Βρετανία: Η πρώτη χώρα που επιτρέπει γενετική τροποποίηση ανθρώπινων εμβρύων - iefimerida.gr

Βρετανία: Η πρώτη χώρα που επιτρέπει γενετική τροποποίηση ανθρώπινων εμβρύων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι επιστήμονες στην Βρετανία πήραν το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση ώστε να ξεκινήσουν τροποποιήσεις σε ανθρώπινα έμβρυα. Αυτή είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που επιτρέπει τέτοιου είδους πειραματισμούς.

Πιο συγκεκριμένα, το Τμήμα Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, έδωσε έγκριση σε μια ομάδα επιστημόνων από το ινστιτούτο Francis Crick, ώστε να μπορούν να τροποποιούν τις γενετικές πληροφορίες των ανθρώπινων εμβρύων. Με χρήση της τεχνικής CRISPR, που είναι η πιο γνωστή μέθοδος τροποποίησης του γονιδιώματος, οι Βρετανοί ερευνητές θα επιχειρήσουν να πειραματιστούν πάνω σε ωάρια.

Οι μελέτες που πρόκειται να πραγματοποιηθούν, αναμένεται να βοηθήσουν πολύ στην κατανόηση συγκεκριμένων γονιδίων, όπως για παράδειγμα το OCT4 που εικάζεται πως έχει ρόλο-κλειδί στα πρώτα στάδια της εμβρυακής ανάπτυξης. Μια καλύτερη εικόνα για τον τρόπο που λειτουργεί το DNA στα πρώτα στάδια της σύλληψης, μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα στην πρόληψη των αποβολών, ή στην θεραπεία αντιμετώπισης της υπογονιμότητας.

Ωστόσο, η έγκριση που δόθηκε από την Βρετανική κυβέρνηση «παίζει» με τα όρια της βιοηθικής. Για αυτό άλλωστε ως τώρα καμία χώρα δεν είχε επιτρέψει αντίστοιχες τεχνικές πάνω σε ανθρώπινους οργανισμούς. Για αυτό, οι επιστήμονες θα πρέπει να έχουν πολύ αυστηρούς περιορισμούς στις μελέτες τους.

Στις έρευνες, τα έμβρυα θα μπορούν να μελετούνται μόλις για την πρώτη εβδομάδα μετά την σύλληψη. Σε αυτό το διάστημα τα έμβρυα δεν έχουν προλάβει να αποκτήσουν παραπάνω από 300 κύτταρα. Οι ερευνητές θα μελετούν τις επιπτώσεις του OCT4 στην εμβρυακή ανάπτυξη και μετά από μια εβδομάδα θα πρέπει να διακόπτουν την ζωή των εμβρύων.

Τα έμβρυα θα διατίθενται στους ερευνητές κυρίως από ζευγάρια που δεν τα χρησιμοποιούν για την εξωσωματική γονιμοποίηση. Προφανώς, η εμφύτευση ενός γενετικά τροποποιημένου εμβρύου σε μια γυναίκα θα είναι παράνομη.

Η ομάδα των επιστημόνων, παρά την μεγάλη ανησυχία περί του θέματος της βιοηθικής, κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση της χώρας, δίνοντας σαφή εγγύηση πως θα βάλει αυστηρούς ηθικούς περιορισμούς. Για να ξεκινήσουν ωστόσο οι πειραματισμοί, θα πρέπει πρώτα το Ινστιτούτο να πάρει έγκριση από το διεθνές ινστιτούτο ηθικής της επιστήμης, στις Η.Π.Α.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ