Ο Ισραηλινός πρόεδρος θα δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή αίτησης χάριτος του ναζί Άιχμαν - iefimerida.gr

Ο Ισραηλινός πρόεδρος θα δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή αίτησης χάριτος του ναζί Άιχμαν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα έγγραφα που δεν είχαν ποτέ δημοσιοποιηθεί ως τώρα, μεταξύ των οποίων τη χειρόγραφη αίτηση χάριτος που είχε υποβάλει ο ναζί εγκληματίας Άντολφ Άιχμαν λίγο πριν από την εκτέλεσή του.

Όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του προέδρου, η επιστολή που περιέχει το αίτημα αυτό, το οποίο είχε απευθυνθεί στον τότε πρόεδρο Ιτζάκ Μπεν-Ζβι, θα παρουσιασθεί στη διάρκεια τελετής στην επίσημη κατοικία του Ριβλίν στην Ιερουσαλήμ με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Ο Άιχμαν είχε συλληφθεί το 1960 στην Αργεντινή από πράκτορες της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, και είχε μεταφερθεί μυστικά στο Ισραήλ όπου το 1961 δικάσθηκε και καταδικάσθηκε σε θάνατο.

Στην επιστολή του, ο Άιχμαν υποστηρίζει ότι το ισραηλινό δικαστήριο που τον δίκασε υπερτίμησε τον ρόλο του στην οργάνωση της επιμελητείας της "τελικής λύσης" του Αδόλφου Χίτλερ, του σχεδίου εξόντωσης των εβραίων της Ευρώπης, έξι εκατομμύρια από τους οποίους χάθηκαν στα στρατόπεδα θανάτου.

"Πρέπει να διακρίνει κανείς τους υπεύθυνους αρχηγούς από πρόσωπα όπως εγώ που εξαναγκάσθηκαν να υπηρετήσουν σαν απλά εργαλεία στα χέρια τους", δηλώνει ο Άιχμαν στην επιστολή αυτή, αποσπάσματα της οποίας επικαλέσθηκε το γραφείο του Ριβλίν.

"Δεν ήμουν ένας υπεύθυνος αχηγός και έτσι δεν αισθάνομαι ένοχος", προσθέτει.

"Δεν μπορώ να αναγνωρίσω ως δίκαιη την ετυμηγορία του δικαστηρίου και σας ζητώ, (...) κύριε πρόεδρε, να ασκήσετε το δικαίωμά σας απονομής χάριτος και να διατάξετε να μην εφαρμοστεί η ποινή του θανάτου".

Η επιστολή υπογράφεται από τον Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ και φέρει ημερομηνία 29 Μαΐου 1962. Ο ναζί εκτελέσθηκε δύο ημέρες αργοτερα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Άντολφ Άιχμαν Επιστολή ισραήλ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ