Οι ταινίες της εβδομάδας: Ενα γερμανικό φιλμ δίνει την τέλεια αφορμή για κινηματογραφική έξοδο [κριτική & τρέιλερ] - iefimerida.gr

Οι ταινίες της εβδομάδας: Ενα γερμανικό φιλμ δίνει την τέλεια αφορμή για κινηματογραφική έξοδο [κριτική & τρέιλερ]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενδιαφέρουσες ταινίες στολίζουν αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα όπως το «Τράμπο», «Ο Λαβύρινθος της Σιωπής» και το μοντέρνο γουέστερν «Les Cowboys», χωρίς να παραβλέπουμε το σημαντικό «Ταξίδι στην Άλλη Όχθη». Το «Οδηγός για Singles» είναι η στάνταρ νεανική αμερικανοκατινιά που θα συνταράξει τα πλήθη τις άγιες τούτες μέρες του Αγίου Βαλεντίνου...

Τράμπο -Δράμα/ΗΠΑ/2016

  • Trumbo
  • Σκηνοθεσία: Τζέι Ρόουτς
  • Παίζουν : Μπράιαν Κράνστον, , Έλεν Μίρεν, Νταιάν Λέιν, Τζον Γκούντμαν, Ελ Φάνινγκ, Άλαν Τάντικ

Τι Συμβαίνει

Ταινία αυστηρά στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα. Όμως αυτή η προσήλωση καταντά ορισμένες φορές εκνευριστική μιας και ο σκηνοθέτης λατρεύει να μας δείχνει περιττές λεπτομέρειες και αναπαραστάσεις από τις μακκαρθικές δίκες που εξυψώνουν τον ήρωα αλλά είναι τόσο μπανάλ όσο τα κουλούρια του Ψυρρή. Πρόκειται για παράσταση για ένα ρόλο που τον παίζει με φορμαλιστική αξιοπρέπεια ο Μπράιαν Κράνστον βραβευμένος πρωταγωνιστής της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς Breaking Bad. O σκηνoθέτης Τζέι Ρόουτς (Austin Powers) παραμένει σταθερά προσηλωμένος στο πρόσωπο του Κράνστον το οποίο μετά από λίγη ώρα παίρνει τις προβλέψιμες γκριμάτσες θυμίζοντας γκαρσόνι που εκφωνεί τον κατάλογο με τα ορντέβρ. Το χωρίς εκπλήξεις σενάριο και η υπερτιμημενη παρουσία του Κράνστον είναι τα εκρηκτικά συστατικά μιας βεριταμπλ βαρεμάρας.

Στα τέλη της δεακαετίας του 50 ο Μακαρθισμός είναι στο φόρτε του. Ο Ντόναλντ Τράμπο γιαλαντζή αριστερός αλλά εξαιρετικός σεναριογράφος και πατέρας πολλών επιτυχιών γίνεται θύμα των πολιτικών του πεποιθήσεων και γρήγορα μπαίνει στη μαύρη λίστα το Χόλυγουντ κι απομονώνεται από τα μεγάλα στούντιο. Μένει άνεργος αλλά έχει απάντηση στην περιθωριοποίησή του. Γίνεται gost writer δηλαδή γράφει σενάρια τα οποία εμφανίζουν σαν δικά τους άλλοι. Το πράγμα πάει καλά μέχρι τη στιγμή όπου τα σενάρια αρχίζουν να κερδίζουν Οσκαρ και ο Τραμπο αποκαλύπτεται. Ο Trumbo ήταν ευφυής, φιλόδοξος και μαχητικός και του άρεσε να εκθέτει ό,τι θεωρούσε υποκριτικό και άδικο στις ταινίες του, από τα βραβευμένα με Όσκαρ Roman Holiday και The Brave One -που γράφτηκαν με ψευδώνυμο κατά τη διάρκεια της 13χρονης εξορίας του από το Χόλιγουντ- μέχρι τα μπλοκμπάστερς Spartacus και Exodus, που ανανέωσαν την καριέρα του και υπήρξαν η αρχή του τέλους της μαύρης λίστας.

Πατώντας πάνω σ’ αυτό το βιογραφικό δράμα περνά στο φόντο όλη η αντικομμουνιστική υστερία της Αμερικής των 50’s αλλά με ένα τρόπο εντελώς τουριστικό κι απολιτίκ παρ’ όλο που το θέμα είναι βαθιά πολιτικό. Παρ’ όλ αυτά η ταινία διατηρεί το ενδιαφέρον και την αξία της μιας και όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της (αναπαράσταση εποχής) λειτουργούν άψογα.

Οι ταινίες της εβδομάδας: Ενα γερμανικό φιλμ δίνει την τέλεια αφορμή για κινηματογραφική έξοδο [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 0

Η Τζέιν Πήρε Το Όπλο Της -Γουέστερν/ΗΠΑ/2016

  • Jane Got a Gun
  • Σκηνοθεσία: Γκάβιν Ο' Κόνορ
  • Παίζουν: Νάταλι Πόρτμαν, Γιούαν Μακγκρέγκορ, Τζόελ Έτζερτον, Ροντρίγκο Σαντόρο, Νόα Έμεριχ, Μπόιντ Ζόλμπρουκ, Άλεξ Μανέτ.

Τι Συμβαίνει

Η Τζέιν Χάμον ζει σε μια φάρμα σε μια άγρια πεδιάδα της Δύσης με τον σύζυγό της, Μπιλ, και την μικρή τους κόρη. Όταν ο Μπιλ φτάνει βαριά τραυματισμένος στο σπίτι τους μετά από μια συνάντηση με τον αμείλικτο Τζον Μπίσοπ και τη συμμορία του, η Τζέιν ξέρει ότι ο Μπίσοπ δεν θα σταματήσει μέχρι όλη η οικογένεια πέσει νεκρή.

Στην απελπισία της, η Τζέιν στρέφεται για βοήθεια στον Νταν, έναν άνδρα από το παρελθόν της. Όσο οι δυο τους οχυρώνουν το σπίτι με θανάσιμες παγίδες, τα παλιά τους συναισθήματα ξαναφουντώνουν εν μέσω της καταιγιστικής δράσης και η Τζέιν θα αναγκαστεί να διαλέξει ανάμεσα στον άνδρα της και τον παλιό της έρωτα, σε μια μάχη για επιβίωση.

Οι ταινίες της εβδομάδας: Ενα γερμανικό φιλμ δίνει την τέλεια αφορμή για κινηματογραφική έξοδο [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 1

Ο Λαβύρινθος της Σιωπής -Δράμα/Γερμανία/2015

  • The Labyrinth of Lies
  • Σκηνοθεσία: Τζούλιο Ρικιαρέλι
  • Παίζουν: Αλεξάντερ Φέλινγκ, Αντρε Συμάνσκι. Φρεντερικ Μπεχτ, Γιοχάνες Κρις, Χάνσι Τζόκμαν 

Τι Συμβαίνει

Εξαιρετική ταινία και μεγάλη αφορμή για μια κινηματογραφική έξοδο !

Στη μεταπολεμική Γερμανία του 1958, οι Γερμανοί ζουν την οικονομική τους ανάπτυξη και σφυρίζουν αδιάφορα όταν η κουβέντα φτάνει στα αποτρόπαια εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Όλοι θέλουν να ξεχάσουν και όλοι σιωπούν ένοχα.

‘Ενας δημοσιογράφος ανακαλύπτει ότι ένας δάσκαλος σχολείου ήταν βασανιστής στο Άουσβιτς. Ο Γιόχαν Ράντμαν ένας νεαρός εισαγγελέας μετά την υπόδειξη του δημοσιογράφου, αναλαμβάνει την υπόθεση και μπαίνει μέσα σε ένα τεράστιο λαβύρινθο πληροφοριών καθώς ανακαλύπτει πως βασανιστές και πρώην μέλη των Ες Ες είναι τώρα δάσκαλοι, αρτοποιοί, δημόσιοι υπάλληλοι. Έχουν ενσωματωθεί στην γερμανική κοινωνία και κυκλοφορούν ελεύθεροι ανάμεσα στους ανυποψίαστους συμπατριώτες τους, που νομίζουν ότι οι ιστορίες για τα ολοκαυτώματα και τα βασανιστήρια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν αστικοί μύθοι, ή, ακόμη περισσότερο, προπαγάνδα των συμμαχικών δυνάμεων.Ο Αλεξάντερ Φέλινγκ, (Άδωξoι Μπάσταρδη), υποδύεται έξοχα τον ρομαντικό και φιλόδοξο Γερμανό εισαγγελέα που τολμά να πει τα πράγματα με το όνομά τους και να οδηγήσει πρώην μέλη των Ες Ες στην πρώτη τους δίκη από Γερμανούς. Θα ξετυλίξει όλο το κουβάρι της ενοχής και θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε μια κοινωνία που έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με το πιο φρικτό παρελθόν της.

Στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του ο Τζούλιο Ρικιαρέλι έχει την τύχη να καταπιαστεί με ένα εξαιρετικό σενάριο και μια σειρά υπέροχων ηθοποιών που ξετυλίγουν πειστικά την ιστορία με συνταρακτικές ερμηνείες. Ο σκηνοθέτης δημιουργεί ένα ζωντανό ταμπλό με χαρακτήρες που φωτίζουν ανάγλυφα τις σχέσεις και τα συναισθήματα της εποχής όπως η ερωτική σχέση του Γιόχαν με την μικρή σχεδιάστρια μόδας Μαρλέν. Χωρίς μελοδράματα και διδακτικούς μονολόγους αποκαλύπτεται όλη η φρίκη αλλά και η συνενοχή της νεώτερης γερμανικής κοινωνίας στα αίσχη των προγόνων τους.

Κάποια στιγμή ο γενικός εισαγγελέας και προϊστάμενος του τον ρωτά καθώς προσπαθεί να τον αποτρέψει. “Θέλεις κάθε νεαρός Γερμανός να ρωτάει τον πατέρα του αν ήταν δολοφόνος;” Και φυσικά η απάντηση του νεαρού Γερμανού εισαγγελέα είναι καταφατική!

Η ταινία είναι βασισμένη σε αληθινά περιστατικά εμπνευσμένη από τις διώξεις και τις δίκες των συνεργατών των Ναζί από ίδιο το Γερμανικό κράτος.

Οι ταινίες της εβδομάδας: Ενα γερμανικό φιλμ δίνει την τέλεια αφορμή για κινηματογραφική έξοδο [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 2

Οδηγός για Singles -Κωμωδία/ΗΠΑ /2015

  • How to be Single
  • Σκηνοθεσία: Κρίστιαν Ντίτερ
  • Παίζουν: Ντακότα Τζόνσον, Ρέμπελ Γουίλσον, Λέσλι Μαν, Άλισον Μπρι, Νίκολας Μπράουν, Ντέιμον Γουέιανς Τζ.

Τι Συμβαίνει

Στην εποχή της τέλειας επικοινωνίας το πρόβλημα της μοναξιάς και το όνειρο των singles που ψάχνουν με πάθος το σωστό ταίρι είναι η πιο μοδάτη αρρώστια του Δυτικού κόσμου. Αυτή την μπανάλ τραγελαφική κι επικίνδυνα γοητευτική κατάσταση περιγράφει το κινηματογραφικό αυτό πόνημα προσπαθώντας να εξωραϊσει την single στυλιζαρισμένη μιζέρια της μεγαλούπολης. Φοβερές διαπιστώσεις και ρηχά φιλοσοφικά ερωτήματα με πασπαλισμένο ζάχαρη φινάλε.

Υπάρχει ο σωστός τρόπος να είσαι single, ο λάθος τρόπος, και έπειτα υπάρχει… η Άλις. Όπως και η Ρόμπιν. Η Λούσι. Η Μεγκ. Ο Τομ. Ο Ντέιβιντ.

Η Νέα Υόρκη είναι γεμάτη μοναχικές καρδιές που ψάχνουν το σωστό ταίρι, είτε πρόκειται για έρωτα, ραντεβού ή κάτι ενδιάμεσα. Και κάπου ανάμεσα στα ερωτικά μηνύματα και τα one-night stands, κοινό σημείο όλων των ανύπανδρων ανδρών και γυναικών, είναι η ανάγκη τους να μάθουν να είναι μόνοι σε ένα κόσμο που η έννοια της αγάπης αλλάζει διαρκώς. Τα νυχτοπερπατήματα σε μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ δεν ήταν ποτέ τόσο διασκεδαστικά.

Κάνοντας πρεμιέρα τις ημέρες του Αγίου Βαλεντίνου, o «Οδηγός Για Singles» είναι η απάντηση στις σοκολατένιες καρδιές και τα μπουκέτα με τριαντάφυλλα ή μια χολυγουντιανή συνταγή για ανάλαφρους έρωτες που κρύβουν έντεχνα τη μοναξιά κάτω από το χαλί της σύγχρονης ευφορίας.

Οι ταινίες της εβδομάδας: Ενα γερμανικό φιλμ δίνει την τέλεια αφορμή για κινηματογραφική έξοδο [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 3

Αλαντίν: Οι Νέες Περιπέτειες -Κωμωδία/Γαλλία/2015

  • Les Nouvelles Aventures d' Aladin
  • Σκηνοθεσία: Αρτούρ Μπενζακέν
  • Παίζουν: Κεβ Άνταμς, Ζαν Πολ Ρουβέ, Ερίκ Τζουντόρ, Μισέλ Μπλάνκ, Βανέσσα Γκιντέ.

Τι Συμβαίνει

Χαρούμενα συμβατική κωμωδία με μια γκροτέσκα διάθεση όσο αφορά το παραμύθι και αναφορές στη σύγχρονη τεχνολογία όπου μόνο συγκαταβατικά μπορεί κάποιος να χαμογελάσει μπροστά σ’ αυτή την παρέλαση του ξεθυμασμένου χιούμορ. Η βεριτάμπλ γαλλική κωμωδία φανταστικού σινεμά μάλλον σταμάτησε στον Λουϊ ντε Φυνές και τον Ζαν Μαραί...

Το παραμύθι ξεκινά την παραμονή των Χριστουγέννων, όταν ο Sam και ο καλύτερος του φίλος, ο Χαλίντ, μεταμφιέζονται σε Άγιους Βασίληδες με σκοπό να σουφρώσουν ό,τι μπορούν από τα μεγάλα πολυκαταστήματα Γκαλερί Λαφαγιέτ.

Όμως πολύ γρήγορα ο Σαμ βρίσκεται ασφυκτικά περικυκλωμένος από μια ομάδα παιδιών και αναγκάζεται να τους διηγηθεί μια ιστορία, την ιστορία του Αλαντίν... ή τουλάχιστον τη δική του εκδοχή.

Μπαίνοντας στο πετσί του ρόλου, ο Σαμ ξεκινάει έτσι ένα ταξίδι στην καρδιά της Βαγδάτης, την πόλη με τις χίλιες και μία χάρες... Όμως πίσω από το πολύχρωμο φολκλόρ, ο λαός υπομένει την τυραννία του φοβερού Βεζίρη, που είναι γνωστός για την αγριότητα και τη βρωμερή του ανάσα. Θα καταφέρει ο Αλαντίν, ο νεαρός κλέφτης, να χαλάσει τα διαβολικά σχέδια του Βεζίρη, να σώσει τον Xαλίντ και να κερδίσει την καρδιά της πριγκίπισσας Σάλια; Αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο!

Μέτρια πλάνα συνταγής και κινηματογραφικά εφφέ κομωτηρίου τραυματίζουν την αληθοφάνεια καθώς προσπαθούν να διασκεδάσουν κάποιο θεατή τον οποίο προσωπικά δεν βλέπω...

Οι ταινίες της εβδομάδας: Ενα γερμανικό φιλμ δίνει την τέλεια αφορμή για κινηματογραφική έξοδο [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 4

Les Cowboys

  • Σκηνοθεσία: Τομά Μπιντεγκέν
  • Παίζουν: Φρανσουά Νταμιέν, Φίνεγκαν Όλντφιλντ, Τζον Σ. Ράιλι, Αντόνια Κάμπελ-Χιουζ, Αγκάτ Ντρον

Τι Συμβαίνει

Επίκαιρη και μοντερνίζουσα ευρωπαϊκή ταινία road movie που χρησιμοποιεί κώδικες γουέστερν, μέσα σε ένα κλίμα μυστηρίου και αλληγορίας. Ένας πατέρας (Φρανσουά Νταμιέν) ψάχνει απεγνωσμένα να βρει την ριζοσπαστικοποιημένη κόρη του Κέλι που έχει χαθεί στα πέρατα της Ανατολής.

Τότε αρχίζει μια απεγνωσμένη προσπάθεια να την εντοπίσει, συνειδητοποιώντας στην πορεία ότι η κόρη του έκρυβε αναπάντεχα μυστικά που την έχουν οδηγήσει σε σκοτεινά μονοπάτια. Αυτή η περιπέτεια θα αποκαλύψει πολλά και θα φέρει κοντά πατέρα και γιο.

Η ιστορία μοιράζεται σε τέσσερα κεφάλαια, τέσσερις περιόδους που χωρίζονται από αρκετά χρόνια. Στο πρώτο, το 16χρονο κορίτσι εξαφανίζεται και ακολουθεί έρευνα. Έπειτα στρεφόμαστε προς τον πατέρα και τον γιο, η σχέση των οποίων δυναμώνει μετά από ένα ταξίδι αλλά σιγά-σιγά η διαδικασία της αναζήτησης αρχίζει να τους επηρεάζει δραματικά. Το τρίτο είναι μια περιπέτεια, ένα ταξίδι που διασχίζει χώρες και φτάνει σε κόσμους εντελώς διαφορετικούς. Και το τελευταίο κεφάλαιο είναι η επιστροφή στην πατρίδα που γεννά μια ιστορία αγάπης.

Καθώς τα χρόνια περνούν, η αναζήτηση της Κέλι, με μόνο βοηθό τον μικρό του γιο, θα κοστίσει τα πάντα στον Αλέν, ακόμη και την ίδια του την οικογένεια. Η σκοτεινή οδύσσεια όμως είναι γεμάτη αποκαλύψεις για τους δυο καουμπόι και ο δρόμος τους θα είναι τελικά πολύ πιο μακρύς απ’ ό,τι φαντάζονταν.

Ο Τομά Μπιντεγκέν έχει βραβευθεί με δυο Σεζάρ σεναρίου. Εδώ κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο και μέχρι στιγμής έχει κερδίσει 4 υποψηφιότητες στα Γαλλικά βραβεία César.

Οι ταινίες της εβδομάδας: Ενα γερμανικό φιλμ δίνει την τέλεια αφορμή για κινηματογραφική έξοδο [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 5

Ταξίδι Στην Άλλη Όχθη -Δράμα/Ιαπωνία/2015

  • Journey To The Shore / Kishibe no tabi) 
  • Σκηνοθεσία: Κιόσι Κουροσάβα
  • Παίζουν: Ταντανόμπου Ασάνο, Έρι Φουκάτσου, Μασάο  Κομάτσου, Γιου Αόι, Ακίρα Εμότο

Τι Συμβαίνει

Το ταξίδι της Μιζούκι και του συζύγου της Γιουσούκε δεν σταματά, παρόλο που εκείνος πνίγηκε στη θάλασσα πριν από τρία χρόνια. Όταν ξαφνικά επιστρέφει στο σπίτι, εκείνη δεν εκπλήσσεται. Αντ' αυτού, η Μιζούκι αναρωτιέται γιατί άργησε τόσο πολύ.

Συμφωνεί με τον άντρα της να την πάρει μαζί του σ' ένα ταξίδι. Η Μιζούκι θέλει να του γνωρίσει τους ανθρώπους εκείνους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή της. Το ταξίδι τούς οδηγεί στην ιαπωνική ενδοχώρα, στα χωριά και στην εξοχή.

Είναι ένα όμορφο ταξίδι, που κινείται στα όρια της πραγματικότητας και του φανταστικού ανάμεσα σε πνεύματα και φαντάσματα. Πρόκειται για ένα road movie, μια ιδιαίτερη ταινία για τη ζωή και τον θάνατο.

Ο Κουροσάβα, ένας τεχνίτης της κινηματογραφικής εικόνας, γύρισε μια ταινία που μιλά για την αγάπη, την απουσία και το πένθος που δεν μπορούμε να μην βιώσουμε. Είναι ένα ταξίδι προς την άλλη όχθη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ταινίες Ταινίες της Εβδομάδας φιλμ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ