Βετεράνοι πολιτικοί κάνουν πρόβα 7 ωρών για το Brexit [βίντεο] - iefimerida.gr

Βετεράνοι πολιτικοί κάνουν πρόβα 7 ωρών για το Brexit [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Μεγάλη Βρετανία έχει δηλώσει με κάθε τρόπο και προς πάσα κατεύθυνση ότι επιθυμεί την επαναδιαπραγμάτευση των όρων συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα σύντομα η χώρα θα οδηγηθεί σε δημοψήφισμα ακριβώς με αυτό το ερώτημα, την παραμονή της ή όχι στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Με αυτά τα δεδομένα 11 άνθρωποι, πρώην πολιτικοί από όλη την Ευρώπη συγκεντρώθηκαν χθες στο Porter Tun του Λονδίνου σε μια πρωτοβουλία του γνωστού think tank «Open Europe» εν είδη πρόβας για τις διαπραγματεύσεις που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ των δυο πλευρών σε περίπτωση που η Βρετανία προχωρήσει στα σχέδια της.
Υπό τον ανησυχητικό τίτλο «EU Wargames» (Παιχνίδια Πολέμου στην EΕ), οι διοργανωτές συγκέντρωσαν πρώην υπουργούς και πρωθυπουργούς για να αναπαραστησουν την διαδκασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαίων και Βρετανών αξιωματούχων από τη στιγμή που η Γηραιά Αλβιώνα απειλήσει με αποχώρηση. Η πρόβα κράτησε πάνω απο επτά ώρες!
«Όταν χωρίζεις με κάποιον θεωρείς ότι έχεις τελειώσει με την συζήτηση. Αλλά η αλήθεια είναι ότι μόλις τώρα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις.» δήλωσε στην έναρξη της εκδήλωσης ο συντονιστής της, Τζον Χαλσμαν.
Και η εξέλιξη της αναπαράστασης επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό. Ενώ το πρωί το «πολεμικό παιχνίδι περιοριζόταν στις έντονες διαπραγματεύσεις, έως το απόγευμα το «χαρτί της εξόδου» είχε πέσει ήδη στο τραπέζι.
Με τον Μάλκομ Ρίφκιν, πρώην Υπουργό Εξωτερικών μεταξύ 1995 και 1997, στην προβληματική για τη σχέση της με την ΕΕ περίοδο για την Βρετανία, να αναπαριστά τον Βρετανό Πρωθυπουργό, το Ηνωμένο Βασίλειο δέχεται την «επίθεση» των Ευρωπαίων εταίρων που χαρακτηρίζουν τις απαιτήσεις της Βρετανίας ως «αδύνατες και απερίσκεπτες».
Στην επόμενη ενότητα τη θέση του παίρνει ο γνωστός ευρωσκεπτικιστής πρώην Υπουργός Οικονομικών του Μέιτζορ, Νόρμαν Λαμόντ και οι συζητήσεις γίνονται ακόμη πιο παθιασμένες. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σύντομα η συζήτηση οδηγείται στην συμμετοχή της Βρετανίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ ακόμη και μετά την αποχώρηση της, απαξιώνοντας το κεντρικό επιχείρημα όσων υποστηρίζουν το «Brexit».
Η αντιμετώπιση των διαπραγματεύσεων από τους Βρετανούς δεν μπορεί παρά να προκαλέσει την αντίδραση των Γερμανών, των Ολλανδών αλλά και των Ιρλανδών, με τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, τον Στέφεν Κάμπετερ να κατηγορεί την Βρετανία ότι επιλέγει να χει «και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο», τον Ολλανδό Ααρτ Γιαν ντε Γκεους, πρώην Υπουργό Εργασίας να σημειώνει ότι «είναι σαν να σε αφήνει κάποιος που αγαπάς» και τον Ιρλανδό Τζον Μπράτον, πρώην Πρωθυπουργό να λαμβάνει την πιο σκληρή στάση, κατηγορώντας την Βρετανία για «εχθρική πράξη».
Η «Πρόβα» των διαπραγματεύσεων από το Open Europe αναδεικνύει κι άλλο ένα από τα βασικά προβλήματα της Ευρώπης, που δεν είναι άλλο από τις διαφορετικές κουλτούρες και νοοτροπίες. Όπως είπε και ο Χάλσμαν «εμείς οι αγγλοσάξονες πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να ξεγλιστρήσουμε, ενώ οι άλλοι λαοί θέλουν να τους εξηγήσουμε ακριβώς τι επιθυμούμε».
Λίγο πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία η Ισπανίδα πρώην Υπουργός Εξωτερικών Άνα Παλάτσιο θέτει το προβληματισμό της ημέρας. «Το Τσουνάμι είναι πολύ αδύναμη λέξη για να περιγράψει τι θα συμβεί σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ», τόνισε.
Ο Λαμόντ σπεύδει να της απαντήσει ότι «το μόνο που θέλουμε είναι να υπάρξει μια συμφωνία για συνεργασία στον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά όχι στην αγορά εργασίας», για να λάβει την εύλογη ερώτηση της πρώην Υπουργού Εμπορίου της Σουηδίας «Αν είναι να πληρώνετε την συνεισφορά σας στην ΕΕ και να επιτρέπετε την μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, τοτε ποιο ακριβώς είναι το επιχείρημα της εξόδου;»

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κόσμος Brexit Open Europe
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ