Business Insider: Η Ρωσία είναι τόσο απελπισμένη για χρήματα, που πουλάει τα «ασημικά» της - iefimerida.gr

Business Insider: Η Ρωσία είναι τόσο απελπισμένη για χρήματα, που πουλάει τα «ασημικά» της

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη στιγμή που παραπαίει, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων και της ύφεσης που προκαλεί η πτώση της τιμής του πετρελαίου, η ρωσική κυβέρνηση ετοιμάζει τον κατάλογο των επτά στρατηγικών κρατικών επιχειρήσεων που θα βγάλει στην «αγορά» για μερική ιδιωτικοποίηση.

Το Κρεμλίνο έχει άμεση ανάγκη «φρέσκο» χρήμα στα δημόσια ταμεία και ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου, μαζί με το μονοπώλιο αγωγών μπορεί να μπει στη λίστα των πωλήσεων, σύμφωνα με το Business Insider.

Η λίστα, σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη κρατική εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας, την Rosneft, το κρατικό μονοπώλιο των αγωγών, Trasneft, τη εταιρεία αδαμαντωρυχείων Alrosa, την αεροπορική εταιρεία Aeroflot, τη ναυτιλιακή Sovcomflot και τους ρωσικούς σιδηροδρόμους. Δύο τράπεζες, οι VTB και Sberbank εκτιμάται ότι αποσύρθηκαν από τη λίστα.

Πίσω από αυτή την ανανεωμένη ώθηση των ιδιωτικοποιήσεων είναι ο υπουργός Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ, ο οποίος περιμένει την έγκριση του Βλαντιμίρ Πούτιν για τον οριστικό κατάλογο ακόμη και στα τέλη της εβδομάδας.

Η Ρωσία έχει απόλυτη ανάγκη από μετρητά, καθώς φέτος το έλλειμμα μπορεί να ξεπεράσει τα 21 δισ. δολάρια, ακόμη και με την τιμή πετρελαίου στα 40 δολάρια το βαρέλι. Προς στιγμήν, έχει πέσει κάτω από αυτό το όριο και μόνο οι σχετικά αισιόδοξοι ελπίζουν ότι θα ανακάμψει στα 50 δολάρια ή θα τα ξεπεράσει ως το τέλος της χρονιάς.

Αυτή είναι δύσκολη εποχή για ιδιωτικοποιήσεις, σημειώνει το Business Insider. Αυτή την εβδομάδα μόνο, δύο κολοσσοί του πετρελαίου, η BP και η ExxonMobil, έδωσαν άσχημα στοιχεία για το 2015, με αμφότερες να επηρεάζονται από το φτηνό πετρέλαιο.

Επιπλέον, το Κρεμλίνο θα είναι επιλεκτικό, ξεκαθαρίζοντας ότι προτιμά τους ντόπιους αγοραστές, αν και επίσημα οι προσφορές ξένων εταιρειών είναι ευπρόσδεκτες και οι Αυστριακοί προσκλήθηκαν επίσημα να μετάσχουν. Αλλωστε, η τακτική «κάνω τον δύσκολο», είναι μέρος της διαπραγμάτευσης, παρατηρεί το Business Insider.

Τον περασμένο Νοέμβριο ο υπουργός Οικονομικών, Αλεξέι Ουλικάγιεφ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε Κινέζους να μετάσχουν στη μερική ιδιωτικοποίηση της Rosneft. Ομως, φέτος δεν έγιναν περαιτέρω συζητήσεις επί του θέματος. Ακόμη κι αν οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για την Rosneft, μπορεί να δυσκολευτούν να ταιριάξουν τους στρατηγικούς στόχους τους με το τρέχον περιβάλλον στις πετρελαϊκές τιμές. Με την οικονομική «επιβράδυνση» στην Κίνα, οι αγορές εμπορευμάτων είναι υπό πίεση.

Επίσης, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία φαίνονται λιγότερο δελεαστικά, αν ληφθεί υπόψη ότι το Κρεμλίνο ενδιαφέρεται μόνο για τη μερική ιδιωτικοποίησή τους. Σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ, η Rosneft και η Bashneft θα είναι στην κορυφή της λίστας. Η πρόσκληση του υπουργού Οικονομικών στους Αυστριακούς ανέφερε ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει με τις εταιρείες για τις οποίες υπάρχει ήδη πλάνο ιδιωτικοποίησης και οι Bashneft, Alrosa και Rosneft είναι ανάμεσά τους.

Αν και εκείνος θεωρεί ότι είναι ήδη ειλημμένη η απόφαση για να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, υπάρχουν αρκετοί που αντιδρούν, με τους περισσότερους να επισημαίνουν ότι δεν είναι η κατάλληλη εποχή για να γίνει κάτι τέτοιο.

Ο Αλεξέι Κούντριν είναι ανάμεσά τους. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε πρόσφατα ότι η αξία των εν λόγω εταιρειών είναι πολύ χαμηλή, στην κορύφωση της πτώσης της τιμής του πετρελαίου. «Αν και η Rosneft πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί γιατί δεν έχει άλλες πηγές για την κάλυψη του ελλείμματος, οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να αναβληθούν για 1,5 χρόνο, γιατί τότε θα φέρουν σημαντικά περισσότερα χρήματα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ