Το Χρηματιστήριο κατρακυλά -Τρομακτικές απώλειες στις τραπεζικές μετοχές - iefimerida.gr

Το Χρηματιστήριο κατρακυλά -Τρομακτικές απώλειες στις τραπεζικές μετοχές

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στα ύψη ξαναβρίσκεται το ρίσκο της χώρας και η μεγαλύτερη πίεση μεταφέρεται στις τράπεζες, οι οποίες μέσα σε λίγες εβδομάδες έχουν χάσει τα 8 δισ. ευρώ από τα περίπου 14 δισ. ευρώ της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης!

«Πουλάνε όλοι. Ξένα και ελληνικά funds. Δεν υπάρχει κανένα σημείο στήριξης», σημειώνει χρηματιστηριακός παράγοντας, με φόντο τη νέα κατρακύλα του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος χάνει περίπου 12%, παγιδευμένος στις Συμπληγάδες της εσωτερικής αβεβαιότητας και των διεθνών αρνητικών εξελίξεων, όπως αυτές επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Όπως λέει ο ίδιος παράγοντας, τον τόνο δίνει η πορεία του 10ετούς ομολόγου, το οποίο από την αρχή του χρόνου τραβάει την ανηφόρα, αποτυπώνοντας την αβεβαιότητα και το ρίσκο. Στο τέλος Δεκεμβρίου η απόδοση του 10ετούς βρισκόταν στο 8,186%. Σήμερα βρέθηκε στο 10,745%, σημειώνοντας αύξηση 2,5 ποσοστιαίων μονάδων ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που παρατηρείται στο πεδίο της διαπραγμάτευσης. Την ίδια ώρα, το γερμανικό 10ετές «παίζει» στα επίπεδα του 0,2%, το πορτογαλικό βρίσκεται στο 3,4%, το ιταλικό στο 1,7%, το γαλλικό στο 0,6%, το ιρλανδικό στο 0,9%.

Οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο -και όχι μόνο- έριξαν βαριά σκιά στις επαφές που είχε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και τις διοικήσεις των τραπεζών. Υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται ζήτημα νέων stress tests εντός του 2016 για τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο είναι προφανές ότι η πίεση που δέχονται αλλάζει δραματικά τον σχεδιασμό τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ