94χρονος δεσμοφύλακας του Αουσβιτς σε δίκη για το θάνατο 170.000 ανθρώπων - iefimerida.gr

94χρονος δεσμοφύλακας του Αουσβιτς σε δίκη για το θάνατο 170.000 ανθρώπων

(ο Reinhold Hanning
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο 94χρονος Ρέινολντς Χάνινγκ προσήλθε σήμερα στην δικαστική αίθουσα του Ντετμόλντ για να αντιμετωπίσει την κατηγορία της δολοφονίας τουλάχιστον 170 χιλιάδων κρατουμένων στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, όπου υπηρετούσε ως δεσμοφύλακας.

Σύμφωνα με την πολιτική αγωγή, ο Χάνινγκ υποδεχόταν τους Εβραίους κρατούμενους που έφταναν στο Άουσβιτς και τους οδηγούσε ο ίδιος στους θαλάμους αερίων, γνωστούς για τον φριχτό θάνατο που επεφύλασσαν για τα θύματα τους.
Ο Χάνινγκ που έχει παραδεχθεί ότι ήταν φύλακας στο κολαστήριο της Κρακοβία, αρνείται ότι συμμετείχε στην μαζική δολοφονία αμάχων. Ο Χάνινγκ είναι ένας από τους 4 ηλικιωμένους πρώην Ναζί που θα αντιμετωπίσουν την δικαιοσύνη τους επόμενους μήνες, σχετικά με εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την περίοδο κυριαρχίας του Τρίτου Ράιχ.

94χρονος δεσμοφύλακας του Αουσβιτς σε δίκη για το θάνατο 170.000 ανθρώπων | iefimerida.gr 0

(πλήθος κόσμου περιμένει για να εισέλθει στην δικαστική αίθουσα και να παρακολουθήσει την ακροαματική διαδικασία, EPA)


Στην δίκη θα καταθέσουν επίσης συνομήλικοι του Χάνινγκ, επιζήσαντες κρατούμενοι που επιδιώκουν την καταδίκη του πρώην Ναζί δεσμοφύλακα, κάτι που είναι πολύ πιθανόν, καθώς από το 2011, μετά και την αντίστοιχη απόφαση γερμανικού δικαστηρίου για την ενοχή του Τζον Ντεμανιούκ, οι αρχές δεν χρειάζεται να αποδείξουν πλέον κάθε θάνατο ξεχωριστά για να κριθεί κάποιος ένοχος για μαζική δολοφονία.
Μάλιστα πέρσι, ο γνωστός και ως ο «Λογιστής του Άουσβιτς», Όσκαρ Γκρένινγκ, καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση για τον θάνατο 300 χιλιάδων ανθρώπων.
Ο Χάνινγκ, που άνηκε στις τάξεις των διαβόητων SS (Ες-Ες), υπηρέτησε την περίοδο 1943-44 στο Άουσβιτς, ένα μέρος όπου βρήκαν τον θάνατο πάνω από ένα εκατομμύριο Εβραίοι και άλλοι, θύματα της πολιτικής της «εξάλειψης» των αντιφρονούντων και των «μιασμάτων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κόσμος Άουσβιτς δίκη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ