Δραματική η κατάσταση στην Ειδομένη: 5.000 πρόσφυγες στο έλεος του χειμώνα [εικόνες] - iefimerida.gr

Δραματική η κατάσταση στην Ειδομένη: 5.000 πρόσφυγες στο έλεος του χειμώνα [εικόνες]

Φωτογραφία: Γιατροί Χωρίς Σύνορα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Βαρδάρης, ο αέρας που φτάνει στον κάμπο της Μακεδονίας από την κοιλάδα του Αξιού εντός τους εδάφους της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, θερίζει από χθες τη μεθόριο στη Ειδομένη, κάνοντας πιο δύσκολη την παραμονή των εφτά χιλιάδων προσφύγων που περιμένουν περάσουν την διάβαση για να διασχίσουν τον "βαλκανικό διάδρομο" προς την Αυστρία και την Γερμανία.

Η χθεσινή νύχτα ήταν παγερή, ψιχάλιζε συνεχώς και κατά διαστήματα έπεφτε χιονόνερο, ενώ η θερμοκρασία δεν σκαρφάλωσε πάνω απ το μηδέν.

Άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, κατάκοποι απο το μακρύ ταξίδι προσπαθούσαν να βολευτούν όπως όπως στον καταυλισμό με τις σκηνές που έχουν στήσει κοντά στην μεθοριακή διάβαση οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Χίλιοι διακόσιοι διανυκτέρευσαν στον καταυλισμό της Ειδομένης, με την ελπίδα οτι θα περάσουν σήμερα τα σύνορα- και αυτοί ήταν οι τυχεροί.

Διότι λίγα χιλιόμετρα παρακάτω, στον αυλόγυρο ενός πρατηρίου υγρών καυσίμων, στο ύψος του Πολυκάστρου, άλλοι πέντε χιλιάδες άντρες, γυναίκες, μικρά παιδιά περιμένουν να φτάσουν στην διάβαση της Ειδομένης και να προλάβουν να κάνουν και αυτοί το "μεγάλο βήμα" προς το όνειρο. Γιατί- ποιος ξέρει;-τα μηνύματα ότι μπορεί να κλείσει εντελώς η "στρόφιγγα" προς τον βορρά καταφθάνουν όλο και πιο ανησυχητικά στα προσφυγικά καραβάνια.

Δραματική η κατάσταση στην Ειδομένη: 5.000 πρόσφυγες στο έλεος του χειμώνα [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Εικόνα: Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι παραμένουν τις τελευταίες μέρες καθηλωμένοι υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες στον τσιμεντοστρωμένο χώρο του βενζινάδικου.

Κάποιοι κοιμούνται σε σταθμευμένα λεωφορεία, άλλοι σε σκηνές μη κυβερνητικών οργανώσεων, μερικοί σε σκοινάκια και οι πιο πολλοί σε υπνόσακους, μέχρις ότου η αστυνομία δώσει εντολή να προωθηθούν στα σύνορα μερικές εκατοντάδες εξ αυτών.

Εκεί σιτίζονται υποτυπωδώς με τρόφιμα που τους διανέμουν μη κυβερνητικές οργανώσεις και προσπαθούν να προστατευτούν από το κρύο με ρούχα και κουβέρτες που τους εφοδιάζουν φορείς και μεμονωμένοι πολίτες.

Η αγανάκτηση ξεχειλίζει και στην κορύφωσή της εξαγριωμένοι πρόσφυγες καταλαμβάνουν το οδόστρωμα στην εθνική οδό που οδηγεί στο τελωνείο των Ευζώνων, όμως οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα δημιουργείται από την πλευρά της ΠΓΔΜ, όπου οι έλεγχοι γίνονται με το "σταγονόμετρο" δημιουργώντας συνωστισμό στην διάβαση.

Μάλιστα μέχρι χθες οδηγοί ταξί της ΠΓΔΜ είχαν καταλάβει την σιδηροδρομική γραμμή στην Γευγελή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση που τους επεβαλε η αστυνομία να μεταφέρουν πρόσφυγες στα σύνορα με την Σερβία αφήνοντας αυτό το επικερδές "προνόμιο" μόνο στα κρατικά τρένα.

Πηγή της ΕΛΑΣ ανάφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις από την εντεινόμενη συσσώρευση προσφύγων στην Ειδομένη, η αστυνομία συγκρατεί προσωρινά πρόσφυγες προερχόμενους από την Αθήνα, εκτός του Πολυκάστρου, και σε άλλα τέσσερα πρατήρια υγρών καυσίμων, επί της εθνικής οδού, στην Λάρισα, Σκοτίνα Πιερίας, την Βέροια και την Κοζάνη και τους επιτρέπει να συνεχίσουν ανάλογα με την αποφόρτιση της Ειδομένης.

Εν τω μεταξύ για αύριο πολίτες και οργανώσεις οργανώνουν συγκέντρωση στην Ειδομένη "ενάντια στους φράχτες και την Ευρώπη φρούριο".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πρόσφυγες Ειδομένη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ