Σε δημοπρασία έργα του Χίτλερ-Εκτός από τρελός δικτάτορας ήταν και κακός ζωγράφος [εικόνες] - iefimerida.gr

Σε δημοπρασία έργα του Χίτλερ-Εκτός από τρελός δικτάτορας ήταν και κακός ζωγράφος [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα 29 έργα που δημοπρατούνται εικονίζουν τοπία και κτήρια και οι τιμές κυμαίνονται από 75.000 έως 150.000 ευρώ. Ο γερμανικός οίκος δημοπρασίας Weidler λέει προς τους επικριτές ότι δεν ευθύνεται εκείνος για την πώληση αλλά οι κάτοχοι των έργων.

Ο Αδόλφος Χίτλερ ήθελε να γίνει ζωγράφος, προτού αποφασίσει να καταστρέψει τον κόσμο. Στα χρόνια πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ζούσε στη Βιέννη (1908-13) ζωγράφιζε πολύ και πουλούσε τις υδατογραφίες και τις καρτ ποστάλ που φιλοτεχνούσε για να βγάζει τα προς το ζην. Με κάκιστα αποτελέσματα, βέβαια. Γι αυτό άραγε το έριξε στον φασισμό;

Σε δημοπρασία έργα του Χίτλερ-Εκτός από τρελός δικτάτορας ήταν και κακός ζωγράφος [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Σε δημοπρασία έργα του Χίτλερ-Εκτός από τρελός δικτάτορας ήταν και κακός ζωγράφος [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Στην αυτοβιογραφία του, με τίτλο «Ο Αγών μου» η οποία σύντομα θα επανεκδοθεί στη Γερμανία, ο πολεμοχαρής δικτάτορας διηγείται ότι όταν ήταν νεος ήθελε να γίνει ζωγράφος. Αλλά οι φιλοδοξίες του δεν ευοδώθηκαν διότι απερρίφθη δύο φορές στις εισαγωγικές εξετάσεις από την Ακαδημία των Καλών Τεχνών της Βιέννη το 1907 και το 1908. Η Ακαδημία θεώρησε ότι ο Χίτλερ είχε περισσότερο ταλέντο στην αρχιτεκτονική παρά στη ζωγραφική. Ετσι του έγραψαν τουλάχιστον στις δύο απορριπτικές επιστολές για την εισαγωγή του.

Σε δημοπρασία έργα του Χίτλερ-Εκτός από τρελός δικτάτορας ήταν και κακός ζωγράφος [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Σε δημοπρασία έργα του Χίτλερ-Εκτός από τρελός δικτάτορας ήταν και κακός ζωγράφος [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Μελετητές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή περί τα 300 ολοκληρωμένα έργα του Χίτλερ τα οποία ζωγράφισε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Ο ίδιος αναφέρει στο «Ο Αγών μου» ότι ζωγράφιζε δύο έργα την ημέρα όταν ζούσε στη Βιέννη. Αυτό μάλλον δεν ευσταθεί διότι αν ζωγράφιζε έστω ένα έργο κάθε μέρα όσο ζούσε στην αυστριακή πρωτεύουσα, στο σύνολο θα υπήρχαν περισσότερα 600 κομμάτια. Αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν παραγωγικότατος!

Σε δημοπρασία έργα του Χίτλερ-Εκτός από τρελός δικτάτορας ήταν και κακός ζωγράφος [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Σε δημοπρασία έργα του Χίτλερ-Εκτός από τρελός δικτάτορας ήταν και κακός ζωγράφος [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Μάλιστα όπως γράφει ο δικτάτορας, σε ηλικία 25 ετών στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο είχε πάρει μαζί του μπογιές στο μέτωπο, για να ζωγραφίζει στον ελεύθερο χρόνο του. Εκείνα ήταν τα τελευταία έργα του προτού ασχοληθεί με την πολιτική και καταστρέψει τον κόσμο.

Σε δημοπρασία έργα του Χίτλερ-Εκτός από τρελός δικτάτορας ήταν και κακός ζωγράφος [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Σε δημοπρασία έργα του Χίτλερ-Εκτός από τρελός δικτάτορας ήταν και κακός ζωγράφος [εικόνες] | iefimerida.gr 7

Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ένας αριθμός έργων του κατασχέθηκαν από τον αμερικανικό στρατό. Μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ μαζί με άλλα κατασχεθέντα αντικείμενα και κρατούνται ακόμα από την αμερικανική κυβέρνηση η οποία αρνείται να τα τα εκθέσει.

Σε δημοπρασία έργα του Χίτλερ-Εκτός από τρελός δικτάτορας ήταν και κακός ζωγράφος [εικόνες] | iefimerida.gr 8
Σε δημοπρασία έργα του Χίτλερ-Εκτός από τρελός δικτάτορας ήταν και κακός ζωγράφος [εικόνες] | iefimerida.gr 9

Ορισμένα έργα όμως ανήκουν και σε προσωπικές συλλογές και αυτά άρχισαν να εμφανίζονται σιγά σιγά σε δημοπρασίες από το 2000 και μετά. Οι τιμές φυσικά είναι υψηλότατες! Παρά την κάκιστη ποιότητα της ζωγραφικής και την αφελή θεματολογία, οι πίνακες του Χίτλερ πωλούνται μέχρι στιγμής από 75.000 έως τις 150.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ