Επίσημη επίσκεψη Τσίπρα στο Ιράν 7-8 Φεβρουαρίου -Σε πρώτο πλάνο οι επενδύσεις - iefimerida.gr

Επίσημη επίσκεψη Τσίπρα στο Ιράν 7-8 Φεβρουαρίου -Σε πρώτο πλάνο οι επενδύσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H αναβάθμιση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με το Ιράν είναι ο στόχος των επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη, στις 7-8 Φεβρουαρίου.

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι αυτή η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Τεχεράνη θα αποτελέσει ορόσημο για τις διμερείς σχέσεις, κάτι που συμμερίζεται και ο πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Μαζίντ Μοταλεμπί Σαμπεσταρί, που μίλησε στο ΑΠΕ.

Όπως σημειώνει ο Ιρανός διπλωμάτης, οι διαβουλεύσεις και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των υψηλόβαθμων αξιωματούχων Ιράν και Ελλάδας για πολιτικά ζητήματα, περιφερειακές κρίσεις και διεθνή ζητήματα μπορούν να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια και υπενθυμίζει παλαιότερες τριμερείς συνεργασίες της Ελλάδας και του Ιράν με την Αρμενία και την Βοσνία.

Επίσης ο Ιρανός πρέσβης υπογραμμίζει τη στρατηγική θέση της Ελλάδας ως «πύλη των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ βρίσκεται κοντά στη Μέση Ανατολή, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της ευρωζώνης, και η ανάπτυξη σχέσεων μαζί της έχει σημασία για μας».

Παράλληλα σημειώνει ότι οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να συνεργαστούν με αντίστοιχες ιρανικές, πέραν της ενέργειας, στους τομείς της φαρμακοβιομηχανίας, των τροφίμων, του τουρισμού, της ιχθυοκαλλιέργειας, της ναυτιλίας και των κατασκευών έργων υποδομής. Ο Ιρανός πρέσβης τονίζει επίσης ότι η χώρα του μπορεί να αποτελέσει καλή ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις στο άμεσο μέλλον.

Γιώργος Τσίπρας: Το Ιράν θέλει την Ελλάδα ως πύλη προς την Ευρώπη
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας, αναφερόμενος στους στόχους της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη, τονίζει ότι το Ιράν έχει τη διάθεση να αποτελέσει η Ελλάδα μία πύλη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Στόχος είναι η αναβάθμιση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με το Ιράν», είπε ο Γ. Τσίπρας στο ΑΠΕ. «Γνωρίζετε ότι στο Ιράν έχουν αρθεί οι κυρώσεις και βγαίνει μετά από μία μακράν περίοδο απομόνωσης τουλάχιστον στην οικονομική διεθνή κοινότητα. Η Ελλάδα έσπευσε με την καινούρια κυβέρνηση πέρυσι να προσεγγίσει το Ιράν εν όψει και της άρσης των κυρώσεων. Παρόλα αυτά δεν ήμασταν μία από τις πρώτες χώρες. Άλλες χώρες πριν από εμάς είχαν σπεύσει στην Τεχεράνη να διαμορφώσουν το έδαφος, ώστε να εκμεταλλευτούν καλύτερα την νέα εποχή που ανοίγει μετά την άρση των κυρώσεων, για παράδειγμα η Ιταλία, η Ισπανία. Λέω, όμως, το βήμα αυτό της κυβέρνησης ήταν στη σωστή κατεύθυνση και ελπίζουμε να αρχίσουμε να δράττομε καρπούς από αυτό», σημειώνει ο κ. Τσίπρας

Ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων υπογραμμίζει ότι «το Ιράν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, είναι γενικά μία μεγάλη δύναμη της περιοχής, και αυτό που θέλω να τονίσω περισσότερο είναι ότι είναι μια δύναμη σταθερότητας στην περιοχή. Πέραν από την οικονομική διάσταση που έχει η προσέγγιση Ελλάδας-Ιράν νομίζω ότι έχει και άλλες διαστάσεις που είναι θετικές και για μας. Τα πεδία στα οποία μπορεί να υπάρξει συνεργασία και ιδιαίτερα οικονομική συνεργασία είναι αρκετά. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είμαστε στην αρχή αυτής της σχέσης. Έχουν γίνει ορισμένα βήματα και δεν είμαστε οι μόνοι. Έχουν προηγηθεί ήδη πάρα πολλοί, στην ουσία είναι ένας αγώνας δρόμου»

Ο Γιώργος Τσίπρας σημειώνει ότι «οι Ιρανοί έχουν ιδιαίτερα αισθήματα για τον ελληνικό λαό, όπως νομίζω και ο ελληνικός για τον ιρανικό λαό, και άρα υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης της συνεργασίας. Τώρα έχουμε δύο οικονομίες, οι οποίες έχουν έναν περισσότερο βαθμό συμπληρωματικότητας, συνεπώς υπάρχει πεδίο και για εξαγωγές προς τα εκεί -πέρα δηλαδή από τις επενδύσεις τις δικές τους εδώ. Υπάρχει βέβαια και το θέμα των τουριστικών ροών. Υπάρχει ένα σημαντικό ρεύμα τουριστικών ορών Ιρανών προς γειτονικές χώρες, και μάλιστα σχετικά υψηλού εισοδήματος, που νομίζω ότι ένα μέρος θα μπορούσε να κατευθυνθεί και προς την Ελλάδα. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ καλύτερο τώρα, ειδικά αν πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα όσον αφορά παροχή θεωρήσεων κ.λπ. Ήδη υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση που αποκαταστάθηκε μόλις φέτος».

Γιατί είναι σημαντική και για την Ελλάδα η οικονομία του Ιράν
Η οικονομία των 400 δισ. δολαρίων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στη Μέση Ανατολή μετά τη Σαουδική Αραβία, το μεγαλύτερο ανταγωνιστή του Ιράν στην περιοχή. Έχοντας αποκοπεί για χρόνια από το εμπόριο με τη Δύση, το Ιράν αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για τους επενδυτές που καλούνται να αντιμετωπίσουν την επιβράδυνση των δικών τους οικονομιών.

Ενώ η κεντρική τράπεζα του Ιράν προβλέπει ανάπτυξη μικρότερη του 3% για το τρέχον δημοσιονομικό έτος που λήγει στις 20 Μαρτίου, εκτιμά ότι ο ρυθμός αυτός θα επιταχυνθεί στο 5-6% το επόμενο 12μηνο. Η κυβέρνηση στοχεύει σε μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 8% έως το 2020.

Πτώση της τιμής του πετρελαίου: Το Ιράν προσπαθεί εδώ και χρόνια να περιορίσει την εξάρτησή του από τα πετρελαϊκά έσοδα. Εν μέσω υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου, ο προϋπολογισμός προβλέπει υψηλότερα έσοδα από φόρους παρά από την πώληση του αργού. Το πετρέλαιο παραμένει ο θεμέλιος λίθος της οικονομίας και το Ιραν σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή σε επίπεδα που είχαν να καταγραφούν από την περίοδο της ηγεσίας του τελευταίου Σάχη. Το φθηνό του αργό, η εξόρρυξη του οποίου είναι σχεδόν κατά δύο τρίτα φθηνότερη απ’ ό,τι στις ΗΠΑ, είναι ο βασικός πόλος έλξης για τις τις μεγάλες εταιρίες. Η Ευρώπη ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης πετρελαίου του Ιράν πριν την επιβολή των κυρώσεων και αγόρασε σχεδόν 600.000 βαρέλια την ημέρα από τη χώρα το 2011, σύμφωνα με την αμερικανική Αρχή Ενεργειακής Πληροφόρησης.

Περισσότεροι φόροι και εξαγωγές: Οι αρχές σχεδιάζουν να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα κατά σχεδόν 15% για το νέο ιρανικό έτος.Το βάρος δίνεται στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη στόχευση όσων απολαμβάνουν φοροαπαλλαγών αντί της αύξησης των φόρων σε αυτούς που ήδη πληρώνουν, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος Μοχάμεντ Μπαγέρ Νομπάχ στις 18 Ιανουαρίου. Στην Ευρώπη, ο Ροχανί είπε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θέλει να εξάγει τουλάχιστον το 30% των προϊόντων της, όχι απλά να προσελκύσει τις ξένες επενδύσεις, οι οποίες ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας λέει ότι θα μπορούσαν να φθάσουν τα 50 δισεκ. δολάρια το χρόνο.

Επιστροφή κεφαλαίων: Τα έσοδα από το πετρέλαιο ύψους 32 δισεκ. δολαρίων που βρίσκονταν προηγουμένως δεσμευμένα σε υπερπόντιους λογαριασμούς λόγω των κυρώσεων είναι πλέον προσβάσιμα, σύμφωνα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Ιράν Βαλιολάχ Σεΐφ τον Ιανουάριο, χρήματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να στηριχθεί το ριάλ. Τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν επίσης κινήσεις προς την εξομάλυνση του συναλλαγματικού καθεστώτος και του χρηματοπιστωτικού συστήματος του Ιράν, δήλωσε ο Σεΐφ. Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη η διπλή συναλλαγματική ισοτιμία προς το δολάριο – μία που θα ορίζεται από την κεντρική τράπεζα και μία περισσότερο ανταγωνιστική, ανεπίσημη ισοτιμία της αγοράς – θα ενοποιηθεί εντός έξι μηνών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ