Έκθεση-σοκ για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ - iefimerida.gr

Έκθεση-σοκ για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και η δυσπιστία που υπάρχει για τη χώρα μας στην Ευρώπη έχει οδηγήσει την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις για τις επιπτώσεις που θα έφερνε στις οικονομίες της Ε.Έ. μια πιθανή έξοδος της χώρας μας από το ευρώ.

Σε μία απόρρητη έκθεση 50 σελίδων που συνέταξαν οι νομικές υπηρεσίες των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης και εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής» υπάρχουν τρία σενάρια:

  • Στην έκθεση αναφέρεται πως συλλογικό δικαίωμα στην αποπομπή κράτους-μέλους από την Ευρωζώνη δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη της ΕΕ, ωστόσο υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης μιας σχετικής επιχειρηματολογίας. 
  • Δεύτερο σενάριο είναι η αποβολή κράτους-μέλους από το ευρώ με απόφαση των υπόλοιπων χωρών-μελών. Ένα κράτος μπορεί να αποφασίσει μόνομερώς την αποχώρησή του από την Ευρωζώνη, η οποία συνεπάγεται και αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η συμμετοχή σε όλα ή αποχώρηση από όλα» είναι το πνεύμα των αποφάσεων στην Ε.Ε.
  • Τρίτο είναι η συμφωνημένη έξοδος από το ευρώ. Εδώ πρόκειται για μία καθαρά πολιτική απόφαση, η οποία θα επέτρεπε σε μία χώρα να αποχωρήσει από το ευρώ, αλλά να παραμείνει στην Ε.Ε. Παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη, η έκθεση εκτιμά ότι οι «γκρίζες ζώνες» της ίδιας της Συνθήκης αφήνουν κάποιο παράθυρο για να δρομολογηθεί μία τέτοια εξέλιξη.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ