Παπανδρέου: «Αύριο πάω στον Πρόεδρο για κυβέρνηση ευρύτερης στήριξης» - iefimerida.gr

Παπανδρέου: «Αύριο πάω στον Πρόεδρο για κυβέρνηση ευρύτερης στήριξης»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ανακοίνωση της αποχώρησής του από την πρωθυπουργία έκανε ουσιαστικά από του βήματος της Βουλής ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης.

Επισημαίνοντας ότι δεν παίζει παιχνίδια γιατί δεν το επιτρέπει η ιστορία της οικογένειάς του δήλωσε ότι το πρωί θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να του ανακοινώσει την απόφασή του να ξεκινήσει διαδικασίες συννενόησης με όλα τα κόμματα προκειμένου να συμφωνηθεί η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Τόνισε δε ότι είναι ανοικτά από τη δική του πλευρά και τα ονόματα των μελών της και ο επικεφαλής της.

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι οι εκλογές θα ήταν σήμερα απολύτως καταστροφικές για τη χώρα καθώς θα έθετε σε κίνδυνο την 6η δόση των 8 δισ. ευρώ, την 7η δόση των 80 δισ. του Φεβρουαρίου, τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου για τη νέα σύμβαση των 130 δισ., το τραπεζικό σύστημα και το κούρεμα του χρέους κατά τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ.

Κατά την άπόψη του πρωθυπουργού η κυβέρνηση συνεργασίας που θα συγκροτηθεί θα πρέπει να τύχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερης στήριξης προκειμένου να βεβαιώσει τους εταίρους μας ότι η Ελλάδα θα στηρίξει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Στη συνέχεια να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την διαμόρφωση της νέας δανειακής σύμβασης που θα πρέπει να ψηφιστεί με τουλάχιστον 180 βουλευτές. Να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του χρέους με τις τράπεζες.

Ολα αυτά κατά τον κ. Παπανδρέου θα μπορούσαν να έχουν λήξει στα τέλη Φεβρουαρίου του 2012 προκειμένου η χώρα να προχωρήσει σε εκλογές αφού πρώτα διασφαλίσει την ύπαρξη της χώρας.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει να δώσει άμεσα τις άδειες για τις γεωτρήσεις στα νότια της Κρήτης, να προχωρήσει το project Ηλιος κσι νσ διαχειριστεί την απόφαση της Χάγης για το όνομα των Σκοπίων.

Ο πρωθυπουργός ο οποίος στο τέλος της ομιλίας του χαιρέτισε δια χειραψίας τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο χειροκροτήθηκε σχεδόν από το σύνολο των μελών του υπουργικού Συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας που είχαν σηκωθεί όρθιοι.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης, μεταξύ άλλων:

Εδω και 24 μήνες εδωσα μάχη άνευ προηγουμένου για να σωθεί η χώρα, μόνος απ' όλη την ηγεσία του πολιτικού συστήματος .Η αντιπολίτευση ήταν ανεύθυνη και φυγόπονη.Μαζεύω επί 24 μήνες όλα τα σπασμένα δεκαετιών. Δέχομαι λάσπη.Η συμφωνία για τη νέα συμβαση δεν συνεπάγεται μείωση των μισθών κατα 50%. Η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να πάει χαμένη διαφορετικά θα είμαστε ιστορικά υπόλογοι.Πρέπει να περάσουμε στην Ελλάδα της αξιοπιστίας και της ευνομίας, των πλεονασμάτων.Το μέγεθος του εγχειρήματος ξεπερνά το μέγεθος οποιουδήποτε κόμματος από μόνο του.Σηκώσαμε ένα σταυρό ενώ δεν μας ανήκε η ευθύνη για τα ελλείμματα και την αναξιοπιστία της χώρας.Αυτή η προσπάθεια που κάνουμε χρειάζεται μια έντιμη και ευρύτατη στήριξη. Αυτή μπορούσε να γίνει με δυο τρόπους: Ο ένας ήταν το δημοψήφισμα. Παρότι υπήρχε και το ενδεχόμενο του όχι, εγώ προσωπικά θεωρώ ότι ήταν σίγουρο το ΝΑΙ.Το δημοψήφισμα είναι γνήσια λαϊκή δημοκρατική επιλογή. Κι όμως όλοι μιλούσαν όλοι για τυχοδιωκτισμό.Ειναι περίεργο ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν απέναντι. Τι φοβόντουσαν; Μήπως ότι με βάση το αποτέλεσμα θα έχαναν το δικαίωμα της διαμεσολάβησης;Πολλοί από τη Δεξιά κι από την Αριστερά μας κατακεραύνωναν ότι ενοχλήσαμε τους εταίρους μας. Περίσεψε η υποκρισία. Υπάρχουν οι αγορές αλλά υπάρχουν και οι λαοί.Τόσα χρόνια όλοι αυτοί που κατακρίνουν σήμερα και έχουν διατελέσει στο παρελθόν υπουργοί γιατί δεν έκαναν κάτι για να βελτιώσουν την κατάσταση της χώρας; Μήπως γιατί υπήρχαν έυκολα δανεικά για μικροκομματικά παιχνίδια;Κάποιοι παραιτούνται. Γιατι δεν θυμάμαι να παραιτήθηκαν όταν η Ελλάδα έσφυζε από την οσμή της διαφθοράς. Βεβαια τότε ήταν υπουργοί.Να ξεφύγουμε από τις στενές κομματικές επιδιώξεις. Θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα. Η αντιπαράθεση να έχει ένα τέλος.Κάποιοι απο την αντιπολίτευση κάνουν μηδενιστική κριτική για τα πάντα.Επιδίωξα να μην ακολουθω νόρμες, να σπάω ταμπού για το καλό του τόπου. Οπως έκανα και με το δημοψήφισμα. Είπα πως θα είμαι αντεξουσιαστής στην εξουσια και αν φύγω από την εξουσία θα παραμείνω αντιεξουσιαστής.Να φύγουμε απο τις παραδόσεις του βυζαντινισμού. Να επιστρέψουμε στις αρχαιοελληνικές παραδόσεις της συμμετοχικής δημοκρατίας.Τα βήματα που πρέπει να γίνουν ειναι:

Επιβεβαιώνουμε προς τους εταίρους μας ότι η Ελλαδα θα κάνει όλα όσα πρέπει να γίνουν για τη συμφωνίαΗ ψήφος εμπιστοσύνης της Βουλής ειναι εντολή για τη συγκρότηση κυβέρνησηςΣχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίαςΔιασφαλίζουμε το ταχύτερο δυνατόν την εκταμίευση της 6ης δόσης.Αμέσως διαπραγματεύσεις με τρόικα για το νέο πακέτο για να ψηφιστεί στη Βουλή με τουλάχιστον 180 ψήφους.Διαμόρφωση πλαισίου PSI

Το τελευταίο που με νοιάζει είναι η καρέκλα. Δεν με ενδιαφέρει αν εγω δεν ξαναεκλεγωΠαιχνίδια δεν παιζω. Το κόστος το πολιτικό το ανέλαβα. Η παράδοση της οικογένειας μου δεν θα μου επέτρεπε κάτι διαφορετικό.Από τον παπού μου κληρονόμησα μόνο ένα ρολόι. Απο τον πατέρα μου το όνομά του.Ζητώ λοιπόν την ψήφο εμπιστοσύνης για να διασφαλιστεί η ομαλή πορεία του τόπου χωρίς να συρθούμε σε εκλογές.Πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εγγυητής των συμφερόντων και του πλούτου του Ελληνικού λαού. Μιλάμε για μια κυβέρνηση συνεργασίας.Οι ξένοι ηγέτες και εταίροι μας πρέπει να έχουν πίστη στον Ελληνικό λαό. Η Ελλάδα έχει και θα το αποδείξει τεράστιες δυνατότητες.Θα συνεχίσουμε ακόμα πιο ενωμένοι και θα δώσουμε προοπτική σε κάθε Ελληνα και κάθε ΕλληνίδαΗ χώρα είναι πάνω απο όλους μας. Είμαι σίγουρος ότι ενωμένοι θα βαδίσουμε μπροστά. Και θα τα καταφέρουμε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ