«Πυρετός» στην κυβέρνηση για τα «κόκκινα» δάνεια -Δεν θέλουν εξαιρέσεις οι δανειστές - iefimerida.gr

«Πυρετός» στην κυβέρνηση για τα «κόκκινα» δάνεια -Δεν θέλουν εξαιρέσεις οι δανειστές

(EUROKINISSI)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Παρά την παράταση κατά ένα μήνα, που κατά την κυβέρνηση συμφωνήθηκε με τους δανειστές, στο προστατευτικό πλαίσιο για τις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων που αφορούν σε πρώτη κατοικία, καταναλωτικά και μικρομεσαίους, ο «πυρετός» ανεβαίνει, καθώς διαπιστώνεται ότι το Κουαρτέτο δεν δείχνει διατεθειμένο να μονιμοποιήσει αυτές τις εξαιρέσεις.

Προκειμένου να βρει "συμμάχους" σε αυτό το διαπραγματευτικό πεδίο, η κυβέρνηση προσπαθεί να επιστρατεύσει τις τράπεζες, εξ ου και η έκτακτη σύσκεψη υπό το Γ. Δραγασάκη. Το ενδιαφέρον είναι ότι αν και η κυβερνητική άποψη επί της σύσκεψης είναι ότι συμφωνήθηκε με τις τράπεζες η διαπραγματευτική γραμμή, συμμετέχων στις εν λόγω συζητήσεις σημειώνει ότι δεν υπάρχει συμφωνία, καθώς δεν είναι οι τράπεζες που διαπραγματεύονται, αλλά επανάληψη της πάγιας θέσης των τραπεζών πως πρέπει να ρυθμιστούν τα "κόκκινα" δάνεια.

Ως προς την ουσία, εκτιμάται ότι είναι αμφίβολο αν η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει την πλήρη εφαρμογή του μοντέλου Κύπρου, το οποίο δεν προβλέπει εξαιρέσεις δανείων από τη δυνατότητα πώλησης σε funds. Στην πραγματικότητα, η... μάχη χαρακωμάτων φαίνεται ότι θα δοθεί τουλάχιστον για τα δάνεια α΄ κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, δηλαδή των περίπου 170.000 δανείων που υπάγονται στον αποκαλούμενο νόμο Κατσέλη.

Η έκτακτη σύσκεψη για τα "κόκκινα" δάνεια έγινε υπό τη βαριά σκιά των τρομακτικών απωλειών για τις τραπεζικές μετοχές και της ανησυχίας που άρχισε να "φουντώνει" για τις επιπτώσεις αυτών των πιέσεων στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα νέων stress tests, ωστόσο άλλος τραπεζικός παράγοντας που συμμετείχε στη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο τόνισε ότι όλα εξαρτώνται από τις πολιτικές εξελίξεις. "Αν αποτύχει η διαπραγμάτευση- κάτι που δεν θέλει κανείς- μοιραία θα δημιουργηθεί κάποια στιγμή έλλειψη ρευστότητας και τότε θα τεθεί ζήτημα κεφαλαιακής επάρκειας", σημείωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι ενώ το Νοέμβριο του 2014 ουδείς έθετε ή σκεφτόταν πως υπάρχει ζήτημα κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών, οδηγηθήκαμε τελικά σε μια ακόμα ανακεφαλαιοποίηση.

Όσον αφορά, δε, στο ζήτημα των προμηθειών για τη χρήση "πλαστικού" χρήματος, που έχει γίνει "σημαία" από το οικονομικό επιτελείο, τραπεζικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι ο περιβόητος Κοινοτικός Κανονισμός δεν ρυθμίζει το ύψος των προμηθειών που υπολογίζονται επί των ηλεκτρονικών συναλλαγών αλλά το ύψος των προμηθειών που καταβάλλουν οι τράπεζες στους εκδότες των καρτών. Για το επίμαχο- το πόσο επιβαρύνεται δηλαδή κάθε συναλλαγή με κάρτα- οι ίδιοι τραπεζικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι είναι θέμα ανταγωνισμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κόκκινα δάνεια τράπεζες Κουαρτέτο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ