Πιτσιόρλας για ΟΛΠ: Το Δημόσιο θα ήθελε 300 χρόνια για να εισπράξει ό,τι πήρε από την πώληση - iefimerida.gr

Πιτσιόρλας για ΟΛΠ: Το Δημόσιο θα ήθελε 300 χρόνια για να εισπράξει ό,τι πήρε από την πώληση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το θετικό αποτέλεσμα από την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ θα πρέπει να κεφαλαιοποιήσει η κυβέρνηση επισημαίνει ο πρόεδρος του ΤΑΪΠΕΔ, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα αυθαίρετη και ατεκμηρίωτη την προπαγάνδα κατά της συμφωνίας.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Αυγή» τονίζει ότι τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, επισημαίνει ότι το τίμημα είναι πολύ καλό, παρουσιάζοντας στοιχεία που δείχνουν ότι με τον προηγούμενο ρυθμό εσόδων «το Ελληνικό Δημόσιο θα χρειαζόταν πάνω από 300 χρόνια για να εισπράξει το ποσό που εισπράττει τώρα (τίμημα και επενδύσεις) για τα 40 χρόνια παραχώρησης». Από αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι το ενοίκιο της Cosco για τον προβλήτα 2 και 3 χρηματοδοτούσε τα ελλείμματα του υπολοίπου ΟΛΠ και το κράτος έπαιρνε «κάτι λιγότερο από ψίχουλα». Ο κ. Πιτσιόρλας σημειώνει ότι η πώληση των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο αποτελεί την αφετηρία για μία στρατηγική συνεργασία της Ελλάδος με την Κίνα. Ο ίδιος εξηγεί ότι το Ελληνικό Δημόσιο παραχωρεί την χρήση του λιμανιού για 40 χρόνια και μετά η χρήση θα επιστρέψει σε αυτό, οπότε δεν πουλά το λιμάνι ή τις λιμενικές υποδομές.

Αναφερόμενος στην κόντρα με κυβερνητικά στελέχη για την πώληση του ΟΛΠ ο κ. Πιτσιόρλας είπε: Δεν θα ήθελα να δώσω συνέχεια σε αυτήν την αντιπαράθεση που βλάπτει την εικόνα της Κυβέρνησης σε μία τόσο δύσκολη στιγμή και την εκθέτει σε πιέσεις και κριτικές χωρίς λόγο.
Ο διαγωνισμός έγινε με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών. Βρισκόμαστε στο μέσον της όλης διαδικασίας και έχουμε μπροστά μας αρκετά βήματα για την ολοκλήρωση της, που ευελπιστώ να συντελεσθεί μέχρι τον Ιούνιο.

Σχετικά με τις καταγγελίες του υπουργού Ναυτιλίας κ. Δρίτσα ότι δεν είχε ενημερωθεί, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επανέλαβε ότι όλα έγιναν κανονικά και πρόσθεσε:«αυτό που πετύχαμε είναι ένα θετικό αποτέλεσμα και η Κυβέρνηση θα πρέπει να κεφαλαιοποιήσει την σημαντική επιτυχία, την οποία αναγνωρίζουν οι πάντες. Για παράδειγμα είχαμε δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για τον ΟΛΠ την αναβάθμιση της Ελλάδας από την Standard & Poor's, με τον οίκο να συνδέει την αξιολόγησή του και με την πρόοδο του που έχει γίνει στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων».

Στην ίδια συνέντευξη, επισημαίνει μεταξύ άλλων, τα εξήςε:

  • Ο διαγωνισμός αφορά την πώληση του 67% των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε. που είναι ήδη εισηγμένη στο χρηματιστήριο και έχει ήδη κατά 25% ιδιώτες μετόχους. Το Ελληνικό Δημόσιο δεν πουλάει το λιμάνι. Δεν πουλάει τη χερσαία ζώνη και τις υποδομές του λιμανιού. Όσοι αναφέρονται σε αντικειμενικές αξίες κλπ., απλώς υποδηλώνουν την άγνοιά τους. Το Ελληνικό Δημόσιο παραχωρεί την χρήση του λιμανιού για 40 χρόνια και μετά η χρήση θα επανέλθει σε αυτό. Βεβαίως σε ένα λιμάνι που τότε θα είναι όχι το σημερινό αλλά ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου.
  • Για την πώληση λοιπόν του 67% των μετοχών, η COSCO προσέφερε 370 εκατ. ευρώ και δεσμεύτηκε για επενδύσεις ύψους 350 εκατ. και εάν αφαιρέσουμε κάποιους κοινοτικούς πόρους 250 εκατ. τα οποία θα αυξηθούν εάν υπάρξει μείωση στην ευρωπαϊκή επιδότηση του προβλήτα κρουαζιέρας. Αυτή η προσφορά είναι πολύ καλή και μόνο ως επιτυχία μπορεί να χαρακτηρισθεί.
  • Για την εκτίμηση της προσφοράς της COSCO ,το ΤΑΙΠΕΔ χρησιμοποίησε δύο ανεξάρτητους αποτιμητές (Deloitte- Kantor και IBG- American Appraisal). Οι δύο αποτιμητές χρησιμοποίησαν για την αποτίμησή τους τις τέσσερις πιο αξιόπιστες διεθνείς μεθόδους αποτίμησης (η Μέθοδος Προεξόφλησης Μελλοντικών Ταμειακών Ροών (DCF), η Μέθοδος Δεικτών Κεφαλαιαγοράς, η Μέθοδος Συγκρίσιμων Συναλλαγών, η Μέθοδος Χρηματιστηριακής Αξίας. Το εύρος τιμών ανά μετοχή των αποτιμήσεων ήταν από € 18,4 έως € 21,2 ανά μετοχή. Επίσης, οι μετοχές του ΟΛΠ, καθότι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρακολουθούνται σταθερά από τα Τμήματα Ανάλυσης δύο μεγάλων εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων (Εθνική Χρηματιστηριακή και Alpha Finance), τα οποία ανά διαστήματα δημοσιεύουν μελέτες αποτίμησης των μετοχών της εταιρείας. Η αξία ανά μετοχή που δίνουν είναι €20 και €20,7 ανά μετοχή.
  • Την πενταετία 2010-2014 το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε από τον ΟΛΠ σε ενοίκια μόλις 10,5 εκατ. ευρώ και μερίσματα 5,5 εκατ. Η Cosco πλήρωσε στον ΟΛΠ 158 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΟΛΠ είχε καθαρά κέρδη μόλις 35,5 εκατ. Αν δηλαδή δεν υπήρχε η Cosco ο ΟΛΠ στην πενταετία θα είχε γράψει σωρευτική ζημία 117 εκατ.
  • Από αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι το ενοίκιο της COSCO χρηματοδοτούσε τα ελλείμματα του υπολοίπου ΟΛΠ και το κράτος έπαιρνε κάτι λιγότερο από ψίχουλα. Με αυτόν τον ρυθμό εσόδου το Ελληνικό Δημόσιο θα χρειαζόταν πάνω από 300 χρόνια για να εισπράξει το ποσό που εισπράττει τώρα (τίμημα και επενδύσεις) για τα 40 χρόνια παραχώρησης.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Πιτσιόρλας ΤΑΙΠΕΔ ΟΛΠ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ