Αμερικάνικο Think Tank: Το ΝΑΤΟ θα πιαστεί στον ύπνο αν η Ρωσία αποφασίσει να επιτεθεί στη Βαλτική - iefimerida.gr

Αμερικάνικο Think Tank: Το ΝΑΤΟ θα πιαστεί στον ύπνο αν η Ρωσία αποφασίσει να επιτεθεί στη Βαλτική

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των Αμερικανών ότι πρόκειται να τετραπλασιάσουν τον αμυντικό τους προϋπολογισμό που κατευθύνεται στην προστασία της Ευρώπης, υπό τον φόβο της επιθετικότητας της Ρωσίας, μια καινούργια μελέτη έρχεται να τροφοδοτήσει περαιτέρω την ανησυχία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που διεξήγαγε η «δεξαμενή σκέψης» των ΗΠΑ, RAND Corp, η Ρωσία θα χρειαστεί περίπου 3 ημέρες για να καταλάβει τα εδάφη της ανατολικής Ευρώπης, με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να παρακολουθούν αμήχανες την επέλαση των Ρώσων στρατιωτών, καθώς όπως επισημαίνει η μελέτη τα 12 τάγματα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που σταθμεύουν στην περιοχή δεν διαθέτουν τεθωρακισμένα για να αντιμετωπίσουν τα αντίστοιχα 27 τάγματα των Ρώσων που διαθέτουν βαρύ εξοπλισμό και πλήρη υποστήριξη από τανκς.
Εξετάζοντας κάθε πιθανόν σενάριο σε προσομοιώσεις «παιχνιδιών πολέμου» οι ειδικοί της RAND υποστηρίζουν ότι ο Ρωσικός στρατός θα επιδιώξει αρχικά την κατάληψη της πρωτεύουσας της Λετονίας, Ρίγα, προτού συνεχίσουν στην κατάκτηση και της Εσθονικής πρωτεύουσας Ταλίν.
Η επιχείρηση αυτή που υπολογίζεται να διαρκέσει μεταξύ 36 έως 60 ώρες, καθώς θα έρθει αντιμέτωπη με ισχνή αντίδραση από τον ΝΑΤΟ, θα εξασφαλίσει στις δυνάμεις του Πούτιν τον στρατηγικό έλεγχο ολόκληρης της Ανατολικής Ευρώπης.
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το συμπέρασμα της έρευνας που καταλήγει ότι η Δύση τότε δεν θα έχει άλλη εναλλακτική από το να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο για να αντιμετωπίσει επιτυχώς της Ρωσική επιδρομή, με τους Αμερικανούς εμπειρογνώμονες να δηλώνουν ότι κάτι τέτοιο «θα ήταν ένα καταστροφικό αποτέλεσμα για το ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους».
Η μελέτη επίσης υπολογίζει ότι μια επιτυχημένη αποτρεπτική δύναμη του ΝΑΤΟ θα κόστιζε 2,7 δις επιπλέον τον χρόνο, με τον Ομπάμα να έχει ήδη ζητήσει από τον Κογκρέσο την έγκριση αύξησης στον αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 3,4 δις που θα κατευθυνθούν στο πρόγραμμα που είναι γνωστό ως «European Reassurance Initiative» (Πρωτοβουλία για την διασφάλιση της Ευρώπης).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κόσμος ΡΩΣΙΑ ΝΑΤΟ RAND Corp
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ