Στο Λονδίνο ο Τσίπρας -Η Μέρκελ τον ρώτησε τη γνώμη του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη! - iefimerida.gr

Στο Λονδίνο ο Τσίπρας -Η Μέρκελ τον ρώτησε τη γνώμη του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ, που συναντήθηκαν κατ' ιδίαν στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία που πραγματοποιείται στο Λονδίνο.

Συζήτησαν για την διαπραγμάτευση

Ο κ. Τσίπρας είπε στην Καγκελάριο ότι δεν πρέπει οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, επισημαίνοντας μια σειρά θετικών εξελίξεων στην οικονομία που δείχνουν τον δρόμο προς την ανάπτυξη, όπως αναφέρει ο Σκάι.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισήμανε μεταξύ άλλων τα επιτυχή αποτελέσματα στην προσπάθεια αύξησης των φορολογικών εσόδων και στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ σημείωσε πως η πρόταση για το ασφαλιστικό είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης για την καθυστέρηση στην κατάθεση αντιπροτάσεων επί του ασφαλιστικού παρά το γεγονός ότι οι θεσμοί έχουν τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς στα χέρια τους από τις αρχές του έτους.

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί πως υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση.

Η ερώτηση για τον Μητσοτάκη

Η κα Μέρκελ φέρεται να συμφώνησε ότι οι εκκρεμότητες με την ελληνική οικονομία πρέπει να τακτοποιηθούν όσο πιο σύντομα γίνεται, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ρώτησε τον Πρωθυπουργό για την εσωτερική κατάσταση στη χώρα, όπως μεταξύ άλλων και τη γνώμη του για τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρει το ρεπορτάζ του Σκάι.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, η Γερμανίδα Καγκελάριος ζήτησε την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τη λειτουργία των hotspots μέχρι την προσεχή σύνοδο κορυφή της ΕΕ στις 18 Φεβρουαρίου, με την ελληνική πλευρά να διαβεβαιώνει ότι έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

Ο διάλογος Τσίπρα-Μέρκελ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας και η γερμανίδα καγκελάριο είχαν τον εξής διάλογο:

Προσφυγικό

  • Τσίπρας: Να σταματήσει το blamegame και να συνεργαστούμε για να βρούμε λύση
  • Μέρκελ: Αυτή είναι και η δική μου προτεραιότητα. Πρέπει να εργαστούμε πολύ αυτό το μήνα μαζί με τον Νταβούτογλου. Αν εφαρμοστεί η συμφωνία θα έχουμε μεγάλη μείωση των προσφυγικών ροών.

Αξιολόγηση

  • Τσίπρας: Κανείς δε μπορεί να διαχειρίζεται δύο κρίσεις ταυτόχρονα. Η διάσταση απόψεων μεταξύ των θεσμών, δεν πρέπει να γίνει αιτία καθυστερήσεων
  • Μέρκελ: Πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση για να επικεντρωθούμε στην προσφυγική κρίση

Τσίπρας: Τα θετικά στοιχεία της οικονομίας

Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου, ως προς το προσφυγικό, η Ανγκελα Μέρκελ πίεσε τον Αλέξη Τσίπρα να εκπληρώσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση ο Ελληνας Πρωθυπουργός και η Καγκελάριος της Γερμανίας, «συμφώνησαν ότι ο Φεβρουάριος αποτελεί κρίσιμο μήνα για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς και ότι «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών της Ε.Ε. και της Τουρκίας, θα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει».

«Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης δίνουμε 300.000 ευρώ για τη Συρία που είναι ποσό συμβολικό. Είναι συμβολικό μεν, αλλά ο καθημερινός αγώνας των Ελλήνων που στηρίζουν και βοηθούν πρόσφυγες είναι ανεκτίμητος και όχι συμβολικός» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Στο Λονδίνο ο Τσίπρας -Η Μέρκελ τον ρώτησε τη γνώμη του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη! | iefimerida.gr 0
Στο Λονδίνο ο Τσίπρας -Η Μέρκελ τον ρώτησε τη γνώμη του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη! | iefimerida.gr 1
Στο Λονδίνο ο Τσίπρας -Η Μέρκελ τον ρώτησε τη γνώμη του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη! | iefimerida.gr 2
Στο Λονδίνο ο Τσίπρας -Η Μέρκελ τον ρώτησε τη γνώμη του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη! | iefimerida.gr 3

Το τετ α τετ με Κάμερον

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε κατ' ιδίαν και με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον. Η συνάντησή τους επικεντρώθηκε στο προσφυγικό ζήτημα και συζητήθηκε η σημασία της ανάπτυξης προγραμμάτων εκπαίδευσης και απασχόλησης για τους Σύρους πρόσφυγες στις γειτονικές με τη Συρία χώρες, η οποία περιλαμβάνεται στους στόχους της Διάσκεψης Δωρητών.

Υπογραμμίστηκαν, επίσης, οι προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και η αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης που συμφωνήθηκε μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκαν οι δυνατότητες συμβολής του Ηνωμένου Βασιλείου στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Επιπλέον, συζητήθηκαν το Κυπριακό, καθώς και οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σχετικά με την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τσίπρας στη Διάσκεψη: Απαιτείται ισχυρό πρόγραμα μετεγκατάστασης προσφύγων

Την ανάγκη να υπάρξει μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, εστιασμένη στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών, διατυπώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών «Supporting Syria and the Region».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να σημειώσει ότι χρειάζεται μία απάντηση που να εστιάζει στη συνεργασία και την βοήθεια προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, και σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας τονίζει στην ομιλία του ότι «πρέπει να εργαστούμε για ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες» και ότι ταυτόχρονα θα πρέπει να ασκηθεί πίεση για πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης που θα τερματίσει τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και θα αντιμετωπίζει την τρομοκρατία-, μια διευθέτηση που θα δημιουργεί συνθήκες για συμφιλίωση και για επιστροφή των Σύρων στα σπίτια τους.

Ο πρωθυπουργός θέτει, επίσης, το ερώτημα «τι θα είχε συμβεί σε εκατομμύρια Σύρων, αν η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, αποφάσιζαν να υψώσουν τείχη, ή αν όλη η Ευρώπη είχε πει: "Οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Το τι συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν είναι δικό μας πρόβλημα"».

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι παρότι η Ελλάδα έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης, «σε αντίθεση με άλλους, επιμένουμε να αντιμετωπίζουμε την πρόκληση με ανθρωπισμό».

Σημειώνει, επίσης, ότι σε αυτό το πλαίσιο ότι η Ελλάδα από τον Ιούλιο έχει αντιμετωπίσει ροές περισσότερων από 900.000 ανθρώπων, από τους οποίους περίπου 500.000 είναι Σύροι και πως το κόστος διαχείρισης αυτών των ροών είναι τεράστιο, την ίδια στιγμή που το Λιμενικό έχει σώσει πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

«Δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους από χώρα σε χώρα, σαν η διαχείρισή τους να είναι ευθύνη κάποιου άλλου» υπογραμμίζει ο έλληνας πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ