SSM:Βάζει «φρένο» στην αγορά κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες - iefimerida.gr

SSM:Βάζει «φρένο» στην αγορά κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Να σταματήσουν να λειτουργούν ως τελευταίο «καταφύγιο του κράτους» για τον δανεισμό κρατικών επιχειρήσεων ζήτησε από τις ελληνικές τράπεζες η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Ντανιέλ Νουί στις επαφές που είχε με τις διοικήσεις στην Αθήνα.

Η σύσταση αυτή, η οποία ευθυγραμμίζεται με ανάλογο αίτημα του προέδρου της ΕΚΤ προς το τραπεζικό σύστημα, όταν οι ελληνικές τράπεζες προσέφυγαν στην αποκλειστική χρηματοδότηση του ELA και εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της άμυνας των τραπεζών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τράπεζες θα μπορούν να αγοράζουν ομόλογα κρατικών επιχειρήσεων μόνο μετά από σχετική εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος στον SSM και εφόσον το αίτημα περάσει από το Γενικό Συμβούλιο του SSM και εγκριθεί.

Η επίσκεψη Νουί πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο έντονων πιέσεων για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος καταγράφουν σημαντικές απώλειες στο χρηματιστήριο.

Κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα η επικεφαλής του SSM ζήτησε την επίσπευση της ενεργής αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων. Ο SSM επικεντρώνεται στη γοργή και αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στην κατεύθυνση αυτή είναι αναγκαία η ολοκλήρωση του κανονιστικού πλαισίου, όπως κρίσιμη είναι για τον Ευρωπαίο επόπτη και η εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών. Σημειώνεται ότι το θέμα των κόκκινων δανείων η κ. Νουί κάλεσε τις διοικήσεις των τραπεζών να κινηθούν πιο αποφασιστικά και να επιλέξουν αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης τους.

Εκτός από το θέμα των κόκκινων δανείων, της δανειοδότησης και τους τρόπους κεφαλαιακής θωράκισης των τραπεζών η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού έθεσε το θέμα της πιστής εφαρμογής του νόμου που αφορά στα κριτήρια επιλογής των διοικήσεων των τραπεζών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ SSM Ντανιέλ Νουί τράπεζες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ