Επίθεση σε Κοτζιά στο Βερολίνο: «Είσαι προβοκάτορας» -«Είσαι αχαρακτήριστος» [βίντεο] - iefimerida.gr

Επίθεση σε Κοτζιά στο Βερολίνο: «Είσαι προβοκάτορας» -«Είσαι αχαρακτήριστος» [βίντεο]

(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εντονο φραστικό επεισόδιο με δύο Ελληνες είχε στο Βερολίνο ο Νίκος Κοτζιάς, στο περιθώριο του φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου Hellas Filmbox.

Η στιγμή της έντασης καταγράφεται σε ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε στο YouTube. Σε αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών ακούγεται να λέει σε έναν από τους δύο Ελληνες «Είσαι προβοκάτορας και προκλητικός», για να λάβει την απάντηση «Είσαι αχαρακτήριστος». «Εχω δικαίωμα να μην κάνω εναγκαλισμούς με αχαρακτήριστους σαν κι εσένα. Και σέβομαι το φεστιβάλ και δεν σου λέω περισσότερα», φώναξε ακόμη κάποιος στον κ. Κοτζιά, ενώ μία γυναίκα του φώναξε «Για ποιο λόγο τόσα παιδιά έχουν φύγει από την Ελλάδα και είναι εδώ στη Γερμανία. Αυτό πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι».

Ο υπουργός Εξωτερικών πήρε μέρος σε ανοιχτή συζήτηση με τη δημοσιογράφο της εφημερίδας Tageszeitung, Ουλρίκε Χέρμαν στο πλαίσιο του «Hellas Filmbox». Ο κ. Κοτζιάς άσκησε δριμεία κριτική στις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων περί εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν, διέψευσε ότι η Αθήνα δεν δέχεται την βοήθεια που της προσφέρεται, ενώ τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις συμφωνίες και εξέφρασε την άποψη ότι κάποιοι κύκλοι δημιουργούν διαρκώς εμπόδια προκειμένου να μην πετύχει η πρώτη εδώ και χρόνια αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ περί ενδεχόμενης προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την Ζώνη Σένγκεν, παρατήρησε: «Οι φίλοι μας από την πρώην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία να είναι πιο προσεκτικοί όταν μιλάνε για τέτοια θέματα. Πρώτον να πάρουν βαθιά ανάσα, να μετρήσουν ως το 10 και μετά να εκφραστούν. Και δεύτερον, όταν εκφράζονται, αυτό να είναι προς όφελος της Ευρώπης και όχι προς όφελος κάποιας εσωτερικής εκλογικής αναμέτρησης ή αντιπαράθεσης».

Τόνισε ακόμη ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την Ελλάδα από το Σένγκεν, προσθέτοντας ότι ακόμη κι αν γινόταν αυτό, δεν θα έπαυαν να υπάρχουν πρόσφυγες. Ακόμη, διέψευσε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί την FRONTEX. Αντιθέτως, είπε, η Ελλάδα ζήτησε 1.700 υπαλλήλους και της δόθηκαν 800, με τις κυβερνήσεις των χωρών που δήλωναν ότι δεν μπορούν να τους διαθέσουν να λένε στα ΜΜΕ της χώρας ότι η Ελλάδα αρνείται την προσφορά βοήθειας. Επιπλέον, εξήγησε ο κ. Κοτζιάς, όσοι ήρθαν τελικά στην Ελλάδα, ακολουθούσαν το ωράριο του γραφείου τους, 8-2, ενώ τα Σαββατοκύριακα δεν εργάζονταν.

Αναφερόμενος στην στάση των δανειστών σχετικά με το ελληνικό χρέος, επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί απαιτούν σκληρά αλλά όχι πολύ σκληρά μέτρα και δεν θέλουν κούρεμα χρέους, ενώ από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ θέλει αυστηρότερες μεταρρυθμίσεις, αλλά κούρεμα. «Στην συμφωνία του Ιουλίου προβλέπεται ότι μετά την πρώτη αξιολόγηση, το επόμενο βήμα είναι το κούρεμα των ελληνικών δανείων. Υπάρχουν στην Ευρώπη και στο ΔΝΤ δυνάμεις που δεν θέλουν αυτό το κούρεμα. Για αυτό θέλουν να εμποδίσουν να φτάσουμε στην αξιολόγηση. Γιατί; Επειδή η μεγαλύτερη ανησυχία αυτών των ανθρώπων είναι ότι θα πετύχει η πρώτη έπειτα από πολύ καιρό αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε αναφέροντας θετικές ειδήσεις από την ελληνική οικονομία.

«Τώρα η Ελλάδα μπορεί να αναπνεύσει. Και πάνω που πάει να αναπνεύσει, έρχεται το ΔΝΤ και ζητάει νέες μεταρρυθμίσεις για να φτάσουμε στην αξιολόγηση. Θέλουν να πετύχει η Ελλάδα; Θέλουν να βγει από την κρίση; Ή μήπως δεν θέλουν να βγει από την κρίση με αυτή την κυβέρνηση;», διερωτήθηκε.

Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε ακόμη την δυσαρέσκειά του για δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, τα οποία αναφέρονταν μεν στην «οικογενειοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά κατόπιν, όταν εξελέγη αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είναι γιος πρώην πρωθυπουργού, αδελφός πρώην υπουργού Εξωτερικών και θείος του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, δεν έγραψαν τίποτε σχετικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ