Οι επτά νάνοι του Αουσβιτς -Η απίστευτη ιστορία που έγινε βιβλίο στα ελληνικά [εικόνες] - iefimerida.gr

Οι επτά νάνοι του Αουσβιτς -Η απίστευτη ιστορία που έγινε βιβλίο στα ελληνικά [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η απίστευτη ιστορία των «Νάνων του Αουσβιτς» έγινε βιβλίο «Οι 7 νάνοι του Αουσβιτς» και παρουσιάστηκε στον IANO τη Δευτέρα 8/2 (Σταδίου 24, Αθήνα) και την Τρίτη 9/2 (Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη) σε συνεργασία με την πρεσβεία του Ισραήλ.


Πρόκειται για την απίστευτη ιστορία της Πέρλα Οβιτς και των αδελφών της, μιας οικογένειας που επέζησε από το ολοκαύτωμα του Αουσβιτς. Εγιναν, ωστόσο, πειραματόζωα του Ντόκτορ Μένγκελε.
Η Πέρλα γεννήθηκε το 1921 στην Ροζάβλεα, στην Τρανσυλβανία. Οπως και τα έξι αδέλφια της, η Πέρλα είναι νάνος. Με ταλέντο στη μουσική, οι Οβιτς έκαναν το συγκρότημα Lilliput. Επαιξαν με επιτυχία τα μουσικά τους θεάματα, επί 15 χρόνια, και εμφανίστηκαν ακόμη και ενώπιον του βασιλιά Καρόλου ΙΙ της Ρουμανίας.

Οι επτά νάνοι του Αουσβιτς -Η απίστευτη ιστορία που έγινε βιβλίο στα ελληνικά [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Η φατρία ζούσε σε ένα μεγάλο σπίτι και στην οικογενειακή επιχείρηση προστίθενται και οι σύζυγοι. Και ενώ οι νάνοι εμφανίζονται στη σκηνή, οι Οβιτς κανονικού μεγέθους δουλεύουν στο παρασκήνιο. Μαζί αποτελούν το πρώτο συγκρότημα νάνων στην ιστορία του θεάματος, σημειώνει η Guardian.

Εδώ η οικογένεια Οβιτς με τους συζύγους και τα παιδιά τους. Ο νανισμός δεν πέρασε στους απογόνους τους:

Οι επτά νάνοι του Αουσβιτς -Η απίστευτη ιστορία που έγινε βιβλίο στα ελληνικά [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Το 1933 ο Αντολφ Χίτλερ εκλέγεται καγκελάριος και δίνει εντολή να τεθεί σε λειτουργία το πρόγραμμα Aktion T-4, η δολοφονία όλων των ατόμων με ειδικές ανάγκες και ψυχικά προβλήματα. Επτά από τα αδέλφια Οβιτς είναι νάνοι και είναι όλοι Εβραίοι. Στις 19 Μαίου 1944, δύο μήνες μετά την εισβολή της Γερμανίας στην Ουγγαρία, μεταφέρονται στο Αουσβιτς και οδηγούνται αμέσως στους θαλάμους αερίων.
«Ξαφνικά, μυρίσαμε αέριο. Αναπνέαμε βαρειά και κάποιοι λιποθύμησαν. Πέρασα πολλά λεπτά και τότε ακούμε μια φωνή, θυμωμένη να λέει απ'έξω: «Πού είναι η οικογένειά μου με τους νάνους;»» διηγείται η Πέρλα στον Guardian.

Οι επτά νάνοι του Αουσβιτς -Η απίστευτη ιστορία που έγινε βιβλίο στα ελληνικά [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Είναι η φωνή του Γιόζεφ Μένγκελε. Αποκαλούμενος ο «άγγελος του θανάτου», αυτός ο γιατρός ναζί χρησιμοποιεί τους έγκλειστους στο Αουσβιτς για να κάνει απάνθρωπα πειράματα. Εκείνη την ημέρα οι επτά νάνοι, οι δύο αδελφές τους κανονικού ύψους, η νύφη τους και δύο από τα παιδιά τους, γίνονται πειραματόζωα. Δύο οικογένειες που κατάγονται από το ίδιο χωριό ισχυρίζονται ότι ανήκουν στην οικογένεια Ορβιτς για να γλυτώσουν από τους θαλάμους αερίων. Η οικογένεια Ορβιτς αποτελείται στο εξής από 22 άτομα.
Οι Οβιτς υπόκεινται σε βίαια πειράματα από τον Μέγκελε, ο οποίος προσπαθεί να αποδείξει ότι ο ιουδαϊσμός οδηγεί στον νανισμό!

Οι επτά νάνοι του Αουσβιτς -Η απίστευτη ιστορία που έγινε βιβλίο στα ελληνικά [εικόνες] | iefimerida.gr 3


«Αν ήμουν ένα υγιές εβραιόπουλο, με ύψος ένα μέτρο και εβδομήντα εκατοστά, θα είχα εκτελεστεί με αέριο όπως εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι Εβραίοι στη χώρα μου. Γι’ αυτό, αν ποτέ αναρωτιόμουν γιατί γεννήθηκα νάνος, η απάντησή μου θα ήταν ότι η αναπηρία μου, η δυσμορφία μου, ήταν ο τρόπος του Θεού να με κρατήσει ζωντανή», λέει η Πέρλα Οβιτς.

Οι επτά νάνοι του Αουσβιτς -Η απίστευτη ιστορία που έγινε βιβλίο στα ελληνικά [εικόνες] | iefimerida.gr 4


Ολη η οικογένεια επέζησε στον πόλεμο. Κάποιες μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι ναζί τους χρησιμοποιούσαν για θέαμα και έδιναν παραστάσεις το βράδυ, στα στρατόπεδα. Το 1949 μετανάστευσαν στο Ισραήλ και το συγκρότημα Lilliput έπαιζε ως το 1955. Ο Μένγκελε πέθανε από πνιγμό, χωρίς ποτέ να δικαστεί.
«Σωθήκαμε χάρη στον διάβολο», θα πει πολλά χρόνια αργότερα η 20χρονη τότε Πέρλα Οβιτς στους δημοσιογράφους-συγγραφείς Γιεχούντα Κορέν και Εϊλάτ Νεγκέφ, οι οποίοι μετέφεραν την απίστευτη ιστορία της Πέρλας και της οικογένειάς της στο βιβλίο «Οι 7 νάνοι του Αουσβιτς», που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά (εκδ. Πηγή).

Οι επτά νάνοι του Αουσβιτς -Η απίστευτη ιστορία που έγινε βιβλίο στα ελληνικά [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Οι επτά νάνοι του Αουσβιτς -Η απίστευτη ιστορία που έγινε βιβλίο στα ελληνικά [εικόνες] | iefimerida.gr 6

«Ο Μένγκελε τους αφαιρούσε υγιή δόντια, έπαιρνε δείγματα μαλλιών και μυελού των οστών και τους υπέβαλε καθημερινά σε επώδυνα πειράματα στην προσπάθειά του να μάθει τα μυστικά της γενετικής», τονίζουν οι συγγραφείς.

Οι επτά νάνοι του Αουσβιτς -Η απίστευτη ιστορία που έγινε βιβλίο στα ελληνικά [εικόνες] | iefimerida.gr 7

Τρείς από τις γυναίκες Οβιτς, στο Ισραήλ:

Οι επτά νάνοι του Αουσβιτς -Η απίστευτη ιστορία που έγινε βιβλίο στα ελληνικά [εικόνες] | iefimerida.gr 8

Δεξιά, με το μαύρο φόρεμα, η Πέρλα Οβιτς:

Οι επτά νάνοι του Αουσβιτς -Η απίστευτη ιστορία που έγινε βιβλίο στα ελληνικά [εικόνες] | iefimerida.gr 9
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ