Ο προϋπολογισμός της θητείας του Ομπάμα -Η μάχη κατά του ISIS στο προσχέδιο του 2017 - iefimerida.gr

Ο προϋπολογισμός της θητείας του Ομπάμα -Η μάχη κατά του ISIS στο προσχέδιο του 2017

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ανακοινώνει σήμερα τον τελευταίο προϋπολογισμό της θητείας του στο Λευκό Οίκο, με ένα προσχέδιο προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2017.

Το προσχέδιο αυτό, περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση προτεραιοτήτων από τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, μέχρι τις δαπάνες για τους οικονομικά ασθενέστερους Αμερικανούς.

Εν μέσω ακραίων αντιπαραθασέων Ρεπουμπλικάνων-Δημοκρατικών

Ο προϋπολογισμός για το νέο οικονομικό έτος, που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου, είναι στην ουσία ένα πολιτικό κείμενο και είναι αμφίβολο ότι θα γίνει αποδεκτό από το Κογκρέσο που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Ωστόσο, δίνει στον πρόεδρο Ομπάμα, έναν πρόεδρο των Δημοκρατικών, που αποχωρεί τον Ιανουάριο, μία τελευταία ευκαιρία κατάθεσης προτάσεων για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, των μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη, αλλά και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με το ρεπορταζ του ΑΠΕ.

«Το κείμενο αυτό θα είναι η τελευταία ευκαιρία για τον πρόεδρο Ομπάμα, να παρουσιάσει το όραμά του για το οικονομικό μέλλον αυτής της χώρας», δήλωσε ο Τζοελ Φρίντμαν, αντιπρόεδρος για την ομοσπονδιακή οικονομική πολιτική στο Κέντρο Προϋπολογισμού και Προτεραιοτήτων Πολιτικής. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι θα ενεργοποιηθεί αυτή τη χρονιά. Οι Ρεπουμπλικάνοι δε θα το αποδεχτούν. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι δε θα είναι ένα χρήσιμο κείμενο» τόνισε ο Φρίντμαν.

Το Κογκρέσο μπορεί να προωθήσει στοιχεία του προϋπολογισμού, χωρίς να εγκρίνει το σύνολο της πρότασης, με συνολικό ποσό δαπανών στα 4 τρισ δολάρια, ακολουθώντας την πρόταση Ομπάμα για δαπάνες 3,99 τρισ δολαρίων για το οικονομικό έτος 2016.
Το φετινό κείμενο του προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα κινείται εντός των ορίων της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου την προηγούμενη χρονιά, καταργώντας την υποχρεωτική μείωση των δαπανών της τελευταίας στιγμής στους τομείς της άμυνας, αλλά και των εσωτερικών δαπανών.

Ο Φρίντμαν επεσήμανε ότι ο Ομπάμα και ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν έχουν συμφωνήσει σε μερικά σημεία για την καταπολέμηση της φτώχειας, όπως η επέκταση φορολογικών ελαφρύνσεων, που ενθαρρύνουν τους χαμηλόμισθους Αμερικανούς να εργαστούν περισσότερο. Ωστόσο, οι διαφορές ανάμεσα στα δύο πολιτικά στρατόπεδα και εντός της προεκλογικής προεδρικής χρονιάς, έχουν οξυνθεί.

Προς την κατεύθυνση αυτή, οι Ρεπουμπλικάνοι προχώρησαν σε μία πολιτικά ασυνήθιστη κίνηση, μην προσκαλώντας το διευθυντή Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου Σον Ντόνοβαν για να τους ενημερώσει για την πρόταση προϋπολογισμού του Ομπάμα.

«Ίσως επιλέγουν τη προσέγγιση του Ντόναλντ Τραμπ στις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό. Προτιμούν να μην εμφανίζονται», σχολίασε ο Τζος Έρνεστ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου την προηγούμενη εβδομάδα, αναφερόμενος στην απόφαση των προεδρικών υποψηφίων των Ρεπουμπλικάνων να ακυρώσουν μία τηλεοπτική συζήτηση με τους συνυποψηφίους τους, των Δημοκρατικών, πριν τις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα.

Οι βασικές προτάσεις

Η διακυβέρνηση Ομπάμα έχει ήδη δημοσιοποιήσει βασικά στοιχεία των προτάσεών της, για τη διαμόρφωση των δαπανών. Το Πεντάγωνο θα ζητήσει κονδύλια μεγαλύτερα των 7 δισ δολαρίων για τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, καταγράφοντας αύξηση 35% σε σύγκριση με το αίτημά χρηματοδότησης του, την προηγούμενη χρονιά. Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο Ομπάμα θα προτείνει αύξηση της χρηματοδότησης των ερευνητικών προγραμμάτων κατά 20%, στα 7,7 δισ δολάρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ