5 καρφιά των δανειστών στην κυβέρνηση - iefimerida.gr

5 καρφιά των δανειστών στην κυβέρνηση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Tην ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία της αξιολόγησης υπογράμμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, λέγοντας ότι με αυτό συμφωνεί και η ελληνική πλευρά.


Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι οι συζητήσεις των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα με τις ελληνικές αρχές «πήγαν πολύ καλά», αλλά παραμένουν «διαφορές» στο ασφαλιστικό, στα δημοσιονομικά στοιχεία του 2016 και των επόμενων ετών, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Σε γενικές γραμμές χαρακτήρισε τα θέματα της πρώτης αξιολόγησης «σύνθετα», όχι μόνο από τεχνικής απόψεως, αλλά «ακόμη περισσότερο από πολιτικής», σημειώνοντας ωστόσο πως «όλοι ελπίζουν ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σχετικά σύντομα». Σημείωσε, πάντως, ότι «η ποιότητα της συμφωνίας υπερέχει της ταχύτητας επίτευξής της».

Τα πέντε καρφιά

Συνολικά πέντε ήταν τα «καρφιά» προς την ελληνική κυβέρνηση, καθώς όπως ανέφερε η πηγή, δεν υπάρχει ακόμα ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα. Επίσης, στο ασφαλιστικό, αν και υπήρξε πρόοδος, υπάρχουν κενά, μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για το 2016 δεν έχουν ακόμα ληφθεί, ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα πως το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων πρέπει να λειτουργεί πριν το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.
Τεχνικά τα θέματα αυτά είναι πολύπλοκα και ακόμα πιο δύσκολα στο πολιτικό επίπεδο, τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, προμηνύοντας πολύμηνες διαδικασίες.

Εν τω μεταξύ, όπως επισημάνθηκε κατά την ενημέρωση, στο μεθαυριανό Eurogroup στις Βρυξέλλες θα γίνει μια αποτίμηση της κατάστασης, ενώ δεν αναμένεται να ληφθεί καμία απόφαση. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 15:00 ώρα Βρυξελλών (16:00 ώρα Ελλάδος) και θα έχει ως κύριο θέμα του την αποτίμηση της κατάστασης έπειτα από τις διεργασίες των τεχνικών κλιμακίων και των επικεφαλής των θεσμών με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα, όπως και το τι μέλλει γενέσθαι.

Οι επικεφαλής των θεσμών πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα και να μπουν στη διαδικασία ολοκλήρωσης των ζητημάτων, όπως τόνισε χαρακτηριστικά η πηγή. Οι συνομιλίες ήταν «λεπτομερείς και ειλικρινείς» με τις ελληνικές αρχές, ενώ ήδη μεγάλος αριθμός τεχνικών κλιμακίων εργάζεται στην Ελλάδα.

Πολύ σημαντικό ζήτημα θεωρούν οι θεσμοί εταίρων το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο όπως τόνισε ο αξιωματούχος, θα πρέπει να λειτουργεί πριν το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Για το θέμα όμως εκκρεμεί σημαντικό μέρος της νομοθεσίας που πρέπει να ρυθμιστεί, γιατί μεγάλο μέρος του δημοσίου θα κλιθεί να συμμετέχει στο ταμείο.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά στην κατάσταση του δημοσίου τομέα, με ισχυρό «ράπισμα» για τους μετακλητούς και ειδική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο που καθυστερούν.

«Απογοητευτική» χαρακτήρισε ο κορυφαίος αξιωματούχος την πολιτικοποίηση του δημοσίου τομέα υπογραμμίζοντας ότι πρόσφατα υπήρξαν τοποθετήσεις σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς μετακλητών υπάλληλων. Για τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης, φαίνεται πως ένας αριθμός υπουργείων και υπουργών «δεν έχει αντιληφθεί τις συμφωνίες και τις δηλώσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου». Η πολιτικοποίηση του δημοσίου τομέα είναι μείζον ζήτημα στον εκσυγχρονισμό του δημοσίου, τόνισε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δανειστές κυβέρνηση καρφιά διορισμοί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ