Ξεκινά μετ' εμποδίων η διαπραγμάτευση -Κυβέρνηση: Τέσσερις εβδομάδες θα κρατήσουν οι συζητήσεις - iefimerida.gr

Ξεκινά μετ' εμποδίων η διαπραγμάτευση -Κυβέρνηση: Τέσσερις εβδομάδες θα κρατήσουν οι συζητήσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές θέλουν να τελειώσουν γρήγορα, αλλά τα θέματα είναι πάρα πολλά» σημειώνει στο iefimerida, στέλεχος που βρίσκεται κοντά στη διαπραγμάτευση, συμπληρώνοντας ότι στην καλλίτερη περίπτωση θα έχει επιτευχθεί συμφωνία ως το τέλος Μαρτίου, δηλαδή ως το Πάσχα των Καθολικών.

Είναι ενδεικτικό των δυσκολιών, ότι η επιστροφή των επικεφαλής θα είναι ολιγοήμερη, αφού μπορεί να καλύφθηκαν τα περισσότερα "κενά" στα στοιχεία που ζητούσαν οι δανειστές, ωστόσο υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες, σε μια αξιολόγηση που έχει κυρίως δημοσιονομικό χαρακτήρα. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αισιοδοξεί ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σύντομη, αν και πλέον δεν υπάρχει στο σχεδιασμό το ενδεχόμενο κατάθεσης του Ασφαλιστικού χωρίς να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές. "Δεν υπάρχει περίπτωση μονομερούς ενέργειας από την πλευρά μας", τόνισαν πριν από λίγη ώρα κυβερνητικές πηγές, συμπληρώνοντας ότι "δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, ωστόσο η διαπραγμάτευση θα διαρκέσει περίπου τέσσερις εβδομάδες".

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ατζέντα χαρακτηρίζεται εξαιρετικά βαριά κι όπως τονίζουν με νόημα πηγές των δανειστών, "αν σκεφτεί κανείς ότι χρειάστηκαν 15 ημέρες για να κλείσει η δεύτερη λίστα των προαπαιτούμενων, αντιλαμβάνεται πόσο θα πάρει η αξιολόγηση".
Σύμφωνα με την κυβέρνηση σε αυτή την αξιολόγηση θα συζητηθούν Ασφαλιστικό, "κόκκινα" δάνεια και Δημοσιονομικό. Όσον αφορά, δε, το Φορολογικό, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο θα έρθει την Άνοιξη, όμως οι βασικοί άξονες θα μπουν τώρα, με την αρχική εκτίμηση να είναι ότι θα κρατήσει δύο μήνες η διαβούλευση.

Στην πραγματικότητα, οι συζητήσεις για το Φορολογικό αλλά και το Μεσοπρόθεσμο θα είναι πιο πολύπλοκες και δύσκολες πολιτικά, καθώς σχετίζονται με τις "τρύπες" στο φετινό Προϋπολογισμό και την υποχρέωση λήψης νέων μέτρων 1,8 δισ ευρώ για την επόμενη διετία. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι όσο οι δανειστές θα επιμένουν στην ύπαρξη δημοσιονομικών "κενών", τόσο θα πιέζουν για περικοπές στις καταβαλλόμενες συντάξεις αλλά και σε πιο βαθιές τομές στη φορολογία εισοδήματος. Δεν πρέπει να λησμονεί κανείς, άλλωστε, ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη φορολογική κλίμακα, για αύξηση της φορολογίας των αγροτών, για έσοδα 150 εκατ. ευρώ από φέτος κιόλας λόγω της αναμόρφωσης της φορολογίας εισοδήματος.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει τρεις αντιπροτάσεις αν επιμείνουν σε μειώσεις κυρίων συντάξεων, χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά της, ενώ όσον αφορά στους αγρότες, είναι οφθαλμοφανής η αμηχανία για το πώς θα χειριστεί το πρόβλημα, με δεδομένο ότι οι δανειστές επιμένουν στα μέτρα που σχετίζονται με το ασφαλιστικό και το φορολογικό τους καθεστώς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αξιολόγηση τρεις άξονες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ