Αγρότες, μέτρα και ασφαλιστικό «μουδιάζουν» το Μαξίμου και τον ΣΥΡΙΖΑ - iefimerida.gr

Αγρότες, μέτρα και ασφαλιστικό «μουδιάζουν» το Μαξίμου και τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η κυβέρνηση, με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών -σε όλα τα επίπεδα- να είναι πολλές και σοβαρές.

Στο εσωτερικό, η κατάσταση τείνει να προσλάβει εκρηκτικό χαρακτήρα, χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα προοπτική σύγκλισης με κάποια από τις διαμαρτυρόμενες κοινωνικές ομάδες.
Στο εξωτερικό, κάθε άλλο παρά ευνοϊκές είναι οι διαθέσεις των εταίρων για τη χώρα μας και τα μηνύματα που έρχονται συμπυκνώνονται στη φράση ότι "ακόμα και αν υπάρχει κάποια σύγκλιση σε ορισμένα θέματα, οι διαφορές παραμένουν".

Το Μέγαρο Μαξίμου, δεν κρύβει την αγωνία του να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση, με τους ευρωπαίους να απαντούν, κατά πληροφορίες, -με διαρροές που φτένουν στην κυβέρνηση-ότι «η ποιότητα της αξιολόγησης προηγείται της ταχύτητας». Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, εμφανίζεται αισιόδοξος. Απευθυνόμενος, χθες, στους υπουργούς του μπορεί να παραδέχτηκε ότι υπάρχει μπροστά ένας δύσκολος κάβος, αλλά, εκτίμησε, πως μετά από αυτόν κάβο «βλέπουμε φως στον ορίζοντα».

Το ταμείο είναι… μείον
Με τα μέχρι σήμερα, πάντως, δεδομένα το τι ακριβώς θα συμβεί στο άμεσο μέλλον, ως προς τις διαπραγματεύσεις, είναι ασαφές. Φαίνεται πως, για μια ακόμα φορά, «δεν υπάρχει προθυμία να συνεργαστεί το ΔΝΤ», όπως ενημέρωσε, σχετικά, στέλεχος της κυβέρνησης το iefimerida.gr.

«Όλοι βρισκόμαστε στο σκοτάδι», παραδέχθηκε, γεγονός που πιθανόν να ξεκαθαρίσει στο σημερινό Eurogroup. Το σίγουρο, είναι ότι το Ταμείο βάζει συνεχώς προσκόμματα και «ανακαλύπτει» διαφωνίες.

«Γνωρίζουμε πως υπάρχουν ακόμα ζητήματα που συνδέονται με το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων ή με τα χρόνια εργασίας και ηλικίας για να δοθεί σε κάποιον εργαζόμενο πλήρη σύνταξη», είπε στο iefimerida.gr μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, μάλιστα, σχολιάζουν ότι «πρέπει, επιτέλους, να τελειώσουν οι διαφωνίες και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των θεσμών», για να τρέξει η αξιολόγηση.

Με το… βλέμμα στο Eurogroup

Με τις πιέσεις των δανειστών να μην έχουν τελειωμό, το βλέμμα της κυβέρνησης στρέφεται στο Eurogroup -συνεδριάζει στις 4 το μεσημέρι- και στο σήμα που θα εκπέμψουν από τις Βρυξέλλες οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης.

Αποφάσεις, βέβαια, δεν πρόκειται να υπάρξουν. Ωστόσο, θα γίνει συζήτηση για το εάν και κατά πόσο βγαίνουν οι αριθμοί από τις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού και του φορολογικού που παρουσίασε η Αθήνα. Αυτά τα δύο στοιχεία, είναι που επηρεάζουν άμεσα τα δημοσιονομικά μεγέθη.
Κυβερνητική πηγή έλεγε ότι «θέλουμε να επιβεβαιωθούν αυτά που έχουμε συμφωνήσει. Να δούμε ότι υπάρχει πρόοδος», επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να τελειώσει γρήγορα η αξιολόγηση.

Γκρινιάζουν στον Κατρούγκαλο

Τα... εξ’ αμάξης, τέλος, εξακολουθεί να ακούει από τους βουλευτές ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (μαζεύτηκαν περί τους 30) εμφανίστηκε ανοικτός σε ανακοινώσεις βελτιωτικών προτάσεων, παραπέμποντας, ωστόσο, και στα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις διαπραγματεύσεις.

Οι βουλευτές διατύπωσαν με έντονο τρόπο την αγωνία τους και στάθηκαν κυρίως στην επιβάρυνση των ελευθέρων επαγγελματιών από το άθροισμα εισφορών και φορολογίας, καθώς όπως του μετέφεραν «υπάρχει κόσμος που τον ξεπατώνουμε»!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μέγαρο Μαξίμου κυβέρνηση αγρότες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ