Εστηνε πυρήνες τζιχαντιστών σε όλη την Ευρώπη ο τρομοκράτης που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη - iefimerida.gr

Εστηνε πυρήνες τζιχαντιστών σε όλη την Ευρώπη ο τρομοκράτης που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από τη Σερβία κατάγεται ο ένας εκ των δύο υπόπτων για σχέσεις με ισλαμιστικές οργανώσεις, οι οποίοι συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη, αναφέρει ο σερβικός Τύπος.

Συγκεκριμένα, ο 29χρονος Μίρσαντ Μπεκτάσεβιτς κατάγεται από την πόλη Νόβι Πάζαρ στην νοτιοδυτική Σερβία και η οικογένειά του το 1994 μετανάστευσε στη Σουηδία.

Όπως αναφέρουν τα βοσνιακά και τα σερβικά ΜΜΕ, ο Μπεκτάσεβιτς θεωρείται στέλεχος της Αλ Κάιντα στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα επικίνδυνος.

Η βοσνιακή δημόσια τηλεόραση (FTV) αναφέρει, επικαλούμενη αξιόπιστες πηγές, ότι έχει ήδη πολεμήσει στη Σύρια, όπου μετέβη μετά την αποφυλάκισή του, το 2011.

Επίσης, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των βοσνιακών αρχών ασφαλείας ο Μίρσαντ Μπεκτάσεβιτς μέσα στο 2015 προσπάθησε τρεις φορές να εισέλθει από τη Σερβία στην Βοσνία, αλλά δεν τού επιτράπηκε η είσοδος. Στην τρίτη προσπάθεια, αναφέρει η βοσνιακή δημόσια τηλεόραση, τού επιβλήθηκε ποινή οριστικής απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.

Ο Μίρσαντ Μπεκτάσεβιτς συνελήφθη το 2005 στο Σεράγεβο, ύστερα από επιδρομή της αστυνομίας στο σπίτι όπου διέμενε και όπου βρέθηκε εκρηκτική ύλη 20 κιλών, μία αυτοσχέδια ζώνη εκρηκτικών, πυροκροτητές και βιντεοκασέτα με οδηγίες για την κατασκευή αυτοσχέδιας βόμβας.

Το 2007, ο Μπεκτάσεβιτς καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ετών για προετοιμασία τρομοκρατικών επιθέσεων. Έκανε ένσταση και η ποινή του μειώθηκε στα οχτώ χρόνια. Το 2009 ικανοποιήθηκε το αίτημά του να έκτιση την ποινή του στη Σουηδία, χώρα της οποίας ήταν υπήκοος, και αφού εξέτισε τα 2/3 της ποινής το 2011 αποφυλακίστηκε.

Εστηνε πυρήνες τζιχαντιστών σε όλη την Ευρώπη

Πηγαινοερχόταν ανεμπόδιστα στη Συρία και εκτόξευε από εκεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημόσιες απειλές για σφαγή «απίστων» ποζάροντας με πολεμικά αυτόματα, παρά την παρακολούθησή του από μυστικές υπηρεσίες της Ευρώπης, λόγω του ιστορικού τρομοκρατικής δράσης, της πολυετούς ποινής που έχει εκτίσει και των υψηλών διασυνδέσεών του με την Αλ Κάιντα την περασμένη δεκαετία.

Ο 29χρονος Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς, γνωστός με το κωδικό όνομα «Μάξιμος», θεωρείται πως έχει ηγετικό ρόλο στην οργάνωση «πυρήνων» τζιχαντιστών στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Η σύλληψή του σε τυχαίο αστυνομικό έλεγχο την περασμένη Πέμπτη στα ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης, μαζί με έναν 20χρονο με καταγωγή από την Υεμένη, έχει σημάνει συναγερμό στις αστυνομικές Αρχές, στην αντιτρομοκρατική και στην ΕΥΠ, αλλά και σε ξένες μυστικές υπηρεσίες.

Ο γεννημένος στη Σερβία βοσνιακής καταγωγής και σουηδικής υπηκοότητας Μπεκτάσεβιτς έφτασε αεροπορικώς την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα (πιθανότατα στις 23/1) από τη Σουηδία, όπου διαμένει, μέσω Κοπεγχάγης, μαζί με τον 20χρονο. Και οι δύο χρησιμοποίησαν κανονικά τα νόμιμα σουηδικά τους διαβατήρια. Eμειναν δύο μέρες στην ελληνική πρωτεύουσα και πιθανολογείται ότι στην Αθήνα προμηθεύτηκαν μαχαίρια, ρούχα παραλλαγής και εξοπλισμό επιβίωσης. Στη συνέχεια ταξίδεψαν για την Αλεξανδρούπολη, με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Eβρου, με σκοπό να περάσουν στην Τουρκία και μέσω αυτής -όπως εκτιμούν οι αστυνομικές Αρχές- να περάσουν στη Συρία και στις περιοχές που ελέγχει το ISIS.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σερβία Τουρκία Μίρσαντ Μπεκτάσεβιτς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ