Αν ήσουν εδώ-Ο Χρήστος Παλλαντζάς επιστρέφει δυναμικά με νέα έκθεση στην Αθήνα [εικόνες] - iefimerida.gr

Αν ήσουν εδώ-Ο Χρήστος Παλλαντζάς επιστρέφει δυναμικά με νέα έκθεση στην Αθήνα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά από 10 χρόνια αδιάκοπης δημιουργίας και σημαντικών εκθέσεων στο εξωτερικό, ο ζωγράφος παρουσιάζει τη νέα εκθεσή του στην Γκαλερί Ευριπίδη.

«εἰ ἦς ὧδε» (=εάν ήσουν εδώ). Αυτός είναι ο τίτλος της έκθεσης του Χρήστου Παλλαντζά που εγκαινιάζεται στη νέα δυναμική γκαλερί του Κωλωνακίου, στις 18 Φεβρουαρίου.

Αν ήσουν εδώ-Ο Χρήστος Παλλαντζάς επιστρέφει δυναμικά με νέα έκθεση στην Αθήνα [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του έργου του καλλιτέχνη τα τελευταία χρόνια - μια περίοδος που είναι αναμφισβήτητα η πιο ώριμη και δημιουργική στην πολυετή πορεία του.
Τα έργα του, που εντυπωσίασαν στην Art Athina το 2014, αποτέλεσαν την πρόγευση για τη νέα του δουλειά, που είναι αφιερωμένη στην αίσθηση της απώλειας. Σε ό,τι δεν ήρθε στην ώρα του, σ' εκείνο το κενό πού αφήνει η απώλεια προσώπων, καταστάσεων, πραγμάτων ή και της ψυχής.
Η ζωγραφική του Χρήστου Παλλαντζά διακρίνεται για την στέρεα τεχνική της, το σχέδιο που ακουμπάει στις αξίες της ζωγραφικής και τις δυνατές χρωματικές φόρμες.

Αν ήσουν εδώ-Ο Χρήστος Παλλαντζάς επιστρέφει δυναμικά με νέα έκθεση στην Αθήνα [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Οι πρωταγωνιστές των έργων είναι πρόσωπα οικεία. Καθένα έχει την ιστορία του, που ερμηνεύεται πάνω στον καμβά.

Αν ήσουν εδώ-Ο Χρήστος Παλλαντζάς επιστρέφει δυναμικά με νέα έκθεση στην Αθήνα [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Σύμφωνα με τον Χρήστο Παλλαντζά: «Η φράση “εἰ ἦς ὧδε Κύριε...” (κεφ. ια. παρ.21) από το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, είναι αυτή που ορίζει το μέγεθος του δράματος που προηγείται της Αναστάσεως του Λαζάρου (…). Οι αρετές της υπομονής και της καρτερικότητας, όροι αντίθετοι με το πνεύμα του εφήμερου και του αναλώσιμου, έρχονται για να ορίσουν ξανά τη σχέση μας με το Θείο».

Αν ήσουν εδώ-Ο Χρήστος Παλλαντζάς επιστρέφει δυναμικά με νέα έκθεση στην Αθήνα [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, σημειώνει στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση «… ο Χρήστος Παλλαντζάς φαίνεται να συμμερίζεται την παραδοσιακή άποψη ότι το πορτραίτο και η ανθρώπινη μορφή ανήκουν στην υψηλότερη, την ευγενέστερη και τη δυσκολότερη κατηγορία στην ιεραρχία των τεχνών. Η λέξη “δυσκολότερη” αποτελεί κλειδί για να διεισδύσουμε στον κόσμο του Παλλαντζά. Ο ζωγράφος δεν σταματά να πολλαπλασιάζει τις δυσκολίες που βάζει στον εαυτό του όταν “σκηνοθετεί” τα μοντέλα του μέσα στον χώρο του εργαστηρίου, ξεκινώντας από τις περίπλοκες στάσεις των σωμάτων, τους φωτισμούς, τα στοιχεία της σύνθεσης ή από τον χρωματικό πλούτο που τα περιβάλλει….».

Αν ήσουν εδώ-Ο Χρήστος Παλλαντζάς επιστρέφει δυναμικά με νέα έκθεση στην Αθήνα [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Στην απώλεια, όπως αυτή αποτυπώνεται στα έργα του Χρήστου Παλλαντζά αναφέρεται o Επίκουρος Καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλης Τσάφος: «Απώλεια, μια επώδυνη εμπειρία, ένας οριστικός και αναπόδραστος αποχωρισμός. Μια ρωγμή που πολλές φορές αφήνει να φανεί το τραύμα, κρυμμένο συχνά, μαζί του όμως και η προσδοκία επούλωσης… Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα μας μεταφέρει ο Παλλαντζάς επεκτείνοντας τον κόσμο του -μαζί και τον δικό μας- καθώς συνεχίζει την αναμέτρησή του με τη ζωή και την τέχνη σε δύσβατες περιοχές στοχασμών, αισθημάτων, αλλά και ζωγραφικών αναζητήσεων».

Αν ήσουν εδώ-Ο Χρήστος Παλλαντζάς επιστρέφει δυναμικά με νέα έκθεση στην Αθήνα [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Η έκθεση
«εἰ ἦς ὧδε», Χρήστος Παλλαντζάς
Γκαλερί Ευριπίδη: Ηρακλείτου 10 και Σκουφά, Κολωνάκι, τηλ. 210 3615909
Εγκαίνια: Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου (20.00)
Διαρκεί: ως 26 Μαρτίου

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ζωγραφική Κολωνάκι Αθήνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ