Μοσκοβισί: Διαβούλευση για ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις, απεργίες - iefimerida.gr

Μοσκοβισί: Διαβούλευση για ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις, απεργίες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις και απεργιακές μπαίνουν στη διαβούλευση, προκειμένου να είναι σύμφωνες με τα όσα προβλέπει το τρίτο μνημόνιο.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων θα επανεξετάσει το πλαίσιο των αλλαγών στην αγορά εργασίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλη, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει ότι το Μνημόνιο Συνεννόησης του Αυγούστου 2015 προβλέπει μια διαδικασία διαβούλευσης για την επανεξέταση ορισμένων από τα πλαίσια της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των συλλογικών απολύσεων, των απεργιακών κινητοποιήσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η επανεξέταση θα διεξαχθεί από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων και θα λάβει υπόψη τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας στο μέλλον. Θα επωφεληθεί από διδάγματα άλλων χωρών και θα πραγματοποιηθεί με σκοπό την επίτευξη βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης για την επίτευξη των στόχων ανταγωνιστικότητας, απασχόλησης και κατανομής του εισοδήματος. Στη διαδικασία διαβούλευσης θα συμμετάσχουν τόσο ελληνικές και ευρωπαϊκές οργανώσεις κοινωνικών εταίρων, όσο και σχετικοί διεθνείς οργανισμοί, όπως η ΔΟΕ1 και ο ΟΟΣΑ2.

Η επανεξέταση μπορεί επίσης να συμβάλει στην τροφοδότηση ενός πλαισίου για πιο εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Η εύρυθμη λειτουργία των σχέσεων των κοινωνικών εταίρων είναι σημαντική για τη δημιουργία πνεύματος ευθύνης όσον αφορά την εν γένει λειτουργία της αγοράς εργασίας. Προσφέρει επίσης δυνατότητες για την επίτευξη συναντίληψης σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά εργασίας και συντονισμού των προσπαθειών προσαρμογής σε ολόκληρη την οικονομία. Η Επιτροπή είναι δεκτική σε προσπάθειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν την αντιπροσωπευτικότητα των κοινωνικών εταίρων και να δημιουργήσουν υποστηρικτικούς θεσμούς κοινωνικού διαλόγου σε διάφορα επίπεδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ