Η Β. Κορέα εκτόξευσε πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς -Εντονες αντιδράσεις, έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας [βίντεο] - iefimerida.gr

Η Β. Κορέα εκτόξευσε πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς -Εντονες αντιδράσεις, έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε ξανά η Βόρεια Κορέα, έπειτα από την εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.

Η κίνηση αυτή έγινε παρά τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τις οποίες απαγορεύεται στη Βόρεια Κορέα να αναπτύσσει και να χρησιμοποιεί τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων.

Η Πιονγκγιάνγκ είχε ενημερώσει υπηρεσίες του ΟΗΕ ότι σχεδίαζε να εκτοξεύσει έναν πύραυλο για να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο γεωπαρατήρησης, προκαλώντας αντιδράσεις από δυτικές κυβερνήσεις, που θεωρούν την κίνηση συγκαλυμμένη δοκιμή εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου.

Η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας μετέδωσε ότι η εκτόξευση του πυραύλου στέφθηκε από «πλήρη επιτυχία», αν και νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας είχε μεταδώσει ότι η εκτόξευση ενδέχεται να ήταν αποτυχημένη. Σύμφωνα με ΜΜΕ της χώρας, ο πύραυλος μοιάζει να απέρριψε τις δεξαμενές του πρώτου και του δεύτερου σταδίου καύσης, με τις δεξαμενές του πρώτου σταδίου να πέφτουν στη θάλασσα, στη δυτική ακτή της κορεατικής χερσονήσου. Αντίθετα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο πύραυλος φαίνεται πως έφθασε στο διάστημα.

Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Μετά από αυτή την εξέλιξη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί επειγόντως σήμερα στη Νέα Υόρκη. Η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών ζητήθηκε από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, και τη Νότια Κορέα.

Σε κοινή τους επιστολή προς την προεδρία του Συμβουλίου, την οποία ασκεί η Βενεζουέλα, η Ουάσινγκτον και το Τόκιο υπογραμμίζουν ότι «η εκτόξευση σήμερα ενός υποτιθέμενου "δορυφόρου" από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ», οι οποίες απαγορεύουν στην Πιονγκγιάνγκ κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων ή πυρηνικών όπλων.

Εντονες αντιδράσεις

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε δήλωσε ότι η εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί μια «ασυγχώρητη προκλητική ενέργεια» και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει το ταχύτερο δυνατόν σθεναρές κυρώσεις.

Το γεγονός καταδίκασε έντονα και ο Μπαν Κι Μουν, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να καλεί τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες.

«Είναι βαθιά λυπηρό το ότι (η Βόρεια Κορέα) διεξήγαγε μια εκτόξευση χρησιμοποιώντας βαλλιστική πυραυλική τεχνολογία κατά παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (...) παρά την ομόφωνη έκκληση της διεθνούς κοινότητας να μην προβεί σε μια τέτοια ενέργεια», αναφέρει η ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το γραφείο του.

Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να υπερασπιστεί την ασφάλειά της και αυτή των συμμάχων της, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να δείξει στην Πιονγκγιάνγκ ότι οι «ριψοκίνδυνες ενέργειές της πρέπει να έχουν σοβαρές συνέπειες».

«Η εκτόξευση της Βόρειας Κορέας με τη χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων... αποτελεί άλλη μια αποσταθεροποιητική και προκλητική ενέργεια κι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Σούζαν Ράις, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

«Τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την κατασκευή (βαλλιστικών) πυραύλων και πυρηνικών όπλων αποτελούν σοβαρές απειλές για τα συμφέροντά μας — περιλαμβανομένης της ασφάλειας ορισμένων από τους πιο στενούς μας συμμάχους», πρόσθεσε η Ράις. «Καταδικάζουμε τη σημερινή εκτόξευση».

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε καταδίκασε την ενέργεια της Βόρειας Κορέας, χαρακτηρίζοντάς την «εντελώς απαράδεκτη».

Τη λύπη του εξέφρασε και το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, καλώντας όλες τις πλευρές να δράσουν προσεκτικά και να απέχουν από τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να οξύνουν περαιτέρω τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ