Νέα πρόταση εμφάνισε ο Κατρούγκαλος για τα μπλοκάκια [pdf] - iefimerida.gr

Νέα πρόταση εμφάνισε ο Κατρούγκαλος για τα μπλοκάκια [pdf]

Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βελτιωμένη πρόταση για μεταβατική περίοδο τριών ετών κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στους κλάδους των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών σε μία προσπάθεια συμβιβασμού.

Η νέα πρόταση που παρουσίασε κ. Κατρούγκαλος, προβλέπει ότι η ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές θα έχει βάθος τριών ετών και όχι ενός έτους όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη. Συγκεκριμένα οι νέοι επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώνουν χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, ίσες με αυτές που καταβάλλουν οι αγρότες, για τα πέντε πρώτα χρόνια εργασίας.

Στο τέλος αυτής της μεταβατικής περιόδου θα επανεξεταστούν συνολικά οι συντελεστές ενόψει της απόδοσής τους και του κατά πόσο συνεισέφεραν στην αύξηση της εισφοροδοτικής βάσης. Οι εκπτώσεις θα ξεκινούν από 50% για τα εισοδήματα των 10.000 ευρώ έως και 15% για τα εισοδήματα έως 40.000 ευρώ.

Η πρόταση Κατρούγκαλου εφαρμόζεται για ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 7.033 ευρώ. Η πρώτη κλίμακα εισοδήματος διαμορφώνεται από 7.033 έως 10.000 ευρώ. Για τα ετήσια ατομικά εισοδήματα που εμπίπτουν στην κλίμακα αυτή, εφαρμόζεται μείωση των
εισφορών κατά 50%. Για κάθε 1.000 ευρώ αύξησης του ετήσιου ατομικού εισοδήματος διαμορφώνεται η επόμενη κλίμακα εισοδήματος και μειώνεται αντιστοίχως το ποσοστό έκπτωσης των εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα.
Ανάλογες εκπτώσεις προβλέπεται να ανακοινωθούν και για τους αγρότες αλλά και για κλάδους επιστημόνων με ιδιαίτερα επαγγελματικά χαρακτηριστικά όπως οι δικηγόροι για τους οποίους θα προβλεφθεί μείωση εισφοράς υπέρ της επικούρισης και του εφάπαξ.

Διαβάστε αναλυτικά την πρόταση του υπουργού Εργασίας σε μορφή PDF.

Δεν κάνουν πίσω οι επιστημονικοί φορείς
Η πρώτη αντίδραση ωστόσο των επιστημονικών φορέων για τη νέα πρόταση του υπουργείου είναι αρνητική και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. «Αν η κυβέρνηση θέλει να φέρει ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο ντυμένο ασφαλιστικό δεν μας απασχολεί», δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, διαμηνύοντας ότι «δεν μπαίνουμε σε τέτοια κουβέντα” για “εκπτώσεις ενόψει Φεβρουαρίου τύπου σούπερ μάρκετ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ