Κάνουν παράνομα τα δάση καυσόξυλα, όπως στην Κατοχή - iefimerida.gr

Κάνουν παράνομα τα δάση καυσόξυλα, όπως στην Κατοχή

σάση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοένα και αυξάνονται τα περιστατικά παράνομης υλοτόμησης στην Ελλάδα, απόρροια της επέλασης της φτώχειας, αλλά και της συνεχούς αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Οι ομάδες λαθροϋλοτόμων, που αποψιλώνουν τα δάση αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, με συνέπεια σοβαρός κίνδυνος για την ελληνική χλωρίδα.

Πρωταθλητής στην παράνομη υλοτόμηση είναι ο νομός Μαγνησίας, και πιο συγκεκριμένα το Πήλιο, όπου το φαινόμενο εκτείνεται στις εξής περιοχές: Ξουρίχτι (ανατολικό Πήλιο), Μακρινίτσα (κεντρικό), Χάνια (βορειοανατολικό), Άγιος Γιώργης (κεντρικό), Πινακάτες (κεντρικό).

Οι πολίτες μην μπορώντας να αντεπεξέλθουν στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου, της βενζίνης, των παραγώγων του, αλλά και του άλλοτε φθηνού εναλλακτικού φυσικού αερίου, στρέφονται μέρα με την μέρα στις πιο παραδοσιακές λύσεις, όπως ξυλόσομπες, αλλά και τζάκια. Ωστόσο ακόμη και οι ιδιοκτήτες των παραδοσιακών και νομίμων σημείων πώλησης καυσόξυλων, δεν βλέπουν άνοδο στις πωλήσεις τους, αλλά πτώση, και αυτό διότι οι πολίτες στρέφονται στους υλοτόμους αυτούς, οι οποίοι πωλούν με εξευτελιστικές τιμές τόνους ξύλου που παρανόμως κόβουν.

Παρόλο το γενικό κλίμα φτώχειας και αβεβαιότητος, υπάρχουν πολίτες που κοιτούν και το γενικότερο καλό, και αυτό είναι και η διατήρηση των δασών. Όπως λέει ο Κώστας Βολιώτης από της «Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία» στην «Ε», «οι δασικές υπηρεσίες αδρανούν προφασιζόμενες ότι δεν διαθέτουν οχήματα και βενζίνη. Όμως, για να κάνουν ελέγχους στις εισόδους της πόλης του Βόλου απ' όπου περνούν συνεχώς, κυρίως τα Σαββατοκύριακα, τα καραβάνια με το παράνομο φορτίο των ξύλων, το κόστος του καυσίμου είναι λιγότερο από ένα ευρώ!».

Εντύπωση προκαλεί η συμπεριφορά των λαθροϋλοτόμων, και πιο συγκεκριμένα ένα περιστατικό που καταγγέλθηκε, και σύμφωνα με τις μαρτυρίες, όταν ερωτήθηκε ένας λαθροϋλοτόμος, γιατί το κάνει αυτό, αυτός, άρχισε να υβρίζει, και εν συνεχεία, απείλησε τον ερωτώντα πως θα χειροδικήσει.

Όπως συνεχίζει ο Κώστας Βολιώτης, προκειμένου «να αφαιρεθεί το πρόσχημα από τους δασικούς υπαλλήλους, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας προτίθεται να πληρώσει από δικά της χρήματα τα απαραίτητα καύσιμα για τη διενέργεια ελέγχου. Αν μάλιστα δεν διαθέτουν όχημα προτίθεται να τους διαθέσει και όχημα».

«Δυστυχώς όμως απάντηση ουσιαστική δεν έχουμε λάβει ακόμα» καταλήγει....

Η απάντηση της δασικής υπηρεσίας στις συνεχείς οχλήσεις των πολιτών ήταν πως δεν υπάρχουν τα μέσα, το απαραίτητο προσωπικό, αλλά και τα χρήματα προκειμένου να εποπτευθούν χιλιάδες στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων.

«Για μας όλα αυτά είναι προφάσεις» επισημαίνει ο Κώστας Βολιώτης, γι' αυτό έχουμε ζητήσει εκτός από τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Θανάση Μωραΐτη και από τη γενική γραμματέα Αποκεντρωμένης Αυτοδιοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδος Πόπη Γερακούδη και τη διευθύντρια δασών Νομού Μαγνησίας Ελένη Δημητρακοπούλου «να ενεργήσουν τα δέοντα για την προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος».

Το θλιβερό αυτό φαινόμενο επεκτείνεται σε όλη την χώρα, και όπως λένε οι πληροφορίες, οι επιτήδειοι αυτοί, δεν παρανομούν για να βγάλουν τα προς το ζην, αλλά για να πλουτίσουν εκμεταλλευόμενοι την γενικότερη ανάγκη του κόσμου για φθηνή θέρμανση.

Όπως λένε άτομα στην «Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία», είναι τελείως διαφορετικό να κάνεις τα στραβά μάτια σε κάποιον γέροντα ή πάμπτωχο ο οποίος θα κόψει μερικά κούτσουρα για να ζεσταθεί, και άλλο το συγκεκριμένο φαινόμενο το οποίο απειλή με αποψίλωση τα ελληνικά δάση.

Και καταλήγουν λέγοντας πως καλό θα ήταν για τις δασικές υπηρεσίες «Να το δουν τουλάχιστον το συμφέρον τους οι δασικοί», αναφέρει η, «γιατί έτσι όπως πάνε τα πράγματα, τα δάση θα γίνουν ανάμνηση και οι υπάλληλοι του κλάδου θα μείνουν χωρίς δουλειά...».

Πολύς κόσμος εκφράζει την ανησυχία του γιατί όπως λένε, παρόμοιο φαινόμενο, και μάλιστα μαζικά, είχε να εμφανιστεί στην χώρα μας από την Κατοχή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ