιστικό: Σενάρια για περικοπές στις συντάξεις από τα 1.200 ευρώ για να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις - iefimerida.gr

Ασφαλιστικό: Σενάρια για περικοπές στις συντάξεις από τα 1.200 ευρώ για να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στη λογική του «μη χείρον, βέλτιστον» θα υποχρεωθεί να κινηθεί η κυβέρνηση για να ξεμπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις στο Ασφαλιστικό, εκτιμούν πλέον όσοι συζητούν τα τελευταία 24ωρα με όσους συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι θα μπουν στην Προκρούστεια κλίνη οι αποκαλούμενες υψηλές συντάξεις, που μένει να διευκρινιστεί ποιες θεωρούνται τέτοιες.

«Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι κλειδί. Το σύστημα δεν είναι βιώσιμο», σημείωσε ο επικεφαλής της Ομάδας των Ευρωβουλευτών του ΕΛΚ και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία είχε σειρά επαφών στην Αθήνα. Ο B. Balz υιοθέτησε, μάλιστα, τη λογική των αριθμών που χρησιμοποιεί και το ΔΝΤ για να αναδείξει το πρόβλημα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος, υπογραμμίζοντας ότι η δαπάνη από τον Προϋπολογισμό ανέρχεται στο 10% του ΑΕΠ έναντι 2,5% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος.
Αν και απέφυγε να απαντήσει ευθέως σε τι επίπεδα θα πρέπει να μειωθούν οι καταβαλλόμενες συντάξεις ή σε ποιας χώρας τα επίπεδα θα πρέπει να προσαρμοστούν οι εν Ελλάδι συντάξεις, ο B. Balz σημείωσε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, παρά το ότι η κυβέρνηση έχει άποψη, συμπληρώνοντας ότι ενώ είναι δύσκολο να μειώσεις τις κατώτερες συντάξεις, θα μπορούσε να γίνει μείωση στις υψηλότερες. Σημειώνεται ότι υπάρχουν πληροφορίες, που συγκλίνουν στο ότι εξετάζονται σενάρια περικοπών που ξεκινάνε από τα 1.200 ευρώ.

Αν και το έτερο μέλος της Ομάδας, η Ε. De Lange εμφανίστηκε πιο «ελαστική» στο σενάριο της αύξησης των εισφορών, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί παρά να έχουν προσωρινό χαρακτήρα, παρατήρησε ότι έχει χαθεί ήδη πολύτιμος χρόνος κι ότι εξακολουθεί να υπάρχει ασάφεια για την απόδοση του ελληνικού σχεδίου για το συνταξιοδοτικό αλλά και για τα άλλα μέτρα που σχετίζονται με το δημοσιονομικό.

Ο Γιώργος Κύρτσος, που συμμετείχε στην αποστολή, παραδέχθηκε ότι η απόσταση της ελληνικής πλευράς από το ΔΝΤ είναι πολύ μεγαλύτερη από τις θέσεις των Ευρωπαίων. Γνωρίζοντας, ωστόσο, καλύτερα την ελληνική πραγματικότητα από τους συναδέλφους του, εκτίμησε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού συνυπολογιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές, το ύψος των επικουρικών συντάξεων, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, οι μελλοντικές συντάξεις (ποσοστά αναπλήρωσης), οι καταβαλλόμενες συντάξεις, τα ελάχιστα έτη ασφάλισης, τα ειδικά προνόμια, καθώς και η μείωση των διαφόρων προνοιακών παροχών, όπως το ΕΚΑΣ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ συντάξεις ασφαλιστικό
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ